قیمت نان در برخی استانهای ایران به طور «خزنده» افزایش یافته است. برخی نانواییها در استان البرز قیمت جدید و دونرخی نان را اعلام کردهاند و در استان کرمان نیز در یک ماه گذشته بهای نان حدود ۴۰ درصد افزایش یافته است.
نادر مرادی، فعال کارگری در ایران، با اشاره به حذف گوشت و برنج از سفرهها به دلیل افزایش قیمت ها، خطاب به مسئولان جمهوری اسلامی گفت «به نان خالی سفرههای مردم رحم کنید و آن را گران نکنید.»
به گزارش ایلنا، برخی نانواییها در استان البرز با نصب بنرهایی، قیمت جدید و دونرخی نان را اعلام کردهاند که بر اساس آن نان بربری ۱۸۰۰ و ۲۵۰۰ تومان، تافتون سنتی ۹۰۰ و ۱۲۰۰ تومان، تافتون گردان ۷۰۰ تومان و هزار تومان، لواش ۵۰۰ و ۶۵۰ تومان، سنگک هزار و سه هزار تومان، تافتون خراسانی هزار و هزار و ۵۰۰ تومان، و لواش ماشینی پنج هزار و شش هزار و ۵۰۰ تومان فروخته میشود.
افزایش قیمت نان در حالی است که بر اساس گزارشهای پیشین، بهای هر عدد تخممرغ در ایران به ۲ هزار تومان رسیده و یارانه ماهیانه یک نفر حتی کفاف خرید یک شانه تخممرغ را نمیدهد. به این ترتیب، تهیه غذای املت برای یک خانواده چهار نفره در ایران، «تقریبا ۴۰ هزار تومان» است و با افزودن «ماست، نوشابه و پیاز» تا حدود ۷۵ هزار تومان افزایش مییابد.
قرار بود نان ۵۰ درصد گران شود
به گفته یوسف جعفری، رئیس اتاق اصناف کرمان، افزایش ۳۹ درصدی دستمزد کارگران موجب گران شدن نان شده است و بنا بر توافقهای صورتگرفته، بنا بود قیمت نان ۵۰ درصد افزایش داشته باشد، اما به ۴۰ درصد تغییر کرد.
بنا بر این گزارش، او در عین حال تأکید کرده است که «انداختن گناه افزایش نرخ نان بر گردن دستمزد کارگران، کاملا بیانصافی و دور از واقعیت است.»
محمدجواد کرمی، رئیس اتحادیه نانهای حجیم و نیمه حجیم، نیز علت گرانی نان را افزایش هزینههای تولید دانست و گفت هزینهها به طور سالانه ۱۰ درصد افزایش دارند.
به گفته او، بهای گندم خریداری شده از کشاورزان توسط دولت هفت هزار و ۵۰۰ تومان است، اما با نرخهای متفاوت به نانواییهای «یارانهبگیر»، «صنف و صنعت»، و «آزادپز» میدهد و علت بینظمی در بازار نان نبودن نرخ ثابت است.
کارگران: نان خالی هم آرزو میشود
افزایش بهای نان در ایران در حالی گزارش شده است که اقلام اساسی دیگر همچون گوشت، سبزیجات، لبنیات و روغن نیز گران شده است.
نادر مرادی، فعال کارگری در ایران، افزایش بهای نان را «زنگ خطری جدی» توصیف کرده و پرسیده است: آیا نان خالی هم باید به آرزو تبدیل شود و مردم آن را جیرهبندی کنند؟
فرامرز توفیقی، فعال صنفی کارگران، نیز حذف ارز دولتی را عامل گرانی ارزاق دانست و گفت: همه اقلام خوراکی به سرعت در حال گران شدن است و قیمتها بسیار بالاتر از رقمهای رسمی است.
کشمکش بر سر افزایش بهای نان در ایران از ماههای گذشته در جریان است و بنا به گزارشهای پیشین، اتحادیه نانوایان سنتی تهران روز یکشنبه ۲۷ تیر نرخ مصوب «انواع نان با گندم یارانهای نوع یک و دو» را افزایش داده بود.
نان در سبد غذایی بسیاری از ایرانیان قرار دارد و افزایش قیمت آن میتواند فشار هزینهها بر بسیاری از خانوادهها را بیشتر کند.
نان، از جمله محصولاتی است که دولت ایران برای عرضه آن «قیمت مصوب» تعیین میکند. با این حال، گزارشهای مختلف نشان میدهد بیشتر نانواییها از مشتریان خود قیمتهایی بیش از آنچه دولت تصویب کرده است درخواست می کنند.