لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۰۴

نامه به پارلمان اروپا؛ نسرین ستوده نسبت به وضعیت احمدرضا جلالی، زندانی در خطر اعدام، ابراز نگرانی کرد


احمدرضا جلالی احمدرضا جلالی، پزشک ایرانی- سوئدی محکوم به اعدام در ایران
احمدرضا جلالی احمدرضا جلالی، پزشک ایرانی- سوئدی محکوم به اعدام در ایران

نسرین ستوده، وکیل حقوق بشر و برنده جایزه «ساخاروف»، روز سه‌شنبه ۱۹ تیر، در نامه‌ای به پارلمان اروپا نسبت به وضعیت احمدرضا جلالی، زندانی دو تابعیتی ایرانی - سوئدی در خطر اعدام در ایران، ابراز نگرانی کرد.

خانم ستوده در این نامه با اشاره به این‌که احمدرضا جلالی، پزشک ایرانی - سوئدی محکوم به اعدام، سال‌ها در ایران زندانی است، نوشت: رفتاری که با او در زندان می‌شود، تفاوت چندانی با اجرای حکم ندارد.

به گفته خانم ستوده، تاکنون سه بار احمدرضا جلالی را برای احرای حکم اعدام به سلول انفرادی منتقل کردند، که آخرین بار هم‌زمان با آغاز محاکمه حمید نوری در سوئد بود.

برنده جایزه ساخاروف در بخش دیگری از نامه خود با اشاره به تبادل «غافلگیرکننده» دو گروگان‌ سوئدی زندانی در ایران با حمید نوری که در سوئد به حبس ابد محکوم شده بود، یادآور شد که احمدرضا جلالی محکوم به اعدام در زندان جمهوری اسلامی رها شده است.

نسرین ستوده، بی‌توجهی دولت سوئد به احمدرضا جلالی در مذاکرات با جمهوری اسلامی در مورد آزادی دو زندانی‌ سوئدی در ایران را «تأسف‌آور، نگران‌کننده، و‌ تبعیضی آشکار» توصیف کرد.

او افزود: «این دوگانگی رفتار سوئد، مرا مصمم‌تر کرد تا براساس وظیفه انسانی و حقوق بشری خود، دست یاری به سوی پارلمان اروپا دراز کنم؛ پارلمانی که با فلسفه احترام به پیمان جهانی حقوق بشر تاسیس شده است.»

خانم ستوده در نامه خود از پارلمان اروپا خواست تا از تمامی ظرفیت‌های رسمی و قانونی خود برای آزادی احمدرضا جلالی استفاده کند.

او اضافه کرد: به‌عنوان یک مادر و زن، با مادر، فرزندان، و همسر احمدرضا جلالی احساس «همبستگی و همدردی» می‌کند و از پارلمان اروپا خواست تا شرایط آنها را درک کند و برای آزادی این پزشک ایرانی سوئدی بکوشد.

نسرین ستوده همچنین گفت که به‌عنوان یک شهروند و حقوق‌دان ایرانی، از سیاست گروگان‌گیری حکومت جمهوری اسلامی «شرمسار» است. به گفته او، جمهوری اسلامی از گروگان‌گیری برای پیشبرد مقاصد سیاسی خود استفاده می‌کند.

خانم ستوده در پایان خواستار پیدا کردن راهی برای تکرار نشدن چنین «رفتارهای غیرمسئولانه» در آینده شد.

نسخه‌ای از این نامه برای شورای عالی حقوق بشر سازمان ملل، سازمان عفو بین‌الملل، فدراسیون بین‌المللی حقوق بشر، و وزارت خارجه سوئد ارسال شده است.

کارزار سازمان عفو بین الملل برای آزادی احمدرضا جلالی
کارزار سازمان عفو بین الملل برای آزادی احمدرضا جلالی

احمدرضا جلالی، پزشک ایرانی - سوئدی، در بهار ۱۳۹۵ به دعوت دانشگاه تهران برای یک سخنرانی به تهران رفت و بازداشت شد.

مقامات قضایی جمهوری اسلامی، احمدرضا جلالی را به اتهام «جاسوسی» به اعدام محکوم کرده‌اند. آقای جلالی و همسرش بارها این اتهام را رد کرده‌اند. این زندانی دوتابعیتی پیش از این در اعتراض به رأی دادگاه و خطر اجرای حکم اعدام اعتصاب غذا کرده بود.

احمدرضا جلالی اخیرا در یک فایل صوتی خطاب به اولاف کریسترسون، نخست‌وزیر سوئد، از این‌که در جریان تبادل زندانیان در ایران «تنها» گذاشته شد، انتقاد کرد.

او با اشاره به آزادی یوهان فلودروس شهروند سوئدی و سعید عزیزی شهروند دوتابعیتی ایرانی - سوئدی که در زندان‌های جمهوری اسلامی به سر می‌بردند و با حمید نوری مبادله شدند، تأکید کرد: «فکر می‌کنم باقی ماندن من در ایران یک تبعیض آشکار است.»

حمید نوری، دادیار پیشین زندان گوهردشت، با اتهام دست داشتن در اعدام هزاران زندانی سیاسی در دهه ۶۰ توسط دادگاه عالی سوئد به حبس ابد که بالاترین مجازات در قوانین این کشور است، محکوم شده بود.

آزادی حمید نوری و بازگشت او به ایران موجی از اعتراض و خشم عمومی در میان ایرانیان و واکنش‌های گسترده از سوی چهره‌های سیاسی و حقوق بشری برانگیخت.

XS
SM
MD
LG