لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۳۹

کاهش خوشبینی‌ها به توافق در مذاکرات ایران و 1+5 تا سوم آذر


در حالیکه هیات‌های مذاکره کننده ایران و ۱+۵ برای از سرگیری مذاکرات هسته‌ای در وین آماده‌ می‌شوند، اظهارنظرهای مقامات ایران نشان‌دهنده کاهش خوشبینی به توافق در مهلت باقی مانده است.

رسانه‌های غربی به نقل از دیپلماتها اعلام کرده‌اند که طرفین مذاکره کننده بیش از هر زمانی به توافق نزدیک شده‌اند اما اظهارنظرهای برخی از مقامات و نماینده‌های مجلس ایران نشان می‌دهد که حاصل گفت وگوهای عمان امیدوار کننده نبوده است.

علی لاریجانی رئیس مجلس ایران روز دوشنبه در دیدار با همتای روس خود آنچه را که «بهانه‌جویی‌های غرب» خواند، مانع دستیابی به توافق در موعد ۲۴ نوامبر(سوم آذر) دانست. همزمان، علاء الدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران، مذاکرات اخیر در عمان را یکی از تندترین دور مذاکرات دانست و گفت که احتمالا فضایی که هیات آمریکایی در این مذاکرات داشت تحت تاثیر گروههای تندرو در کنگره بود.

هیات‌های مذاکره کننده ایران و ایالات متحده در آخرین دور مذاکرات هسته‌ای در مسقط، طی دو روز گفت و گوهای فشرده‌ای را برای رسیدن به توافقی در مورد برنامه هسته‌ای ایران دنبال کردند. ایران و کشورهای ۱+۵ تا سوم آذر (۲۴ نوامبر) فرصت دارند تا به یک توافق جامع بر سر برنامه هسته‌ای ایران برسند. ایران معتقد است در صورت توافق، غرب باید همه تحریم‌های علیه ایران را یکباره حذف کند، اما ایالات متحده می‌گوید که لغو تدریجی تحریم‌ها را در نظر دارد. در اختلاف نظری دیگر، ایران اصرار دارد که بیشتر ظرفیت غنی‌سازی اورانیوم خود را حفظ کند اما کشورهای ۱+۵ می‌گویند که ایران باید بخش زیادی از دستگاههای سانتریفیوژ خود را از مسیر فعالیت خارج کند.

در دیگر اظهار نظری نه چندان خوشبینانه به توافق زود هنگام، محمد حسین صفار هرندی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ایران گفت که آمریکا در مذاکرات عمان موضع سخت‌تری نسبت به مذاکرات پیشین گرفته بود. او البته ادامه داد: «این موضوع بدین معنی نیست که به مذاکرات به آخر خط رسیده است. البته در 3 آذر با وضعیت موجود مذاکرات حل و فصل نخواهد شد. اما باز فرصت مجددی در نظر گرفته می‌شود تا مذاکرات پیش برود.»

این سخنان مقامات ایران در حالیست که لورا کندی، نماینده ایالات متحده در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز دوشنبه به خبرنگاران گفت که واشنگتن از این که تهران تاکنون نتوانسته است در زمینه ادعاهای مطرح شده درباره فعالیت‌های احتمالی هسته‌ای با ابعاد نظامی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی وارد تعامل سازنده‌ای شود، ناامید شده است.

طبق گزارش اخیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، تحقیقات برای راستی‌آزمایی ادعاهای مطرح شده درباره ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته‌ای ایران تاکنون پیشرفت چندانی نداشته است.

همین اختلافات است که برخی رسانه‌های غربی از جمله روزنامه وال استریت ژورنال را بر آن داشته که نسبت به دستیابی به توافق در مهلت مقرر خوشبین نباشند پیش بینی تمدید مذاکرات را داشته باشند.

XS
SM
MD
LG