لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۲۹

عراقچی: بحث موشکی از موارد اختلاف در وین بود


عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه ایران
عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه ایران

عضو ارشد تیم مذاکره کننده ایران در گفتگوهای هسته ای با غرب در میان گروهی از اعضای سپاه پاسداران گفت برنامه موشکی ایران یکی از موضوع های مورد اختلاف با طرف غربی در مذاکرات هفته گذشته در وین بود و تاکید کرد تهران در باره برنامه های دفاعی خود مذاکره نخواهد کرد.

خبرگزاری ایرنا به نقل از سپاه نیوز روز چهارشنبه نوشت که عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران، در مراسمی با عنوان «همایش هادیان سیاسی سپاه» به سخنان خود در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اشاره کرد و گفت: «در آنجا گفته شد که ما در همه موضوعات اختلاف داریم که یکی از موارد بحث موشکی است.»

عراقچی همچنین گفت به کشورهای عضو گروه ۱+۵ تا کنون اجازه ورود به بحث سیستم دفاعی را نداده ایم و تاکید کرد «تا انتهای مذاکرات هم اجازه ورود به این بحث را به آنان نخواهیم داد.»

آخرین دور گفتگوهای هسته ای بین ایران و شش قدرت جهانی، که از شامگاه سه شنبه ۲۳ اردیبهشت در وین به هدف تهیه پیش نویس توافق نهایی آغاز شده بود، پس از سه روز مذاکره که طرفین آن را «دشوار و کند" خواندند، بدون پیشرفت محسوسی پایان یافت.

نمایندگان ایران و گروه ۱+۵ شامل آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان در وین، اعضای تیم های مذاکره کننده، پس از پایان دوره چهارم مذاکرات در وین، از وجود شکاف های مهمی بین مواضع دو طرف سخن گفتند.

مقام های ایرانی معمولا به جزئیات مباحث مطرح شده در گفتگوهای هسته ای با غرب اشاره نکرده و همواره طرح آن را در این گفتگوها رد کرده اند. اشاره مستقیم آقای عراقچی به موضوع موشکی، به عنوان یکی از موارد اختلاف بین دوطرف که در گفتگوهای هسته ای جایی ندارد، تاییدی است بر اظهارات روز جمعه سخنگوی کاخ سفید که از مذاکره با ایران در تمام زمینه ها از جمله برنامه موشکی گفته بود.

جی کارنی با بیان این که در قطعنامه های شورای امنیت نیز به موضوع موشک های بالیستیک ایران اشاره شده گفت در طرح مشترک اقدام هم به این موضوع اشاره شده که باید به همه نگرانی های مطرح شده در قطعنامه های شورای امنیت پرداخته شود.

همزمان آژانس بین المللی انرژی اتمی روز چهارشنبه از پیشرفت در تحقیقات خود درباره این اتهام که ایران بطور پنهانی درصدد دست یافتن به سلاح هسته ای بوده، خبر داد و اعلام کرد تهران پذیرفته است تا به اتهام هایی در مورد کار روی مدل های یک کلاهک هسته ای، پاسخ های بیشتری ارائه دهد.

کشورهای غربی نسبت به صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران تردید دارند و می گویند تهران برای دستیابی به سلاح هسته ای تلاش می کنداست. تهران این اتهام ها را رد می کند و می گوید هدف از برنامه هسته ای اش تولید برق است و برنامه های موشکی اش نیز جنبه دفاعی دارند.

از آغاز گفتگوهای قدرت های جهانی با ایران از سال ۱۳۸۲ (۲۰۰۳ میلادی) تاکنون، دو طرف به منظور یافتن راه حلی برای رفع اختلافات بارها به پای میز مذاکره رفته اند اما تا کنون این گفتگوها به نتیجه ای نرسیده است.

پس از یک دوره ۸ ساله در زمان ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد که اختلاف بین تهران و غرب به خاطر مواضع تند مقام های جمهوری اسلامی ایران، اختلافات به اوج خود رسید و درپی تصویب قطعنامه های متعدد، تحریم های سنگینی علیه ایران وضع شد.

با آغاز ریاست جمهوری حسن روحانی در تابستان سال گذشته و تغییر رویکرد دیپلماتیک ایران، گفتگوهای هسته ای با شش قدرت جهانی از سر گرفته شد و دو طرف در آذر ۱۳۹۲ به توافقی موقت دست یافتند تا در طول شش ماه به توافقی جامع در زمینه فعالیت های هسته ای ایران برسند.
XS
SM
MD
LG