لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۱۸

سکوت عربستان و انتقاد تند اسرائیل به توافق ژنو



توافق اتمی میان ایران و قدرت های جهانی انتقاد تند اسرائیل و سکوت عربستان سعودی، رقیب عمده ایران در خلیج فارس را در پی داشته است.

بر اساس توافقی که بامداد روز یکشنبه بدست آمد ایران موظف است تا غنی سازی اورانیوم را محدود و ساخت راکتور را متوقف کند.

اسرائیل و عربستان سعودی هر دو نگران هستند که فعالیت های اتمی ایران بعد نظامی داشته باشد و منافع آنان را به خطر اندازد. ایران هرگونه اتهامی را در این زمینه رد کرده و می گوید برنامه اش با اهداف صلح آمیز است.

در ازای امتیاز هایی که ایران می دهد آمریکا و پنج قدرت دیگر جهانی با تسهیل بخشی از تحریم های اقتصادی علیه تهران موافقت کرده اند.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل به کابینه کشورش گفت که توافق ژنو یک «اشتباه تاریخی» است که جهان را به مکانی «بسیار خطرناک تر» تبدیل می کند. اسرائیل خواستار اعمال تحریم های بیشتر بر ایران و برچیدن کامل برنامه اتمی ایران است.

رهبران عربستان سعودی، قطر و کویت روز شنبه و همزمان با دیدار نهایی ایران و نمایندگان جامعه بین الملل در ژنو، ملاقات کردند.


هیچ یک از سه کشور فوق تا شامگاه یکشنبه درباره توافق ژنو ابراز نظر نکرد. اما رهبران کشورهای سنی حوزه خلیج فارس
در گذشته درباره آنچه که «کمپین ایران شیعه برای گسترش نفوذ بیشتر منطقه ای» تلقی می کنند، ابراز نگرانی کرده اند.

رهبران اسرائیل ایران مسلح به سلاح اتمی را تهدیدی علیه موجودیت کشورشان می دانند چرا که دولتمردان ایران بارها خواستار نابودی اسرائیل شده اند. نتانیاهو گفته است که اسرائیل «اجازه نخواهد داد ایران به توانایی سلاح اتمی دست یابد.»

باراک اوباما شامگاه شنبه بر تعهد واشنگتن به اسرائیل و متحدانش در خلیج فارس تاکید کرد و گفت این کشورها «دلایل خوبی برای تردید به ماهیت برنامه ایران دارند.»

جان کری، وزیر خارجه آمریکا به شبکه خبری سی ان ان گفت توافق ژنو اسرائیل را به مکانی «امن تر» تبدیل کرده است زیرا طوری طراحی شده که زمان لازم برای دستیابی احتمالی ایران به سلاح اتمی را افزایش داده است.

کشورهای حوزه خلیج فارس با احتیاط از توافق ژنو استقبال کرده اند. امارات متحده عربی ابراز امیدواری کرده که توافق اخیر منجر به یک توافق دائم شود که ثبات منطقه ای را تضمین کند و آن را از گزند گسترش فعالیت های اتمی محفوظ دارد. بحرین نیز گفته که امیدوار است توافق با ایران راهی برای پایان «وحشت» در منطقه فراهم آورد.

دولت شیعه مدار عراق توافق اتمی ایران را گامی به سوی حل مشکلات منطقه توصیف کرده است. بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، دیگر کشور شیعه خاورمیانه نیز گفته است که توافق ژنو ثابت می کند که مذاکره بهترین راه حل اختلافات است. ایران حامی اصلی دمشق طی جنگ داخلی دو ساله سوریه به شمار می رود.

محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی از توافق اتمی با ایران استقبال کرد و آن را «پیامی مهم برای اسرائیل» خواند تا متوجه شود که «صلح تنها گزینه در خاورمیانه است.» اسرائیل تنها قدرت اتمی خاورمیانه به شمار می رود. اسرائیل داشتن سلاح اتمی را نه تایید و نه تکذیب می کند.
XS
SM
MD
LG