سازمان حقوق بشر ایران روز شنبه ٢١ آبانماه اعلام کرد در نتیجه سرکوب اعتراضات جاری تاکنون دستکم ۳۲۶ نفر از جمله ۴۳ کودک و ۲۵ زن کشته شدهاند.
به گفته محمود امیری مقدم، مدیر این سازمان، «تشکیل یک سازوکار تحقیق و پاسخگویی بینالمللی توسط سازمان ملل» باعث تسهیل در پاسخگو کردن آمران و عاملان سرکوب و بالابردن هزینه آن میشود.
تفکیک استانی
طبق آمار ارائهشده از سوی سازمان حقوق بشر ایران، سرکوبهای دولتی در ٢٢ استان منجر به کشته شدن شهروندان ایرانی شده است.
استان سیستان و بلوچستان با ١٢٣ کشته صحنه شدیدترین سرکوبهای دولتی بوده است و پس از آن شهروندان کُرد در چهار استان عمدتا کردنشین کردستان، کرمانشاه، آذربایجان غربی، و ایلام با مجموع ۶۴ کشته، بیشترین قربانی را دادهاند. تهران با ٣٧ نفر، مازندران با ٣٣ نفر، گیلان با ٢٢ نفر، البرز با ١٢ نفر، خوزستان با ۵ نفر، خراسان رضوی و اصفهان و زنجان هرکدام با ۴ نفر، لرستان با ٣ نفر، قزوین و کهگیلویه و بویراحمد و آذربایجان شرقی و اردبیل و همدان هرکدام با ٢ نفر، و سمنان و بوشهر هرکدام با ١ نفر کشته، بیشترین تعداد کشته شدگان ناشی از سرکوبهای دولتی را داشتهاند.
روزهای ٣٠ شهریور، ٣١ شهریور، و ٨ مهر نیز به ترتیب خونینترین روزها در جریان اعتراضات ضدحکومتی جاری بودهاند.
خطر صدور احکام سنگین
سازمان حقوق بشر ایران با اشاره به صدور کیفرخواستهای «محاربه» و «افساد فیالارض» برای برخی از بازداشتشدگان و سابقه جمهوری اسلامی در اجرای اعدامهای شتابزده برای ارعاب جامعه هشدار داده که جان بازداشتشدگان در خطر است.
تاکید بر «حداقلی» بودن آمار کشته شدگان
سازمان حقوق بشر ایران تاکید کرده در حال بررسی گزارشهای بیشتری درباره کشتهشدگان سرکوبهای دولتی در ایران است و هنوز موفق به تایید آنها نشده است. این سازمان تاکید کرده «آمار واقعی کشتهشدگان اعتراضات جاری بیش از آمار ذکرشده برآورد میشود» و به تحقیقات در این زمینه ادامه خواهد داد.