لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۰۲

وزیران خارجه ایران و آمریکا بار دیگر در وین گفتگو کردند


وزیران خارجه ایران و آمریکا بار دیگر در وین گفتگو کردند
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:04:09 0:00

در واپسین روزهای مهلت تمدید شده ایران و گروه ۱+۵ برای رسیدن به یک توافق جامع هسته‌ای در وین، وزیران خارجه ایالات متحده و ایران با هدف رسیدن به توافق نهایی روز پنجشنبه بار دیگر با یکدیگر دیدار و گفتگو کردند.

علاوه بر جان کری و محمدجواد ظریف، ارنست مونیز وزیر انرژی ایالات متحده و علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، که پیشتر در روز پنجشنبه با یکدیگر گفتگو کرده بودند، و همینطور معاونان وزیران خارجه دو کشور نیز حضور داشتند.

وزیر خارجه ایالات متحده پیش از دیدار با همتای ایرانی خود، با فیلیپ هاموند وزیر خارجه بریتانیا نیز دیدار و گفتگو کرد و آن را «مفید و سازنده» خواند. آقای کری پس از این دیدار با وزیر امور خارجه فرانسه ملاقات کرد.

وزیر خارجه بریتانیا نیز گفت «کار ادامه دارد، در روزهای آینده شاهد رفت و آمد وزرا خواهیم بود، تا این عزم و اراده برای گفتگوها حفظ شود، فکر نمی کنم هنوز آن زمان توافق فرا رسیده باشد.»

به گفته آقای هاموند، «کار ادامه دارد و هر آنچه لازم باشد را برای حفظ این عزم، انجام می‌دهیم.»

مهلت تعیین شده دو طرف برای رسیدن به یک توافق جامع بر سر برنامه هسته‌ای ایران روز سه‌شنبه نهم تیر ماه به پایان رسید و با توجه به اختلافات باقی مانده، طرفین تصمیم گرفتند این گفتگوها را به مدت یک هفته دیگر تا هفتم ژوئیه (۱۶ تیر ماه) تمدید کنند.

به غیر از سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه، که روز سه‌شنبه اتریش را ترک کرد، سایر وزیران خارجه کشورهای عضو گروه ۱+۵ امروز در وین حضور داشتند. با این حال، وزیران خارجه فرانسه و آلمان اواخر روز پنجشنبه این مذاکرات را ترک کردند.

از محتوای این گفتگوها، مانند گذشته، هنوز خبری منتشر نشده است. با این حال، لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه پیشتر در روز پنجشنبه از پیشرفت‌هایی در برخی موارد خبر داد، اما گفت در برخی موارد پیشرفتی حاصل نشده است.

روزهای پایانی برای ماراتن هسته ای
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

​ ​وی پیش از ترک وین با بیان این که رویکرد فرانسه در مذاکرات هسته‌ای همانی است که از ابتدا بوده، گفت «ما خواستار توافق هستیم، اما توافقی که مستحکم و استوار باشد ... توافقی که به ایران اجازه توسعه انرژی صلح آمیز هسته‌ای را می‌دهد، اما نه بمب اتمی.»

وزیر خارجه فرانسه افزود «هنوز کارهایی باقی مانده که بوسیله همکارانمان به انجام خواهد رسید. من یکشنبه عصر به وین باز خواهم گشت. امیدوارم در آن زمان در شرایط پیشرفت – شاید، بیایید امیدوار باشیم – برای رسیدن به یک راه حل قطعی باشیم. امری که زمینه ساز یک توافق مستحکم و استوار باشد.»

وزیر خارجه چین آخرین وزیر خارجه عضو گروه ۱+۵ بود که روز پنجشنبه به این گفتگوها پیوست و در بدو ورود در گفتگو با خبرنگاران ابراز امیدواری کرد که طرفین به زودی به یک «توافق منصفانه» برسند.

به گزارش خبرگزاری رویترز وزارت خارجه چین اعلام کرده است که پکن حاضر است برای رسیدن به «توافق جامع برد-برد»، با همه طرف‌ها به طور مداوم برای رسیدن به این هدف تلاش کند.

