لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۰۳

ایران: افزایش فروش نفت، همزمان با کاهش فشار تحریمها


به گزارش خبرگزاری ها صادرات نفت ایران در ماه ژانویه برای سومین ماه متوالی افزایش یافته است.

منابع مطلعی که تردد کشتی های نفتی را پیگیری می کنند، به رویترز گفته اند شواهدی وجود دارند که کاهش فشار تحریم ها بر تهران به احیای صادرات نفت ایران کمک می کند.

رویترز به نقل از یکی از این شرکت ها گزارش کرده که افزایش صادرات محموله ها حدود ٥٠ هزار بشکه در روز است، رقمی که صادرات نفت ایران برای ماه ژانویه را به حدود ١.٢ میلیون بشکه در روز در ماه ژانویه می رساند و حدود ١٥٠ میلیون دلار درآمد بیشتر برای درآمدهای نفتی ایران فراهم کرده است که به شدت رو به تحلیل رفته اند.

به نظر می رسد افزایش اندک میزان صادرات نفت ایران پیامد مستقیم کاهش تحریم هایی باشد که از روز دوشنبه به مرحله اجرا درآمد.

مقامات دست اندرکار حمل و نقل نفت می گویند هنوز در انتظار نهایی شدن مراحل اداری صدور بیمه برای کشتی ها و بارهایی هستند که به دلیل تحریم های بین المللی برای کشتی های حامل نفت خام ایران اعمال می شدند.

با عقد توافق نامه موقتی که ایران ماه نوامبر سال گذشته با قدرتهای غربی امضا کرد، خریداران با ریسک کمتری روبرو هستند و به نظر می رسد وضعیت به تدریج بهتر شود و همین امر عاملی برای افزایش حجم صادرات ایران خواهد شد که ماه هاست با رکود جدی روبرو بوده است.

مارک دوبوویتز، رئیس «بنیاد دفاع از دموکراسی ها»، سازمان نخبگان مستقر در ایالات متحده و یکی از مخالفان اعمال تحریم های سنگین تر علیه ایران به رویترز گفته است «توقف صادرات نفت فشار را از روی بخش نفت ایران برمی دارد، ظرفیت ذخایر مازاد تولید نفت ایران رو به پایان بود و تعطیلی اجباری میادین نفتی خطرات و مضرات جبران ناپذیری خواهد داشت».

وی گفته است هزینه مبادلات و ارائه خدمات حمل و نقل نفت خام کاهش خواهد یافت و ایران دیگر برای انتقال کالا و انتقال نفت خود به مقصد به کشتی های خارجی متکی نیست.

«بیزینس مانیتور» نیز در گزارشی در این باره نوشته است توافق ماه نوامبر ایران و شش قدرت جهانی، موجب بهبود موقعیت ایران شده است، و افزوده که این توافق، موجب لغو کل تحریم ها در زمینه صادرات نفت ایران نیست.

منبع دیگر آشنا به حمل و نقل و کشتیرانی ایران به رویترز گفته است تولید نفت ایران حدود ٦٠ هزار بشکه در روز رسیده و صادرات به ویژه به هند افزایش یافته است.

بنا به گفته این منبع، خرید نفت ایران توسط چین کماکان زیاد است و ترکیه حدود ١٠٥هزار بشکه نفت از ایران در روز وارد می کند و سوریه نیز واردات محموله های نفتی خود به ایران را تا حدودی افزایش داده است.

یک خریدار عمده چینی گفته است واردات دسامبر و ژانویه از ایران ثابت مانده و یک خریدار دیگر چینی نیز گفته است انتظار می رود سطح صادرات نفت ایران از نوامبر و در مقایسه با ماه های گذشته افزایش یابد.

یک منبع نزدیک به خریدار ژاپنی نفت ایران گفته است احتمالاً حجم صادرات طی ماه های آینده تغییری نخواهند کرد. یک منبع نزدیک به شرکت های نفتی کره جنوبی نیز گفته است میزان واردات نفت ایران به این کشور به احتمال بسیار ثابت می ماند.

اتحادیه اروپا و ایالات متحده از روز دوشنبه ٢٠ ژانویه بعضی از تحریم های ایران را به مدت ٦ ماه به حالت تعلیق درآوردند و بیمه کشتی های حامل نفت و کالا از جمله این تحریم ها بود که برای اولین بار از اواسط سال ٢٠١٢ تاکنون اجازه بیمه صادر خواهد شد.

اندرو باردو، مدیر اجرایی «گروه بین المللی کلوپ های پی اند آی»، که اعضای آن بیشتر ناوگان های کشتی های نفتی جهان را بیمه می کنند؛ به رویترز گفته است «بخش هایی از ارائه خدمات عادی برای این نوع فعالیت ها از سر گرفته شده اند و هم اکنون به مدت شش ماه و به طور موقت مجاز خواهند بود و احتمال تمدید آن بعد از دوره شش ماهه نیز وجود دارد».

«آژانس بین المللی انرژی» روز سه شنبه در گزارش ماهانه سازمان اعلام کرد که صادرات ایران در ماه دسامبر به ٥٠ هزار بشکه در روز رسید و با تسهیل روند بیمه محموله های نفتی و کشتی ها احتمال افزایش سطح صادرات وجود دارد.

تحریم های بین المللی سال ٢٠١٢ علیه ایران به کاهش سطح تولید نفت تهران منتهی شد و از اوایل سال ٢٠١٢ تاکنون سطح تولید ١ میلیون بشکه در روز کمتر شده و به حدود ٢.٧٥ میلیون بشکه در روز رسیده است و این کشور با از دست دادن درآمدهای نفتی خود میلیاردها دلار متضرر شده است.

مقامات بلندپایه ایران ادعا کرده اند در صورت لغو تحریمها، کشور می تواند طی شش ماه سطح تولید را تا ٤ میلیون بشکه در روز افزایش دهد. کارشناسان غربی می گویند احتمال افزایش تولید ٣ تا ٣.٥ میلیون بشکه در روز واقع بینانه تر است.

یک منبع در صنعت نفت به این خبرگزاری گفته است «گفتگو در مورد لغو تحریم ها امیدواری و خوش بینی بیشتری به وجود آورده اما واقعیت شرایط تغییر چندانی نکرده است».

ایران در پی یافتن راهکارهای دیگری برای افزایش صادرات است. منابع مطلع اوایل ماه جاری به رویترز گفتند ایران و روسیه در حال مذاکره برای تبادل کالا به جای نفت هستند و براساس این توافق نامه، مسکو ٥٠٠ هزار بشکه نفت در روز را به ازای کالاها و تجهیزات روسیه و به ارز ١.٥ میلیارد دلار خریداری خواهد کرد.
XS
SM
MD
LG