لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۱۹

طرح «مهم‌ترین چالش ایران» در سفر شاهزاده رضا پهلوی به اسرائیل


شاهزاده رضا پهلوی روز پنجشنبه در یک نشست در دانشگاه حیفا شرکت کرد.
شاهزاده رضا پهلوی روز پنجشنبه در یک نشست در دانشگاه حیفا شرکت کرد.

در جریان سفر شاهزاده رضا پهلوی به اسرائیل، او به همراه همسرش یاسمین پهلوی از دیوارنگاره «زن زندگی آزادی» در شهر ناتانیا بازدید کرد. برخی کارشناسان این سفر را زمینه‌ساز تحولات مهمی دانسته‌اند.

گیلا گاملیل، وزیر اطلاعات اسرائیل که در این سفر میزبان شاهزاده رضا پهلوی و همسر او یاسمین پهلوی است، روز پنج‌شنبه ۳۱ فروردین ویدئویی منتشر کرد که نشان می‌دهد آنها به همراه شهردار ناتانیا در کنار دیوارنگاره‌ای در حمایت از زنان ایران، شعار محوری اعتراضات سراسری ایران یعنی «زن زندگی آزادی» را به دو زبان فارسی و انگلیسی تکرار می‌کنند.

بازدید شاهزاده رضا پهلوی از دیوارنگاره زن زندگی آزادی؛ برگرفته از ویدئوی منتشر شده در صفحه گیلا گاملیل
بازدید شاهزاده رضا پهلوی از دیوارنگاره زن زندگی آزادی؛ برگرفته از ویدئوی منتشر شده در صفحه گیلا گاملیل

حضور در حیفا

شاهزاده رضا پهلوی در روز پنجشنبه در ادامه فعالیت‌هایش به همراه گیلا گاملی‌ال، وزیر اطلاعات اسرائیل از باغ‌های بهائی حیفا بازدید کرد.

باغ‌های بهائی حیفا یا باغ ایرانی، باغ هایی پلکانی پیرامون «کوه کرمل» در شهر حیفا واقع در شمال اسرائیل هستند که آرامگاه باب، پیامبر بهاییان در آن قرار دارد.

دانشگاه حیفا نیز در روز پنج‌شنبه، میزبان شاهزاده رضا پهلوی و خانم گیلا گاملی‌ال بود.

آقای پهلوی در میان جمعی از اساتید و دانشجویان این دانشگاه سخنرانی کرد. او گفت: «زمان آن رسیده که جهانیان راه درست را انتخاب کنند و بدانند که سکوت جایز نیست.»

شاهزاده رضا پهلوی ‌در ادامه گفت: «فراتر از منافع مشترک واضحی که ایران و اسرائیل به عنوان متحدان و شرکای طبیعی دارند، بقیه جهان باید سرانجام تصمیم خود را بگیرند و بگویند که می‌خواهند در کدام سمت تاریخ بایستند.»

شاهزاده رضا پهلوی از روز دوشنبه با دعوت رسمی دولت اسرائیل در این کشور به سر می‌برد و دیدارهایی با رئیس‌جمهوری، نخست‌وزیر، و مقامات اسرائیلی داشته است.

او روز چهارشنبه به همراه همسرش یاسمین در ملاقاتی رسمی در دفتر نخست‌وزیری اسرائیل میهمان بنیامین نتانیاهو و همسرش سارا بود و برای دومین بار در این سفر با نخست‌وزیر این کشور دیدار کرد.

سپس شاهزاده رضا پهلوی در توییتی ضمن قدردانی از «حمایت مستمر اسرائیل از آرمان‌های دموکراتیک مردم ایران»، در شرحی کوتاه درباره این دیدار نوشت: «تأکید کردیم که ایرانیان به عنوان فرزندان کوروش بزرگ به دنبال حکومتی هستند که به میراث کوروش، یعنی بردباری در قبال ادیان و باورهای مختلف و حمایت از حقوق بشر، احترام بگذارد.»

او تأکید کرد: «به زودی روزی فرا خواهد رسید که دو ملت ایران و اسرائیل از روابط عادی و تبادلات فرهنگی، علمی و اقتصادی غنی و سودمند برای هر دو ملت برخوردار شوند.»

شاهزاده رضا پهلوی همچنین نشست چهارجانبه‌ای با گیلا گاملیل وزیر اطلاعات، ران درمر وزیر راهبردی، و تساخی هانگبی مشاور امنیت ملی اسرائیل درباره مسائل مرتبط با ایران در دفتر نخست‌وزیری اسرائیل داشت.

