سازمان حقوق بشری «ههنگاو» از جان باختن چند پناهجوی ایرانی بر اثر غرق شدن قایق در آبهای آزاد میان یونان و ایتالیا خبر داد.
سازمان حقوق بشری «ههنگاو» ویدیوی کوتاهی از چند نفر از این پناهجویان در کابین قایق را منتشر کرد که پیش از غرق شدن شناور گرفته شده است. در این تصاویر تعدادی مرد، زن، و کودکان خردسال دیده میشوند.هرچند تاریخ ضبط این ویدیو مشخص نیست.
به گفته ههنگاو، این قایق که پنجشنبه هفته گذشته غرق شد، حامل ۷۶ پناهجو بوده است که اغلب آنها شهروندان کرد بودند.
به گزارش این سازمان، تاکنون ۱۰ پناهجو توسط گارد ساحلی ایتالیا نجات یافتند و ۶۶ تن همچنان مفقود هستند. شماری از ناپدیدشدگان از شهروندان ایرانی کُرد و اهل ارومیه، بوکان، مهاباد، سردشت، و شهرهای دیگر بودند.
ژیلا مستاجر، عضو هیئت مدیره ههنگاو، روز جمعه ۱ تیر به صدای آمریکا گفت این قایق بر اثر انفجار تیوب حاوی ذخیره غذایی خود واژگون شد و تعداد زیادی از پناهجویان به دلیل عدم آشنایی با شنا در همان لحظات نخست غرق شدند.
او در ادامه میافزاید که حدود ۳۰ نفر از پناهجویان موفق شدند که روی قایق واژگون شده بمانند، ولی تعدادی آنها به دلیل گرسنگی و تشنگی در سه روز بعد جان باختند.
به گفته خانم مستاجر، در نهایت یک کشتی تفریحی فرانسوی که از منطقه عبور میکرد، بازماندگان را نجات میدهد و آنها در حال حاضر بیمارستانی در ایتالیا بستری هستند.
این عضو هیئت مدیره ههنگاو میگوید که قربانیان از شهروندان کرد ایرانی، اقلیم کردستان عراق، و افغانستان، هستند.
در سالهای اخیر مهاجرت از ایران و برخی کشورهای منطقه افزایش یافته است و بسیاری از پناهجویان با گذر از مسیرهای پرخطر زمینی و آبی از جمله دریای مدیترانه خود را به کشورهای اروپایی میرسانند.
این سفرهای غیرقانونی با قایقهای کوچک و قدیمی قاچاقچیان، به دلایل مختلف، از جمله شرایط نامناسب آب و هوایی، با حوادث مرگباری همراه است.
خبرگزاری فرانسه نیز روز پنجشنبه ۳۱ تیر گزارش داد که گارد ساحلی ایتالیا جسد ۱۲ پناهجو را در آبهای جنوبی خود پیدا کرده است.
گارد ساحلی ایتالیا روز پنجشنبه ۳۱ خرداد اعلام کرد که پس از غرق شدن یک قایق مهاجران در سواحل جنوبی و مفقود شدن بیش از ۶۰ نفر، ۱۲ جسد دیگر از جمله زنان و کودکان را یافته است.
مقامات ایتالیایی میگویند در روزهای گذشته موفق به نجات ۱۱ پناهجو در سواحل «کالابریا» شدند.
به گفته پزشکان بدون مرز که به بازماندگان کمک میکند، دستکم ۲۶ کودک خردسال و حتی چند ماهه احتمالا در میان کشته شدگان هستند.
گارد ساحلی ایتالیا ۱۲ جسد دیگر از جمله زنان و کودکان را در دریای «ایونی» پیدا کرده است. تاکنون مرگ ۲۰ پناهجو در این حادثه تأیید شده است.
به گفته سازمان بینالمللی مهاجرت سازمان ملل، سال گذشته حدود ۳۱۵۵ مهاجر در دریای مدیترانه جان خود را از دست داده و یا ناپدید شدند. در سال جاری تاکنون بیش از هزار پناهجو کشته یا مفقود شدند.
مدیترانه مرکزی، منطقهای بین شمال آفریقا، ایتالیا، و مالت، مرگبارترین مسیر مهاجرت شناخته شده در جهان است که ۸۰ درصد از تلفات در دریای مدیترانه را شامل میشود.
بسیاری از مهاجران با قایق از تونس یا لیبی به سمت بنادر اروپایی از جمله ایتالیا حرکت میکنند.
بر اساس آمار وزارت کشور ایتالیا، امسال تعداد پناهجویان به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.
به تازگی یک روزنامه چاپ تهران در گزارشی با پرداختن به موضوع مهاجرت ایرانیها در مقایسه با کشورهای دیگر از جمله ترکیه، نوشته است که آنچه درباره مهاجرت ایرانیان نگرانکننده است، میزان پایین بازگشت آنها است و به طور کلی مهاجرت ایرانیان «بدون بازگشت» است. بسیاری از کارشناسان از جمله عوامل این مهاجرتها و پناهجوییها را شرایط اقتصادی حاکم بر ایران و وجود جمهوری اسلامی و نوع حکمرانی در کشور عنوان کردهاند.
منبع: صدای آمریکا، ههنگاو، خبرگزاری فرانسه