منابع آگاه به صدای آمریکا گفتند وکلای آرش کیخسروی و مصطفی نیلی به پرونده دسترسی ندارند. در همین حال، گروهی از فعالان سیاسی و مدنی در بیانیهای نسبت به مدیریت فاجعهبار زندانها و تداوم رفتارهای غیرقانونی مقامات قضایی اعتراض کردند.
در پی تداوم نقض حقوق زندانیان در ایران، یک منبع آگاه روز جمعه ۹ مهر ضمن اعلام این خبر به بخش فارسی صدای آمریکا گفت، آرش کیخسروی و مصطفی نیلی وکلای زندانی همچنان بدون عنوان اتهامی در زندان به سر میبرند و دسترسی به پرونده آنها حتی وکیل مدافعشان میسر نشده است.
این منبع که نخواست هویتش فاش شود توضیح داد، این دو وکیل زندانی ۲۰ روز است که در انتظار پرونده از طرف قاضی مظلوم، قاضی پرونده در شعبه ۲۹ دادگاه انقلاب، هستند و «فعلا وکلا به پرونده دسترسی ندارند تا قاضی آن را مطالعه کند»، اما در مراجعه خانوادهها، هر بار به آنها گفته شده که «قاضی هنوز وقت نکرده پرونده را بخواند.»
به گفته این فرد مطلع، مقامات «به هر دری زدهاند که برایشان اتهامی جور کنند»، اما «فعلا از پرونده و کیفرخواست» اطلاعی در دست نیست.
مصطفی نیلی و آرش کیخسروی اکنون در زندان اوین «در یک بند» هستند و به تلفن و ملاقات کابینی دسترسی دارند و مهدی محمودیان نیز با ابلاغ اجرای حکم قبلی، در همان بند است.
سازمان عفو بینالملل شنبه ۶ شهریور خواستار آزادی این زندانیان شد و نوشت این افراد «تنها به دلیل تشکیل جلسهای برای گفتوگو پیرامون اقدام حقوقی احتمالی در پشتیبانی از حق مردم برای برخورداری از واکسنهای نجاتبخش کووید۱۹» از ۲۳ مرداد در بازداشت به سر میبرند.
یک منبع مطلع دیگر درباره وضعیت اعتصاب غذای سهیلا حجاب، فعال سیاسی پادشاهیخواه در زندان قرچک و نصرالله لشنی، فعال ملی مذهبی در زندان رجاییشهر، به صدای آمریکا گفت: سهیلا حجاب در این چند روز چندین بار دچار بیهوشی ناشی از افت فشار شده است. او دچار بیماری زخم معده است و کلیهاش نیز به دلیل وضعیت آب زندان سنگساز شده و چندین بار دچار خونریزی ادراری شده است. آقای لشنی نیز بر اثر اعتصاب غذا بهشدت لاغر شده و او نیز از قبل مشکل معده دارد.
اعتراض گروهی از فعالان سیاسی و مدنی به مدیریت فاجعهبار زندانها
همزمان در روز جمعه، گروهی از فعالان سیاسی و مدنی در بیانیهای به «تداوم رفتارهای غیرقانونی مقامات قضایی و مدیریت فاجعهبار زندانها» در ایران، از جمله بازداشت خودسرانه عزیز قاسمزاده معلم و فعال صنفی، آرش کیخسروی و مصطفی نیلی وکلای دادگستری، و مهدی محمودیان روزنامهنگار و فعال مدنی، اعتراض کردهاند.
در این بیانیه که در وبسایت کلمه منتشر شده است، با یادآوری «مرگ مشکوک شاهین ناصری» شاهد شکنجههای نوید افکاری، «مرگ اخیر امیرحسین حاتمی» پس از ضرب و شتم در زندان فشافویه، و «موارد مشابه در سکوت و انزوای زندانها»، از مقامات جمهوری اسلامی پرسیده شده است که این اقدامات «جز رعب جامعه در متن بحرانهای عمیق کنونی چه ثمری دارد؟»
در ادامه بیانیه، بازداشتهای خودسرانه و غیرقانونی، اعدامهای فاجعهآمیز، مرگهای مشکوک و نقض حقوق زندانیان «عبارتهایی تکراری» دانسته شده و آمده است: گویا «دادخواهی و اعتراض بازداشتشدگان و خانوادهها و حتی وکلای آنان» برای قوه قضاییه «فاقد اهمیت پاسخدهی» است و معترضان را «در حلقه حصر و حبس گرفتار میکند.»
این گروه از فعالان سیاسی، مدنی و حقوق بشری، ضمن تأکید بر «تضییع حقوق زندانیان» از جمله لغو مرخصی و ممانعت از تماس تلفنی زندانیان، به بیماری و شرایط سنی کیوان صمیمی و اعتصاب غذای نصرالله لشنی اشاره کرده اند.
ابوالفضل قدیانی، صدیقه وثمقی، ضیا نبوی، بدرالسادات مفیدی، سعید رضویفقیه، هاشم آقاجری، مصطفی تاجزاده، فاطمه گوارایی، و طناز کلاهچیان از جمله امضاکنندگان این بیانیه هستند.