لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۱۰:۱۸

ظریف: اجازه مصاحبه با دانشمندان هسته‌ای در دولت سابق داده شد


عکس آرشیوی از محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران در حال پاسخ به پرسش‌های نمایندگان مجلس درباره مذاکرات هسته‌ای - دی ماه ۱۳۹۳
عکس آرشیوی از محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران در حال پاسخ به پرسش‌های نمایندگان مجلس درباره مذاکرات هسته‌ای - دی ماه ۱۳۹۳

وزیر امور خارجه ایران روز دوشنبه موضوع مصاحبه با دانشمندان هسته‌ای کشور را، که اخیرا رهبر جمهوری اسلامی به شدت با آن مخالفت کرده بود، موضوعی «فرعی» در گفتگوهای هسته‌ای دانست و گفت اجازه مصاحبه در دولت قبل صادر و مصاحبه‌هایی هم توسط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی انجام شد.

آیت‌الله علی خامنه‌ای روز چهارشنبه گذشته غرب را متهم به «زورگویی و زیاده‌خواهی» کرد و گفت یک نمونه از این زیاده‌خواهی‌ها در گفتگوهای اتمی و درخواست بازرسی از مراکز نظامی و گفتگو با دانشمندان ایرانی است، که «مطلقاً چنین اجازه‌ای داده نخواهد شد.»

محمدجواد ظریف در گفتگو با خبرگزاری مجلس شورای اسلامی «خانه ملت» که روز دوشنبه منتشر شد، گفت موضوع مصاحبه با دانشمندان هسته‌ای برای رفع برخی ابهامات درباره فعالیت های اتمی ایران، مرتبط با اصل مذاکرات جاری با گروه ۱+۵ نیست و «حدود ۱۰ سال است که کشور برای حل این ادعاها و بهانه‌ها اقداماتی کرده است.»

ایالات متحده و همپیمانان آن می‌گویند ایران در پوشش یک برنامه صلح‌آمیز، درصدد دست یافتن به توانایی ساخت سلاح هسته‌ای است. تهران این اتهام را رد می کند و هدف تولید انرژی و نیز کابردهای علمی فناوری هسته ای در پزشکی و کشاورزی است.

ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵ که فروردین ماه درباره اجزای اساسی توافق جامع هسته‌ای به یک تفاهم سیاسی دست یافتند، تا پایان ماه ژوئن (پایان نهم تیر ماه) فرصت دارند متن توافق را ثبت و امضا کنند. ایران در این تفاهم اعلام کرده پروتکل الحاقی را بصورت داوطلبانه اجرا خواهد کرد.

اجرای پروتکل الحاقی پیمان منع گسترش تسلیحات هسته‌ای (ان.‌پی.‌تی) بازرسی از تاسیسات هسته‌ای کشورها را تسهیل کرده و همچنین امکان دسترسی به هر مرکز مشکوکی که آژانس با ارائه مدرک خواستار بازدید از آنها می‌شود، را فراهم می‌کند.

وزیر خارجه ایران در ادامه مصاحبه با خانه ملت گفت، روش‌هایی برای رفع ابهامات طرف مقابل صورت گرفته و حتی در دولت سابق «با افراد مختلف در ایران مصاحبه شد و حتی آنها از مراکز و اماکن مربوطه بازدید کردند، اما هیچ ابهامی پیدا نشد.»

این اظهارات آقای ظریف یک روز پس از آن مطرح می‌شود که نشست غیرعلنی او با نمایندگان مجلس – که به گفتگوهای جاری اتمی با گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، با دیده تردید نگاه می‌کنند – برای دقایقی به تنش کشیده شد.

برخی از نمایندگان تندروی مجلس اصولگرای ایران، تیم مذاکره‌کننده دولت حسن روحانی به سرپرستی وزیر امور خارجه را متهم می‌کنند برای رسیدن به توافق نهایی با غرب، امتیازات زیادی به طرف مقابل داده است.

طرف های مذاکره با ایران، پیش از این بارها درخواست دسترسی به مراکز نظامی و همچنین گفتگو با کارشناسان اتمی ایران را مطرح کرده‌اند؛ تهران این درخواست را نپذیرفته و گفته است این کار موجب «جاسوسی» از توانمندی‌های نظامی ایران خواهد شد. اتهامی که آژانس آن را رد کرده است.

XS
SM
MD
LG