بنا بر گزارشها ائتلاف جدیدی متشکل از شبهنظامیان تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران در مجموعهای از حملات علیه نیروهای آمریکایی مستقر در عراق و سوریه در میانه جنگ اسرائیل و حماس دست داشتهاند.
آسوشیتدپرس در گزارشی گفت که گروهی به نام «مقاومت اسلامی در عراق» روز جمعه، ۱۲ آبان، اعلام کرد که از هفته آینده مرحله «شدیدتر و گستردهتر» از عملیات را علیه پایگاههای آمریکایی در منطقه آغاز خواهد کرد.
در بیانیه این گروه آمده است که تشدید تنشها «در حمایت از مردم ما در [مناطق فلسطینی] و انتقام شهدا» در جنگ جاری اسرائیل و حماس است.
این گروه در هفتههای اخیر مجموعهای از حملات را به پایگاههای آمریکایی در عراق و سوریه انجام داده است که برخی از آنها باعث زخمی شدن نیروهای آمریکایی شده است. به گفته پنتاگون تا روز سهشنبه، ۹ آبان، ۲۷ حمله موشکی و پهپادی به پایگاههای آمریکایی در عراق و سوریه انجام شده است و ایالات متحده با هدف تقویت نیروهای خود ۳۰۰ نیروی اضافی را در خاورمیانه مستقر میکند.
حملات به نیروهای آمریکایی در خاورمیانه در پی جنگ اسرائیل و حماس افزایش یافته و خطر گسترش درگیری در منطقه را بیشتر کرده است.
نیوزویک به نقل از سخنگوی ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده، سنتکام، نوشت: «در رابطه با ایران، تقویت نیروهای ایالات متحده به منظور ابراز قاطعیت ما در عمل و نه تنها در کلام، در حمایت ایالات متحده از حق اسرائیل در دفاع از خود و به عنوان هشدار بازدارندگی برای ایران، حزب الله لبنان و هر گروه نیابتی دیگری در سراسر منطقه است که ممکن است در فکر سوءاستفاده از وضعیت فعلی برای تشدید درگیری باشد.»
مقامات ارشد آمریکایی از جمله جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، و کاملا هریس، معاون او، نسبت به تلاشهای جمهوری اسلامی ایران برای گسترش جنگ اسرائيل و حماس و حمله به نیروهای آمریکایی در منطقه هشدار دادهاند.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، در گفتوگویی با شبکه خبری اِیبیسی نیوز که روز یکشنبه هفتم آبان پخش شد، گفت آمریکا همچنان به حملات جمهوری اسلامی ایران و گروههای نیابتیاش پاسخ خواهد داد.
او در پاسخ به پرسشی درباره حملات جمهوری اسلامی و شبهنظامیان وابسته به آن به سربازان آمریکایی مستقر در خاورمیانه گفت همانطور که جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، نیز قبلا گفته به حملات جمهوری اسلامی و گروههای نیابتیاش «پاسخ خواهیم داد.»
سالیوان با اشاره به پاسخ اخیر آمریکا به حملات جمهوری اسلامی و نیابتیهایش گفت تصور میکند مقامات جمهوری اسلامی پیام ایالات متحده در این باره را درک میکنند و «البته ما تمام اقدامات لازم برای محافظت از نیروهایمان، افزایش هوشیاریمان، و همکاری با دیگر کشورهای منطقه به منظور جلوگیری از گسترش درگیری کنونی میان اسرائیل و [ستیزهجویان فلسطینی مستقر در] غزه به یک درگیری منطقهای را انجام میدهیم.»
این دیپلمات ارشد دولت بایدن افزود: «اما خطر واقعی است و بنابراین، هوشیاری بالا است، و گامهای ما برای بازداشتن آن و جلوگیری از [وقوع] آن جدی، نظاممند، و جاری است.»
از زمان آغاز حمله حماس با مشارکت شبه نظامیان جهاد اسلامی به اسرائیل در ۱۵ مهر که دستکم ۱۴۰۰ کشته برجای گذاشت و بیش از ۲۰۰ نفر، از جمله کودکان، زنان و سالمندان، گروگان گرفته شدند، حمله به نیروهای آمریکایی در منطقه افزایش یافته است.
ایالات متحده، کانادا، بریتانیا، اتحادیه اروپا، ژاپن، استرالیا، اسرائیل و شمار دیگری از کشورها جهاد اسلامی و حماس را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دادهاند.
پیشتر استفاده گروههای شبه نظامی در مناطق مختلف خاورمیانه از تسلیحات ساخت ایران بارها گزارش شده است.
در همین حال، سخنگوی ارتش اردن نیز روز یکشنبه ۸ آبان گفت این کشور از آمریکا خواسته است که سامانههای پدافند هوایی پاتریوت را در اردن مستقر کند.
به گزارش رویترز، سخنگوی ارتش اردن، به تلویزیون دولتی این کشور گفت: «ما از طرف آمریکایی خواستیم با سامانههای موشکی پدافند هوایی پاتریوت به تقویت نظام دفاعی ما، کمک کند.»