لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۰ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۲۴

احتمال وساطت پاپ برای آزادی آمریکاییان زندانی در ایران


برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که همزمان با برنامه سفر پاپ به آمریکا، دولت باراک اوباما از او برای آزادی زندانیان آمریکایی در ایران کمک خواسته است.

نشریه پولتیکو روز دوشنبه ۲۱ سپتامبر در گزارشی مفصل نوشته است که دولت اوباما با واتیکان برای وساطت پاپ و یافتن راهی برای آزادی سه زندانی آمریکایی در ایران در تماس بوده است؛ زندانیانی که اکنون پس از حل و فصل مساله هسته‌ای ایران، به اصلی‌ترین عامل اصطکاک بین دو کشور تبدیل شده است.

به نوشته پولتیکو، رهبر یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون کاتولیک جهان، که پیشتر به حل اختلافات بین دو دشمن دیرینه، آمریکا و کوبا، کمک کرده است، در حالی این هفته از واشنگتن دیدار می‌کند که هنوز گرد و خاک مناظره موافقان و مخالفان توافق هسته ای در کنگره آمریکا نخوابیده است. یکی از محورهای مخالفت برخی از سناتورها با توافق هسته‌ای ایران، ادامه زندانی بودن جیسون رضائیان، امیر میرزا حکمتی و سعید عابدینی، سه آمریکایی ایرانی تبار در ایران بوده است.

جیسون رضائیان، خبرنگار واشنگتن پست در تهران که تابستان سال گذشته بازداشت شد، به اتهام جاسوسی و فعالیت علیه نظام محاکمه شده اما حکم او هنوز اعلام نشده است. امیر میرزا حکمتی، تفنگدار پیشین ارتش آمریکا نیز که برای دیدار از خانواده خود به ایران سفر کرده بود به اتهام جاسوسی به ۱۰ سال زندان محکوم شد. یکی دیگر از زندانیان، سعید عابدینی کشیش آمریکایی – ایرانی است که به اتهام تشکیل کلیسای خانگی به قصد بر هم زدن نظم عمومی محاکمه شده است.

بر اساس یکی از منابع نزدیک به پرونده این زندانیان، آمریکا و واتیکان در ماههای اخیر برای حل این مشکل در تماس بوده‌اند و دست کم خانواده یکی از زندانیان موفق شده است مستقیما با پاپ تماس بگیرد.

در واقع ایده ارتباط واتیکان با تکنوکرات های اسلامی برای آزادی زندانیان چندان دور از ذهن نیست. تنها چند ماه پیش، پاپ میزبان هیئتی عالیرتبه از زنان سیاستمدار ایران بود که شهیندخت مولاوردی، معاون امور زنان حسن روحانی آن را سرپرستی می‌کرد؛ دیداری که حکایت از علاقه او به پیگیری مسائل ایران داشت.

از سوی دیگر، واتیکان، کشور-شهری با ۸۰۰ شهروند، پیشینه‌ای طولانی در نقش آفرینی و وساطت آشکارا و نهان در سیاست بین‌الملل دارد؛ از جمله کمک به حل مسائلی نظیر بحران های گروگانگیری. از این رو واتیکان نه با کلیساهای خود که با سفارتخانه‌های خود در این سالها به خوبی ارتباطات خود را حفظ کرده است؛ عاملی که به اوباما برای رسیدگی به اولویت‌های سیاسی اش کمک کرده است.

یکی از کارشناسان امور کلیساهای کاتولیک و مدرس دانشگاه به مجله پولتیکو گفت که واتیکان آن نفوذی نهایی است، آنها از مسائلی آگاهی دارند که حتی سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا، از آن اطلاع ندارد.

اگر چه هیچیک از مقامات آمریکا و واتیکان حاضر به اظهار نظر درباره هیچیک از ابعاد پرونده زندانیان آمریکایی در ایران نشدند، نویسنده مقاله پولتیکو معتقد است که حضور سعید عابدینی، کشیشی که یک کلیسای خانگی را در ایران اداره می کرد در میان زندانیان، عاملی است برای وساطتت پاپ در این موضوع. دلیل دیگر، خوشبینی شهیندخت مولاوردی، معاون امور زنان رئیس جمهوری ایران است که فوریه گذشته پس از دیدار پاپ بیان شد. او گفت که پاپ می‌تواند به حل مشکلات کشورها کمک کند و افراد را به هم نزدیک کند.

قرار است رهبر کاتولیک‌های جهان این هفته با حضور در واشنگتن دی سی، در کنگره آمریکا نیز سخنرانی کند. همزمان، نغمه عابدینی، همسر سعید عابدینی، کشیش زندانی در ایران نیز به نیویورک سفر کرده است تا با مقامات ایران و دیگر کشورها برای یافتن راهی به آزادی همسر خود از زندان، گفت وگو کند.

XS
SM
MD
LG