لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۰۵

واکنش‌ها به هک پمپ‌بنزین‌ها در ایران؛ حمله‌های موثر سایبری «از شماره خارج شده» است


یک جایگاه سوخت در تهران (آرشیو)
یک جایگاه سوخت در تهران (آرشیو)

انتشار خبر هک پمپ‌بنزین‌های ایران توسط گروه «گنجشک درنده» در روز دوشنبه ٢٧ آذر با واکنش گسترده کاربران رسانه‌های اجتماعی روبرو شده است.

به‌رغم ادعاهای مقامات جمهوری اسلامی درباره امنیت، اشراف اطلاعاتی، و برتری سایبری، این دست‌کم دومین بار است که پمپ‌بنزین‌های کشور هک می‌شوند.

در حالی که عمده کاربران به صورت طعنه‌آمیز و یا به شیوه‌ای جدی‌تر به انتقاد از جمهوری اسلامی پرداختند، برخی کاربران طرفدار جمهوری اسلامی نیز با کم‌اهمیت جلوه دادن این حمله سایبری گسترده، به اقدامات گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی علیه شهروندان اسرائیلی و کشتی‌های تجاری در دریای سرخ اشاره کرده‌اند.

یک کاربر با انتشار تصویری از غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور، گفته که «حمله‌های موثر سایبری به زیرساخت‌های کشور در دوره بی‌پایان فرماندهی ایشان از شماره خارج شده» است.

یک کاربر دیگر با انتشار تصویری از چهار فرد طرفدار جمهوری اسلامی مقابل سفارت بریتانیا در تهران گفته است: «حالا که گروه گنجشک درنده تمام پمپ بنزین‌های کشور را هک کرده چرا از ۲۰ لیتری‌های این ۴ تا جوان بسیجی که دو سال پیش رفتند پشت در سفارت انگلیس تا مشکل سوخت این کشور رو حل کنند استفاده نمیکنن؟»

کاربر دیگری نیز ضمن یادآوری هک‌شدن پمپ‌بنزین‌ها در سال ۱۴۰۰ گفته است: «مسئولین میگن زیرساخت پمپ بنزین‌ها کاملا ایزوله هست و از اینترنت جداست - سری قبلی که هک شد، گفتن همه چی رو امن‌تر می‌کنیم.» به گفته این کاربر، تصاویر این هک نشان می‌دهند که هکرها «حداقل از هفته قبل» در سرورها رخنه کرده‌اند.

ظاهرا اشاره این کاربر به اظهارات یکی از مقامات وزارت نفت جمهوری اسلامی است که به تازگی در یک برنامه تلویزیونی مدعی شده بود سامانه سوخت سراسری کشور به اینترنت وصل نیست و به همین دلیل امکان هک آن وجود ندارد.

کاربری نیز با انتشار تصویری از صف پمپ بنزین گفته است: «بعد از حدود یک ساعت اینجاییم تازه!! الان چی باید بگیم؟! آهان هیچی! چون دشمن خوشحال می‌شود!! بیکارم ماییم!!!»

یک کاربر دیگر در واکنش به خبر هک‌شدن پمپ بنزین‌های کشور گفته است: «کاش به جای طرح صیانت از اینترنت و فیلترینگ ، طرح صیانت از حقوق ملت را اجرایی می‌کردید. برای دومین بار در دولت رئیسی پمپ‌بنزین‌ها هک شده. و ملت گرفتار.»

صبا آذرپیک، روزنامه‌نگار، خطاب به جواد اوجی، وزیر نفت، نوشته است: «مگر سیستم بنزین آفلاین نیست؟! پس هک خارجی چیه؟! دفعه قبل هم دیدید خرابکاری از داخله! وزارت اطلاعات، حراست نفت و پدافند غیرعامل چه می‌کنید؟! دفعه قبل چه کردید که دوباره تکرار شد؟ شوخیه مملکت‌داری؟»

اما برخی کاربران طرفدار جمهوری اسلامی نیز با اشاره به حمله روز دوشنبه به یک کشتی دیگر در دریای سرخ که حوثی‌های مورد حمایت جمهوری اسلامی متهم به انجام آن شده‌اند، به خبر هک پمپ‌ بنزین‌ها واکنش نشان داده‌اند.

در شرایطی که کاربران بسیاری پیش از ظهر امروز از تعطیلی تعداد قابل توجهی از جایگاه‌های عرضه سوخت به علت «هک» خبر داده‌اند و یک گروه هکری نیز مسئولیت آن را پذیرفته، وزارت نفت جمهوری اسلامی آن را «اختلال» نامیده و صداوسیمای حکومت ایران نیز از احتمال «خرابکاری بیرونی» سخن گفته است.

در پی هک سیستم سوخت رسانی کشور، نزدیک به ۷۰ درصد جایگاه‌های توزیع فراورده‌های نفتی از سرویس‌دهی خارج شد و باعث بروز اختلال در امور روزانه مردم شد.

چهارم آبان‌ ۱۴۰۰ نیز در اقدامی مشابه، سامانه کارت سوخت و جایگاه‌های سوخت سراسر کشور مورد حمله سایبری و هک قرار گرفت که در پی آن، اختلال گسترده‌ای در عرضه سوخت خودروها ایجاد شد.

یک روز پس از آن حمله سایبری و هک، «صدای آمریکا» ایمیلی دریافت کرد که بر اساس آن، گروهی تحت عنوان «گنجشک درنده» علاوه بر پذیرش مسئولیت حمله سایبری چهارم آبان‌ماه، مسئولیت حملات سایبری پیشین به شرکت راه‌آهن و وزارت راه و شهرسازی را نیز به عهده گرفته بود.

گنجشک درنده» پیش از این نیز مدعی حمله سایبری به شرکت‌های بزرگ فولاد ایران شده بود.

تایمز اسرائیل نوشته که در آن زمان، خبرنگاران نظامی اسرائیلی اشاره کردند که اسرائیل پشت این هک بوده است.

این حادثه در حالی رخ می‌دهد که نیروهای نیابتی مورد حمایت حکومت ایران مانند حزب الله لبنان و حوثی‌ها در یمن حملات خود را علیه اسرائیل در پی جنگ با حماس افزایش داده‌اند.

XS
SM
MD
LG