نایب رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی ایران میگوید بنگاههای اقتصادی کشور، اعتبار قیمت در پیشفاکتورها را «یک یا دو ساعت» اعلام میکنند و حتی در برخی موارد قیمت «به دلار یا یورو» نوشته میشوند.
به گزارش خبرگزاری کار ایران، ایلنا، عباس جبالبارزی با بیان این که نامشخص ماندن وضعیت مذاکرات برجام موجب جهش ۱۰ تا ۱۲ درصدی نرخ ارز شده، گفت امکان دارد این جهش بهای مواد اولیه را حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش دهد و در چنین شرایطی تولیدکنندگان نمیتوانند برای بنگاه خود برنامهریزی کنند.
او «تورم و نوسانات نرخ ارز» را دو عامل مهم در بیثباتی صنعت دانست و گفت، بنگاههای «متعهد به تولید در قالب یک قرارداد» با مشکلات بیشتری مواجهند، چرا که «اگر قرارداد یک ماه پیش بسته شده باشد یعنی بنگاه با قیمتهای یک ماه پیش روی این قرارداد برنامهریزی کرده اما الان باید قیمت بسیار بیشتری پرداخت کند.»
به گفته جبالبارزی، «بسیاری از بنگاهها با چند شوک این چنینی از پا درمیآیند و ورشکست میشوند.»
در رویدادی دیگر، به دنبال بالا رفتن نرخ ارز در بازار ایران و دستور ابراهیم رئیسی مبنی بر شناسایی عاملان آن، وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد ۵ نفر را به عنوان «اخلالگر شاخص بازار ارز تهران» دستگیر کرده است.
روابط عمومی این وزارتخانه روز پنجشنبه ۱۸ آذر با هشدار نسبت به «هرگونه فعالیت غیرمجاز در بازار ارز» اعلام کرد علاوه بر دستگیری این پنج نفر، حسابهای بانکی «۸۴۱ نفر» را به عنوان «فعالان غیرمجاز ارزی» مسدود کرده است.
بازداشت این افراد و مسدود کردن این حسابها در حالی است که بر اساس آخرین ارقام ارائه شده در وبسایت بنبست، قیمت دلار در بازار همچنان در روز جمعه ۳۰ هزار و ۷۵۰ تومان است.
ساعاتی پس از آن که ابراهیم رئیسی قول داد با مشکلات اقتصادی ایران مقابله کند، روز دوشنبه ۱۵ آذر بهای دلار آمریکا از مرز ۳۱ هزار تومان نیز عبور کرد.
نوسانات قیمت ارز از جمله دلایل بیثباتی در اقتصاد ایران است.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران پیشتر گفته است رشد اقتصادی کشور در دوران جمهوری اسلامی از جمله در ۱۰ سال گذشته «تقریبا صفر» بوده و سهم اقتصاد ایران در اقتصاد جهانی در چهار دهه گذشته «نصف» شده است.