لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۱۳

ظریف در مجلس: هر توافقی یک بده بستان است


ظریف در مجلس: ادعا نمی کنیم توافق کاملا به نفع ماست
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی توافق هسته‌ای بدست آمده با قدرت‌های جهانی را یک بده بستان خواند.

به گزارش خبرگزاری‌های ایران، محمد جواد ظریف، روز سه‌شنبه ۳۰ تیر، در حالیکه به همراه معاونان خود، علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، برای توضیح درباره توافق بدست آمده با کشورهای ۱+۵ و ارائه متن برجام (برنامه جامع اقدام مشترک یا توافق جامع اتمی) در مجلس حاضر شده بود، توافق را یک بده بستان خواند که ایران خطوط قرمز خود را در آن حفظ کرده است.

آقای ظریف گفت: «از هر زاویه‌ای که به توافق نگاه کنیم،‌ نباید فراموش کنیم که هر توافقی یک بده‌بستان است. هر طرف بخشی از خواسته‌های خود را به نفع بخش مهمتری صرف‌نظر می‌کند. مذاکرات تا آنجا ادامه می‌یابد که داده‌ها و ستانده‌های دو طرف کم و بیش متعادل گردد.»

وزیر خارجه جمهوری اسلامی با بیان اینکه ایران در این مذاکرات به اهداف کلیدی خود دست یافته است، «تثبیت برنامه هسته‌ای به‌ویژه غنی‌سازی و رآکتور آب سنگین اراک و شناسایی بین‌المللی آنها، رفع تحریم‌ها و پایان دادن به ۶ قطعنامه تهدیدآمیز که تحت فصل هفتم منشور ملل متحد نه تنها تحریم بر ملت ایران تحمیل می‌کردند، بلکه برنامه هسته‌ای ایران را ممنوع کرده و جلوگیری از تقویت توان دفاعی و موشکی کشور را به یک وظیفه بین‌المللی تبدیل کرده بودند» را از اهداف ایران در مذاکرات هسته‌ای یاد کرد.

ظریف سپس به تشریح هر یک اهداف بدست آمده ایران پرداخت و گفت که تحریم‌ها در آغاز اجرای برجام برچیده خواهند شد.

تشکیل کمیسیون ویژه در مجلس برای بررسی برجام

مجلس شورای اسلامی در حالیکه در جلسه آغار بررسی توافق هسته‌ای، میزبان وزیر امور خارجه و معاون او بود،کمیسیون ویژه‌ای برای بررسی «برجام» تشکیل داد.

نمایندگان مجلس، در جریان جلسه روز سه‌شنبه، ۳۰ تیر، به تشکیل کمیسیونی ویژه برای بررسی برنامه جامع اقدام مشترک که در جریان مذاکرات هسته‌ای وین مورد توافق ایران و ۱+۵ قرار گرفت، رای داد.

پیش از آن، مجلس با تصویب طرحی با عنوان الزام دولت به حفظ دستاوردهای هسته‌ای، دولت را موظف کرده بود که نتیجه مذاکرات را برای بررسی و تصویب به مجلس بفرستد.

به گزارش خانه ملت، خبرگزاری مجلس شورای اسلامی، احمد امیرآبادی فراهانی به عنوان پیشنهاد دهنده تشکیل کمیسیون ویژه گفت: «مورد مذاکرات از جمله مواردی است که می‌شود کمیسیون ویژه برای آن تشکیل داد لذا از آنجایی که بررسی متن مذاکره مشهور به برجام بسیار استثنایی است، پیشنهاد دادیم که این کمیسیون تشکیل شود که ۱۵ نفر از همکاران بتوانند برجام را بررسی کنند.»

با تایید شورایعالی امنیت ملی، مجلس هم توافق را تصویب می کند

در همین رابطه، جواد کریمی قدوسی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی به خبرگزاری ایرنا گفت که اگر شورای عالی امنیت ملی توافق هسته‌ای بدست آمده را تایید کند، مجلس نیز از آن پیروی خواهد کرد.

این نماینده مجلس گفت: «جایگاه قانونی شورای عالی امنیت ملی در این گونه مسایل بسیار شفاف است و به لحاظ تخصصی و قانونی این شورا سریع‌تر نظر خواهد داد.»

او اضافه کرد: «شورای عالی امنیت ملی مصوبه ای خواهند گذراند که اگر این مصوبه تایید نتیجه مذاکرات باشد و به تصویب رهبر معظم انقلاب برسد، در این صورت کار تمام است.»

کریمی قدوسی که در یک سال و نیم گذشته یکی از سرسخت‌ترین منتقدان روند مذاکرات هسته‌ای بوده است، گفت که دیگر در این شرایط از «دلواپسان» سخن گفتن صلاح نیست و اضافه کرد: «بگذارید وحدتی بین مردم وجود داشته باشد و شیرینی این توافق به دهان مردم خوش آید.»

بهار سال ۱۳۹۳ در میانه مذاکرات هسته‌ای، گروهی از منتقدان تندروی مذاکرات هسته‌ای همایشی با عنوان «دلواپسیم» برگذار کردند. از آن پس رسانه‌ها در ایران از منتقدان مذاکرات با عنوان «دلواپسان» یاد کردند.

ولایتی: متن توافق هسته‌ای ضعف‌هایی دارد

از سوی دیگر، علی اکبر ولایتی، مشاور عالی رهبر جمهوری اسلامی در امور بین‌الملل، در گفت و گو با وبسایت دفتر حفظ و نشر آثار آیت الله خامنه ای، متن توافق بدست آمده را دارای ضعف‌هایی دانست اما گفت مطمئن است تیم مذاکره کننده ایران همه تلاش خود را در مذاکرات به کار گرفته‌اند.

وزیر امور خارجه ایران در دوره ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی و خامنه‌ای، با اشاره به سوابق خود گفت که تیم دیپلماتیک دیگری در ایران نمی‌شناسد که از گروه مذاکره کننده ایران قوی‌تر باشند اما اضافه کرد: «بی‌تردید عملکرد این تیم دارای نقاط قوت و ضعف هم هست ضمن آنکه خود آنها هم مدعی نیستند که متنی که توافق کرده‌اند، ایده‌آل و بدون اشکال است.»

آقای ولایتی با بیان اینکه مذاکرات محل بحث و چانه‌زنی است، گفت: «توافق این‌گونه نیست که ما برویم یک چیزی را به طرف مقابل بگوییم و آنها هم قبول بکنند. باید بنشینیم، بحث بکنیم، چانه بزنیم و به یک حد وسط برسیم تا دو طرف به نوعی از آن رضایت داشته باشند.»

او توضیح داد که متن برجام را بررسی کرده است و معتقد است که نقطه‌ضعف‌هایی دارد اما تردیدی ندارد که تیم مذاکره کننده همه سعی و تلاش خودشان را برای احقاق حقوق و منافع ملی ایران به کار برده‌ است.

XS
SM
MD
LG