لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۰۴

چرا ایران در ائتلاف بین‌المللی علیه داعش نیست؟


داوود هرمیداس باوند در مقاله‌ای که در بخش نظرات وبسایت خبرگزاری رویترز منتشر شد، نگاهی انداخته است به مواضع ایران در خصوص گروه موسوم به «دولت اسلامی» و این که چرا ایران در ائتلاف بین‌المللی علیه آن گروه غایب است.

این استاد روابط بین‌الملل و کارشناس امور ایران در مقاله خود می‌نویسد جمهوری اسلامی ایران مدت‌هاست که خطر گروه‌های سنی افراطی را، هر کجا که امکان آن بوده، اعلام کرده و شاید باور این موضوع که ایران با نابودی گروه «دولت اسلامی» یا همان داعش سابق، مواضع خود در منطقه را در خطر ببیند، بسیار ناباورانه است. شاید نکته‌ای که ایرانی‌ها را از دخالت آشکار در این نبرد باز می‌دارد، ترس از شکست باشد.

حمله سال ۲۰۰۳ میلادی آمریکا به عراق و جایگزینی صدام حسین با نوری المالکی که مدت‌های زیادی در تبعید و نیز در ایران بود، توانست نقشه سیاسی-مذهبی منطقه را به نفع ایران، و البته به نفع شیعیان تغییر بدهد و توازنی نسبی میان سنی و شیعه در خاورمیانه حاکم کند.

از روزی که داعش در منطقه قد علم کرد، جمهوری اسلامی ایران بر این باور بود که کشورهای عرب حوزه خلیج فارس به ویژه عربستان و قطر در شکل‌گیری این گروه نقش کلیدی داشتند. همین شاید دلیلی بود بر این که، وقتی داعش در موصل پیشروی کرد، ایران نه تنها با نیروهای نظامی ارتش عراق، بلکه با کردهای منطقه هم برای مهار پیشروی این گروه افراطی همکاری کرد.

شواهدی موجود است که عربستان سعودی و قطر برای نابودی بشار اسد در سوریه، به مخالفان دولت او کمک‌های مالی و نظامی می‌کردند. حامیان گروه‌های مخالف اسد بر این باور بودند که حکومت بشار اسد با فشارهای موجود، بیشتر از سه ماه دوام نخواهد آورد و سرنگون می‌شود؛ اما واقعیت چیز دیگری بود. پس از سه سال جنگ و کشتار میان اسد و گروه‌های مختلف درگیر در آن کشور، از جمله ارتش آزاد سوریه، جبهه النصرت و البته گروه موسوم به دولت اسلامی، این بشار است است که همچنان قدرت را در سوریه در دست دارد.

به باور آقای باوند، حالا اما نگرانی ایران از این است که ائتلاف ایالات متحده با عربستان، قطر، امارات متحده عربی و کویت موجب سقوط بشار اسد شود و نقشه اسلامی منطقه با روی کارآمدن گروهی مانند ارتش آزاد سوریه، موازنه را به نفع سنی‌ها تغییر دهد. برای جلوگیری از چنین اتفاقی و به وقوع پیوستن این سناریو، حکومت ایران در این ائتلاف غایب است.

وی در ادامه این مقاله می‌نویسد، ایران به شدت معتقد است که امنیت منطقه در گرو امنیت کشورهای آن است. حکومت ایران با توجه به این که گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) می‌تواند تهدیدی جدی برای امنیت کشورهای منطقه، بخصوص مناطق شیعه‌نشین باشد؛ می‌تواند از ائتلاف بوجود آمده علیه داعش بهره‌مند شود. هرچند ممکن است این ائتلاف، متحد شماره یک ایران در منطقه، یعنی بشار اسد را از او بگیرد و توازن قدرت های شیعه و سنی را برهم بزند.

برای آنهایی که تحولات خاورمیانه را دنبال می‌کنند که هیچۀ، حتی پیشگویان هم از پیش‌بینی آینده این نبرد عاجز هستند.

---------------------------------------------

برگردان فارسی اين مقاله تنها به جهت اطلاع‌رسانی منتشر شده و نظرات بيان شده در آن، الزاماً بازتاب ديدگاه صدای آمريکا نيست.

XS
SM
MD
LG