کاخ سفید در واکنش به صدور حکم برای جیسون رضائیان، خبرنگار زندانی روزنامه واشنگتن پست در ایران اعلام کرد که درباره محاکمه جیسون در ایران "شفافیت زیادی وجود ندارد."
جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید روز سه شنبه به خبرنگاران گفت دولت آمریکا، گزارش های محکومیت آقای رضائیان را شنیده است اما از طریق کانال های رسمی، اطلاعیه ای در این مورد دریافت نکرده است.
قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران، در روندی که گفته می شود فاقد شفافیت بوده، آقای رضائیان را به اتهام جاسوسی گناهکار شناخته است.
دو روز پس از اعلام خبر صدور حکم برای جیسون رضائیان، علی رضائیان برادر او در گفتگوی اختصاصی با بخش فارسی صدای آمریکا گفت از ایده تبادل زندانیان بین ایران و ایالات متحده حمایت میکند.
غلامحسین محسنی اژه ای سخنگوی قوه قضاییه ایران روز یکشنبه و دو ماه پس از جلسه پایانی دادگاه آقای رضائیان، بدون اعلام جزئیات، گفت رای دادگاه برای او صادر شده است. جیسون رضائیان روز ۳۱ تیر ماه ۱۳۹۳ به همراه همسرش و دو خبرنگار دیگر در تهران بازداشت شد.
علی رضائیان روز سهشنبه در واکنش به این خبر در گفتگو با صدای آمریکا، ضمن تاکید بر بیگناهی برادرش و "مضحک" خواندن ایده تبادل او با ایرانیان زندانی در آمریکا، گفت "من از طی کردن مسیرهایی که منجر به آزادی جیسون و به خانه بازگرداندن او میشود، حمایت میکنم. بنابراین من از ایده تبادل زندانی حمایت میکنم."
به گفته علی رضائیان این ایده که "شخص دیگری که در آمریکا به خاطر زیر پا گذاشتن قانون در زندان است، باید آزاد شود تا جیسون به آزادیش برسد، به نظرم کاملا مضحک است. اما اگر برای آزادی و بازگرداندن جیسون به خانه امری الزامی است، خواهش میکنم که او را به خانه برگردانید."
احتمال تبادل زندانیان میان ایران آمریکا، اواسط شهریور ماه و هنگامی که علی لاریجانی رئیس مجلس ایران برای شرکت در نشست رؤسای پارلمانهای جهان به ایالات متحده سفر کرده بود مطرح شد، که در گفتگویی رادیویی در پاسخ به این پرسش که آیا امکان عملی آزادی جیسون رضائیان و سایر ایرانی-آمریکاییهای زندانی در ایران وجود دارد، گفت "البته. برای مثال، شماری از ایرانیان هم در آمریکا زندانی هستند.»
امکان مبادله رضائیان با زندانیان ایرانی در آمریکا هنوز به طور رسمی از سوی مقامات ایران تایید یا رد نشده است، اما مقامات ارشد قضایی ایران "مطرح شدن" این موضوع را رد کردهاند.
مصطفی پورمحمدی وزیر دادگستری در گفتگو با خبرنگاران گفت "چنین بحثی مطرح نیست و بهتر است که آن را از سخنگوی قوه قضائیه بپرسید." غلامحسین محسنی اژهای هم در پاسخ به پرسشی مشابه گفت "هنوز در رابطه با این موضوع، چیزی مطرح نشده است."
اهرم فشار
اعلام صدور حکم برای آقای رضائیان واکنشهای گستردهای را در آمریکا به دنبال داشت. اد رویس رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا در بیانیهای، ضمن محکوم کردن این حکم، گفت هیچ مرحله از "به اصطلاح" محاکمه جیسون رضائیان مطلقا شفافیتی نداشته و محکومیت او یک گام دروغین دیگر در یک روند دروغین است.
همچنین جان مککین، رئیس جمهوریخواه کمیته نیروهای مسلح سنا نیز در بیانیهای، با اشاره به اظهارات رئیس جمهوری آمریکا و دولت او در دفاع از توافق هستهای ۲۳ تیر ماه با ایران که میگویند این توافق میانهروها در ایران را تقویت و تندروها را تضعیف میکند و زمینهساز روابط بهتر میشود، گفت "به نظر میرسد خلاف این مطلب در حال رخ دادن است."
سناتور مککین در بخشی از این بیانیه، علاوه بر تحرکات جمهوری اسلامی ایران در منطقه و انجام آزمایشهای موشکی جدید، به دادگاههای غیرعلنی جیسون رضائیان و صدور حکم علیه او نیز اشاره کرده و میگوید "این پیشرفتی است که حامیان توافق با ایران وعده آن را داده بودند؟"
از سوی دیگر، رهبر اقليت دموکرات مجلس سنا نیز در مطلبی در روزنامه واشنگتن پست، گفت قصد دارد برای حسن روحانی رئيس جمهوری ايران نامه بنويسد و از او بخواهد محکوميت جيسون رضائيان مورد تجديد نظر قرار گيرد.
سناتور هری ريد با ابراز تعجب از این که رای محکوميت رضائیان چندی پيش صادر شده، اما روز دوشنبه اعلام شد، گفت با اين همه اميدواریم که حکم صادر شده، مورد تجديد نظر قرار بگيرد.
جیسون رضائیان، وکیل و خانواده او، در طول بیش از یک سال اخیر که از حبس او می گذرد، همواره اتهام جاسوسی را رد کردهاند.
برخی بر این باورند که بازداشت خبرنگار روزنامه واشنگتن و دیگر شهروندان آمریکایی ایرانیتبار، در واقع اهرم فشاری است برای امتیازگیری از واشنگتن.
هاله اسفندياری شهروند آمریکایی ایرانیتباری که خود در سال ۲۰۰۷ میلادی در ايران زندانی شده و سابقه کار در مرکز تحقيقات ويلسون دارد، در یادداشتی در وبسايت روزنامه وال استريت ژورنال مینويسد، مشکل بتوان باور کرد که آقای رضائيان مهرهای در بازی دستگاه امنيتی و قوه قضائیه جمهوری اسلامی ايران نباشد.
خانم اسفندیاری در این مقاله، با بیان این که مقامات امنيتی ايران فکر میکنند آمريکا با استفاده از خبرنگاران، تحليلگران سياسی، و روشنفکران آمريکايی-ايرانی قصد انجام يک انقلاب مخملی در ايران را دارد، میگوید از زمان بروی کار آمدن آقای روحانی که سعی دارد تنشهای سياسی و اجتماعی را تقليل داده و درهای ايران را بروی تبادلات فرهنگی و اقتصادی باز کند، به نظر میرسد که پارانويا یا بدگمانی رژيم بيشتر شده است.