او همچنین در بازدید از تجهیزات آب‌شیرین‌کن سورک اسرائیل که یکی از اهداف این سفر بود، تأکید کرد: «من مطمئن هستم که یک ایران آزاد و دموکراتیک می‌تواند در همکاری با اسرائیل، آسیب‌های محیط‌زیستی ایجاد شده از سوی جمهوری اسلامی را جبران کند و اکوسیستم آبی ایران را نوسازی و بازسازی نماید.»

بازدید شاهزاده رضا پهلوی از تأسیسات آب‌شیرین‌کن در اسرائیل
بازدید شاهزاده رضا پهلوی از تأسیسات آب‌شیرین‌کن در اسرائیل

کارشناسان و تحلیلگران، سفر شاهزاده رضا پهلوی به اسرائیل را زمینه‌ساز تغییرات مهمی می‌دانند.

بن سبطی، کارشناس امور اسرائیل، می‌گوید سفر شاهزاده رضا پهلوی به اسرائیل می‌تواند زمینه‌ساز تغییرات مهمی باشد.

بن سبطی در گفت‌وگو با صدای آمریکا با اشاره به واکنش مثبت افکار عمومی در اسرائیل، به‌ویژه ایرانی‌تبارها، این سفر را یک «سورپرایز» پس از «سال‌ها جدایی و قطع رابطه با ایران بعد از انقلاب» ۵۷ می‌داند و می‌افزاید، این «اقدام جدید و ابتکاری است که البته نتیجه‌اش را» هرچند نمی‌توان اکنون پیش‌بینی کرد،‌ اما «تغییری در وضع میان اسرائیل و ایرانیان چه در خود ایران و چه در خارج از ایران است.»

او با یادآوری کمک‌های اسرائیل به کشاورزی ایران در سال‌های پیش از انقلاب ۵۷، می‌گوید که هرچند «هنوز رژیم جمهوری اسلامی بر سر کار است»، اما این سفر کوتاه «پایه‌ای است» برای آینده و شاید این مقصودی است که ایرانیان به یاد بیاورند که همکاری بین دو کشور خصوصا از نظر علمی، باعث شکوفایی و توسعه صنعت در ایران بشود.

آقای سبطی به از سر گیری روابط میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی اشاره می‌کند و تأکید می‌کند که کشورهای منطقه از جمله پادشاهی سعودی و پادشاهی اردن به رویکرد اسرائیل نیز نگاه می‌کنند که «با وجود تنش‌هایی که در داخل دارد» از منظر استراتژیک و اقتصادی، «رویکردش رو به پیشرفت و صلح در منطقه است.»

به گفته بن سبطی، این رویکرد اسرائیل «از طریق این دیدار با شاهزاده می‌تواند بیشتر و بیشتر آشکار بشود.»

همچنین، نیک‌آهنگ کوثر، روزنامه‌نگار حوزه آب «طرح مهم‌ترین چالش امروز و آینده ایران و آگاه و حساس کردن جامعه سیاسی و مدنی نسبت به این مسئله» را «کار بزرگ» شاهزاده رضا پهلوی در این سفر دانست که به گفته او، «حامیان رژیم [جمهوری اسلامی] در داخل و خارج سال‌ها عامدانه درباره‌اش ساکت بوده‌اند و اکثر مخالفان هم ایده‌ای درباره‌اش ندارند.»

آقای کوثر در توییتی نوشت: «این که یک مخالف مهم جمهوری اسلامی دست روی این مساله گذاشته و نیاز به همکاری و مشارکت با کارشناسان و مدیران آب کشوری که درگیر مشکلی مشترک است را طرح کرده، اهمیت بسیار زیادی دارد.»

این روزنامه‌نگار حوزه آب تأکید می‌کند: «ما باید حتما در سطوح مختلف، یاد بگیریم که چگونه مردم اسرائیل از سنین پایین، آگاهی زیادی در مورد آب دارند، به قوانین احترام می‌گذارند و برای بهتر شدن وضعیت و نسل‌های بعدی تلاش می‌کنند. همه ما ایرانی‌ها موظفیم که برای نجات سرزمین و فرزندان‌مان و زیست‌مندان ایران‌زمین، بیاموزیم. اگر عاشق ایران هستیم و می‌خواهیم در ایران زندگی کنیم، باید یاد بگیریم!»

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، تلاش کرده این سفر را «بی‌ارزش» جلوه دهد و ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری، نیز اسرائیل را تهدید کرده که در صورت «کوچک‌ترین اقدام» علیه جمهوری اسلامی «پاسخ سختی» خواهد داشت و «با نابودی حیفا و تل‌آویو همراه خواهد بود.»

XS
SM
MD
LG