لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۰۱

وزارت ارشاد تکذیب کرد؛ موزه هنرهای معاصر تهران واگذار نمی‌شود


موزه هنرهای معاصر ایران بزرگترین گنجینه هنری از هنرمندان سرشناس جهان را در خود جای داده است.
موزه هنرهای معاصر ایران بزرگترین گنجینه هنری از هنرمندان سرشناس جهان را در خود جای داده است.

درحالی که مدیران ارشد دولتی موضوع واگذاری موزه هنرهای معاصر تهران را به بنیاد رودکی را تکذیب می‌کنند، جمعی از هنرمندان برای برپایی یک تجمع اعتراضی فراخوان داده‌اند.

در روزهای گذشته فراخوانی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده که از "دوستداران موزه هنرهای معاصر" دعوت می‌کند روز شنبه ۲۱ فرودین مقابل درب موزه تجمع کنند تا مانع واگذاری این "گنجینه کم نظیر و ارزشمند" به "بخش خصوصی" شوند. اما نه تنها بنیاد رودکی چنین انتقالی را تکذیب می کند بلکه مدیران وزارت ارشاد هم این موضوع را "شایعه" می‌دانند.

بنیاد رودکی در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که "هرگونه تغيير در این زمینه نیازمند کارشناسی دقیق و مستلزم تأييد هیات محترم دولت" است و معاون امور هنری وزیر ارشاد هم روز پنج‌شنبه ۱۹ فروردین گفت که " تعجب می‌کنم که چیزی را ناگهان شایع می‌کنند و درباره آن بحث به راه می‌افتد."

علی مرادخانی، معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به خبرگزاری ایسنا توضیح داد که "وقتی قرار باشد چنین اتفاقی در این زمینه‌ها بیفتد دولت باید تصویب کند و مجلس روی آن نظارت داشته باشد. همین‌طوری که نمی‌شود چیزی را انتقال داد."

او همچنین اضافه کرد که "خود من دیروز[چهارشنبه] در جریان چنین موضوعی قرار گرفتم."

ادعای معماری‌نیوز

اما وبسایت "معماری‌نیوز" که اسفند ماه سال گذشته خبر واگذاری موزه هنرهای معاصر را منتشر کرده بود، با انتشار تصویر چند نامه صحت این ادعا را زیر سوال برده و معاون وزیر را به دروغگویی متهم کرده است.

این وبسایت نامه‌هایی از مدیرکل دفتر نوسازی و تحول اداری خطاب به معاون وزیر و همچنین مشاور معاون وزیر خطاب به مدیران این وزارتخانه منتشر کرده(اینجا و اینجا) که در متن آنها "واگذاری مدیریت فرهنگسرای نیاوران، موزه صبا و موزه هنرهای معاصر به بنیاد رودکی" تصریح شده است.

به نظر می‌رسد که آن چه مدنظر مدیران دولتی است "واگذاری مدیریت" است و آن چه مورد اعتراض قرار گرفته "واگذاری و انتقال" موزه؛ دو مساله کاملا متفاوت.

شاید به همین دلیل است که هیات مدیره "انجمن هنرمندان نقاش ایران" با انتشار بیانیه‌ای از شخص وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خواسته‌اند تا در این مورد موضعگیری کند؛ هرچند که مجید ملانوروزی، مدیرکل دفتر هنرهای تجسمی وزارت ارشاد و دیگر مدیران وزارت ارشاد در مصاحبه‌های متعدد خود با رسانه‌های ایران چنین انتقالی را منکر شده‌اند.

معصومه مظفری رییس انجمن هنرمندان نقاش ایران هم به خبرگزاری مهر گفته است: "این موزه دارای یک گنجینه بزرگ ملی است و فقط یک ساختمان و یک گالری معمولی با چند اثر هنری نیست که اهمیتی نداشته باشد واگذاری آن به کجا و چه کسی صورت گیرد."

خانم مظفری افزود: "این موزه ملی است و همه هنرمندان لازم است درباره آن نظر بدهند. حتی اگر دستور از بالا هم صادر شده باشد، باز هم باید به هنرمندان توضیح داده شود که چرا این اتفاق قرار است صورت بگیرد. این راه بهتری است تا این که ناگهان خبری را از یک رسانه در این زمینه مطلع شویم و هیچ کس هم توضیحی درباره آن نداشته باشد."

واگذاری مدیریت یا واگذاری موزه؟

احتمالا بالاگرفتن جنجال بر سر این خبر در روزهای آینده منجر به اظهارنظر شخص وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم بشود کما این که فاطمه رهبر نماینده تهران هم وعده داده چنان چه خبر این واگذاری صحت داشته باشد کمیسیون اصل ۹۰ مجلس به آن ورود خواهد کرد.

اما از سوی دیگر به نظر می‌رسد که آن چه مدنظر مدیران دولتی است "واگذاری مدیریت" است و آن چه مورد اعتراض قرار گرفته "واگذاری و انتقال" موزه؛ دو مساله کاملا متفاوت.

محمدرضا كارگر، مدیرکل امور موزه‌های کشور نیز روز ۱۳ فروردین توضیح داد که "مدیریت یک موزه متفاوت با واگذاری آن است. به نظرم اگر قرار است مدیریت موزه‌های کشور به بخش خصوصی واگذار شود، بهتر است مدیریت آنها هیات امنایی شود. هیات امنایی شدن موزه‌های کشور قابل قبول است، اما در چارچوب خودش."

او تاکید کرد: "موزه‌های دولتی مانند موزه هنرهای معاصر و یا ابوالحسن صبا جزو موزه‌هایی هستند که امکان واگذاری آنها به بخش خصوصی وجود ندارد. چون قانون اجازه نمی‌دهد نفایس به بخش خصوصی واگذار شود."

موزه هنرهای معاصر تهران با بنایی شبیه بادگیرهای سنتی ایران در پارک لاله تهران واقع است و خبرگزاری ایرنا در توصیف آن نوشته است: در گنجینه دائمی این موزه بیش از ۴۰۰۰ اثر ارزشمند و یگانه از نخبگان هنرهای تجسمی جهان نظیر پابلو پیكاسو، كلود مونه، روی لیختنشتاین، ونسان ون گوگ، فرانسیس بیكن و نخبگان ایرانی هنر نظیر حسین زنده‌رودی، آیدین آغداشلو، پرویز تناولی، لیلی متین دفتری، سهراب سپهری، فرامرز پیلارام نگهداری می‌شود كه نزدیك به ۴۰۰ عدد از آن‌ها ارزش استثنایی دارند.

XS
SM
MD
LG