لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۱۸

همزمان با توقف مذاکرات احیای برجام ایران ٢٤ آمریکایی را تحریم کرد


وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

مراسم دولتی «روز ملی فناوری هسته‌ای» در ایران روز شنبه و در حالی‌ که مذاکرات برای احیای برجام به دلیل خواسته‌های غیرقابل پذیرش ایران به نتیجه نرسیده است، برگزار شد.

همزمان با این مراسم، وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز شنبه اعلام کرد ٢٤ مقام آمریکایی دیگر را که عمدتا در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ مسئولیت داشتند، به فهرست افراد مورد تحریم جمهوری اسلامی افزوده است.

از جمله افراد تحریم شده جرج کیسی فرمانده سابق ستاد مشترک ارتش، جوزف وتل فرمانده سابق سنتکام، رودی جولیانی وکیل سابق دونالد ترامپ، و دیوید فریدمن سفیر سابق آمریکا در اسرائیل هستند.

ایران از اینکه آمریکا تاکنون حاضر نشده سپاه پاسداران را از فهرست گروه‌های تروریستی خارج کند ناراضی است و ضمن عدم رعایت تعهدات هسته‌ای خود، مذاکرات احیای برجام را به بن‌بست کشانده است.

وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی سه ماه پیش نیز با انتشار بیانیه‌ای از تحریم بیش از ۵٠ شهروند آمریکایی از جمله مقامات ارشد دولت پیشین آمریکا به اتهام شرکت در عملیات کشتن قاسم سلیمانی خبر داده بود.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، در واکنش به تحریم بیش از ۵٠ شهروند آمریکایی به مقامات ایرانی هشدار داده بود: «اشتباه نکنید: ایالات متحده آمریکا از شهروندانش محافظت و دفاع خواهد کرد.»

با گذشت یک سال از شروع مذاکرات احیای برجام میان ایران و قدرت‌های جهان، دولت جو بایدن هنوز دیپلماسی را بهترین گزینه برای رسیدگی به جاه‌طلبی‌های هسته‌ای ایران می‌داند.

مقامات ارشد دولت بایدن بارها ضمن تاکید بر این که بازگشت به برجام در خدمت منافع ملی آمریکا و متحدان و شرکایش است، گفته‌اند واشنگتن در صورت شکست مذاکرات به «سایر گزینه‌ها» متوسل خواهد شد.

رئیس‌ جمهوری ایران همزمان با آنکه روز شنبه از «۹ دستاورد جدید هسته‌ای» رونمایی کرد، گفت که دانش و فناوری هسته‌ای ایران «غیرقابل بازگشت» است.

بر اساس اعلام رسانه‌های ایران،‌ ابراهیم رئیسی پیش از ظهر امروز شنبه با حضور در نمایشگاه «دستاوردهای هسته‌ای» که در محل سالن «اجلاس سران» تهران برگزار شد، از «نسل‌های مختلف» سانتریفیوژهایی که گفته شده «ساخت ایران» هستند، بازدید کرد.

از شانزده سال پیش و در دولت محمود احمدی‌نژاد، بیستم فروردین‌ماه هر سال در تقویم جمهوری اسلامی «روز ملی فناوری هسته‌ای» نامگذاری شده است.

محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی نیز در این مراسم گفت که این سازمان در سال ۱۴۰۰ به ۷۷ «دستاورد» در حوزه‌های سوخت اتمی، تحقیق و توسعه، تأمین انرژی و کاربرد پرتوها رسیده است.

از سوی دیگر، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم چهارشنبه ۱۷ فروردین‌ماه از «انتقال» دستگاه‌های ساخت قطعات سانتریفیوژ از کارگاه مربوط به آنها در «کرج»، به سایتی بزرگ‌تر در «نطنز» خبر داده بود که حاکی از تحرکات جدید اتمی جمهوری اسلامی است.

توافق اتمی برای «احیای برجام» همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد و در نزدیک به دو دهه از آغاز بررسی پرونده هسته‌ای ایران در مجامع بین‌المللی و انجام مذاکرات طولانی در سالیان اخیر به ویژه ماه‌های گذشته، هنوز مشخص نیست که به چه سرانجامی می‌انجامد.

جالینا پورتر، معاون سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده نیز ۱۹ فروردین‌ماه گفت که رئیس‌جمهوری آمریکا در مورد «تروریستی» بودن نیروی قدس سپاه پاسداران «با ژنرال میلی (رئیس ستاد مشترک ارتش ایالات متحده آمریکا) هم نظر است»، موضوعی که گفته می‌شود از مهم‌ترین موارد اختلافی میان تهران و واشنگتن است.

XS
SM
MD
LG