وزیر امور خارجه ایران که برای ضبط یک پیام ویدیویی به بالکن هتل کوبورگ محل برگزاری مذاکرات جاری آمده بود، به خبرنگاران گفت مذاکرات رو به جلو پیش می‌رود.

وقتی از آقای ظریف پرسیده شد که آیا اطمینان دارید که می‌توان به توافق رسید، گفت «من باید امیدوار باشم.» وی در پاسخ به این پرسش که آیا به تهران باز می گردد، تاکید کرد که در وین خواهد ماند.

مجید تخت روانچی عضو ارشد تیم مذاکره کننده ایران در جمع خبرنگاران حاضر در مقابل هتل کوبورگ گفت جلسات کارشناسی تقریبا به پایان رسیده و کار را در سطح معاونان وزیر ادامه می‌دهیم.

آقای تخت روانچی در ادامه افزود «در همین سطح هم احتمال می‌دهیم چند موضوع کلیدی برای تصمیم گیری در سطح وزیران خارجه در روزهای آخر باقی بماند.»

به گزارش خبرگزاری رویترز، فرانک والتر اشتاینمایر وزیر خارجه آلمان نیز با بیان این که تلاش همه طرف‌ها برای رسیدن به موفقیت «تلاشی واقعی» است، گفت با این حال پرسشی که نمی‌توانم به آن پاسخ دهم این است که آیا نیت و شهامت همه برای رسیدن به نتیجه، در نهایت کافی خواهد بود یا خیر.

خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز به نقل از آنتونی بلینکن معاون وزیر خارجه آمریکا در گفتگو با شبکه خبری ام.اس.ان.بی.سی گفت، ایرانی‌ها سرمایه‌گذاری زیادی در زمینه هسته ای کرده‌اند و بیش از ما به توافق نیاز دارند، با این حال نمی‌دانیم آیا فضای سیاسی ایران اجازه رسیدن به توافق را می‌دهد یا خیر.

همزمان، یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز پنجشنبه وارد تهران شد و با حسن روحانی رئیس جمهوری و علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ایران دیدار و گفتگو کرد. دیداری که رضا نجفی نمانده ایران در آژانس آن را «مفید و سازنده» خواند و گفت دو طرف به «تفاهم کلی» رسیدند.

به گزارش ایرنا، روحانی در دیدار با آمانو گفت «در رابطه با برخی مسایل مورد ابهام، اگر اراده لازم در دو طرف وجود داشته باشد و برخی مسایل غیرفنی دخالت داده نشود، کاملا و ظرف مدت کوتاهی قابل حل است.»

شمخانی نیز در دیدار با مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی ضمن تاکید بر «اراده سیاسی قاطع» تهران برای دستیابی به یک «توافق عادلانه و متوازن»، گفت «پایداری و اصالت هر توافقی، در گرو ایجاد رضایت در طرفین مذاکره است.»

فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا سفر آمانو به تهران را «بسیار مهم» دانست و گفت «امروز این فرصت را داریم که برخی موضوعاتی سیاسی که همچنان باز است را بررسی کنیم ... هنوز به آنجایی که باید برسیم نرسیده‌ایم، اما رو به جلو حرکت می‌کنیم.»

ادامه مذاکرات اتمی در وین، فابیوس: پیشرفت هایی حاصل شده است
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00

ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، سوم آذر ۱۳۹۲ به توافقی اولیه برای حل پرونده هسته‌ای ایران دست یافتند و قرار بود ظرف یک سال به توافق نهایی تبدیل شود، که بعداً تا پایان ژوئن ۲۰۱۴ میلادی (۹ تیر ۱۳۹۴) تمدید شد.

با سر رسیدن این مهلت در روز سه‌شنبه و باقی ماندن اختلافات بر سر برخی مسائل عمده و پرانتزهای موجود در پیش‌نویس متن توافق جامع، طرفین تصمیم گرفتند این مذاکرات را با هدف رسیدن به نتیجه نهایی، تا هفتم ژوئه ادامه (شانزدهم تیر ماه) ادامه دهند.

ایالات متحده و همپیمانان آن می‌گویند ایران در پوشش یک برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای درصدد دستیابی به توانایی ساخت سلاح هسته‌ای است، اتهامی که ایران آن را رد می‌کند.

XS
SM
MD
LG