یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا اقدامات اخیر حکومت ایران در زمینه افزایش غنیسازی همزمان با مذاکرات احیای برجام را تحریکآمیز خواند و گفت که پیشنهادهای مطرحشده توسط هیئت جمهوری اسلامی «مسائلی را مطرح میکرد که فراتر از برجام بود.»
بنا بر بیانیهای که در تارنمای وزارت خارجه آمریکا منتشر شده است، یک مقام ارشد وزارت خارجه روز شنبه از طریق کنفرانس تلفنی در گفتوگویی ویژه با خبرنگاران درباره هفتمین دور مذاکرات احیای برجام شرکت کرد.
این مقام ارشد وزارت خارجه گفت که در طول پنج ماه و نیم گذشته همه - از جمله روسیه، چین، و دیگران - «صبورانه منتظر آن بودهایم که ببینیم که منظور دولت ایران از این که به زمان نیاز دارد تا برای گفتوگوهای مربوط به بازگشت به احیای برجام آماده شود چیست.» وی گفت که شاهد آن بودند که منظور ایران از «آماده شدن» چیست.
به گفته این مقام ارشد آمریکایی، منظور جمهوری اسلامی این بود که به برنامه هستهای خود سرعت «بخشد به ویژه به گونهای که تحریکآمیز باشد.»
این مقام ارشد آمریکایی به خبرنگاران گفت «در حالی که در حال مذاکرات بودیم» آژانس آخرین اقدام «تحریکآمیز» ایران - یعنی آماده شدن برای دو برابر کردن ظرفیت غنیسازی ۲۰درصدی اورانیوم در تاسیسات فردو - را در روز چهارشنبه گزارش کرد.
این مقام تاکید کرد که در وین روشن شد که منظور ایرانی ها از «آماده شدن» این بود که با پیشنهادهایی برگردند که هیچ چیزی از اقدامات هستهای را به عقب برنمیگرداند و در عوض خواستار موارد اضافهای شدند.
او گفت که ایرانیها با پیشنهادهایی برگشتند که «جدی» نبود اما «مسائلی را مطرح میکرد که فراتر از برجام بود.»
این مقام گفت توجیه ایران برای پیشرویهای هستهایاش این است که آنها تا زمانی که آمریکا به مطابقت با برجام بازنگشته است، به این اقدامات ادامه خواهند داد اما این مقام گفت توجیه ایران غلط است چرا که به گفته او آمریکا گفته است و دنیا نیز شاهد بود است که «ما آمادهایم به مطابقت برگردیم اگر ایران با توافق منطق برای بازگشت دو جانبه موافقت کند، که نکردهاند.»
برای ما زمان آغاز آن مذاکرات خیلی کمتر از این اهمیت دارد تا اینکه ایران با یک رفتار جدی و آماده برای مذاکرات جدی بازگردد.
به گفته این مقام، بنابراین خود ایران، عامل عدم بازگشت طرفین به تعهدات دو جانبه است.
او گفت آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، گفته است که ایران نمیتواند برنامه هستهای خود را همزمان با وقتکشی در دیپلماسی هستهای تسریع بخشد و این وضعیتی نیست که «ما و دیگران بتوانیم با آن کنار بیاییم.»
به گفته این مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا، گفت دنیا حاضر است از بازگشت دو جانبه دو طرف به تعهدات در برجام حمایت کند اما برای این که چنین کاری صورت بگیرد ایران باید «در میز مذاکرات جدیت نشان دهد» و با تهدات برجام منطبق شود. این مقام آمریکایی گفت دنیا آماده است که به طور اقتصادی و دیپلماتیک با ایران وارد تعامل شود.
این مقام گفت همان طور آمریکا گفته است و همانطور که جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا گفته است، تا زمانی که ایران به تعهداتش (در توافق) عمل کند، آمریکا نیز چنین خواهد کرد.
این مقام گفت چنین چیزی هنوز هدف آمریکا است و برای این امر «آماده هستیم به وین بازگردیم» اما نمیدانیم هماهنگکننده اروپایی چه زمانی مذاکرات را دوباره تشکیل خواهد داد. به گفته این مقام آمریکایی، «برای ما زمان آغاز آن مذاکرات خیلی کمتر از این اهمیت دارد تا اینکه ایران با یک رفتار جدی و آماده برای مذاکرات جدی بازگردد.»
این مقام ارشد وزارت خارحه ایالات متحده به خبرنگاران گفت در روزهایی که مذاکره کنندگان در وین بودند، «ایران جدیت نشان نداد.»
هر روزی که میگذرد، روزی است که ایران مردمش و خودش را از منافع کاهش تحریمها محروم کرده است و هر روزی که سپری میشود روزی است که به این نتیجه نزدیکتر میشویم که قصد ندارند سریع به برجام بازگردند.
وی گفت: «هر روزی که میگذرد، روزی است که ایران مردمش و خودش را از منافع کاهش تحریمها محروم کرده است و هر روزی که سپری میشود روزی است که به این نتیجه نزدیکتر میشویم که قصد ندارند سریع به برجام بازگردند.»
مقام ارشد آمریکایی گفت اگر ایران به این رویکرد ادامه دهد، رویکرد آمریکا نیز با رویکرد ایران تنظیم خواهد شد.
به گفته این مقام آمریکایی ایران فکر میکند که با افزایش تولید اورانیوم غنی شده در خلوص بالاتر میتواند از طرف مقابل مذاکره درخواستهای بیشتری کند اما این «روش مذاکره کار نخواهد کرد. مقام آمریکایی گفت که او فکر میکند چنین روش مذاکره ای از سوی ایران نتیجه معکوس بدهد چرا که در زمان «کارزار فشار حداکثری» (دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا) جهان به گفته او، بیشتر با ایران همدردی داشت.
سه متحد اروپایی ایالات متحده در مذاکرات احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ روز جمعه در یک بیانیه مشترک گفتند پیشنویس توافقهای پیشنهادی دولت جدید ایران مایه «ناامیدی و نگرانی» است.
در حالی که برخی گزارشها در روز جمعه حکایت از آن داشت که متون پیشنهادی از دید هیئتهای مقابل «غیرجدی و غیرقابل پذیرش» بوده و طرفین خواستار توقف موقت مذاکرات برای مشورت شدهاند، اما نماینده اتحادیه اروپا و هماهنگکننده مذاکرات وین پس از برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام در هتل کوبورگ به خبرنگاران گفت دور هفتم مذاکرات تمام نشده و هفته آینده ادامه مییابد.
دور هفتم مذاکرات برجام از دوشنبه هشتم آذر آغاز شد. شش دور قبلی در دولت حسن روحانی انجام شد و طرفهای مقابل اصرار دارند مذاکرات از همان جایی که متوقف شده ازسرگرفته شود.