لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۰۵

تحریم بانک مرکزی ایران روی میز مذاکره آمریکا با عربستان و بحرین


دیویدکوهن، معاون وزیر خزانه داری آمریکا سفر چهار روزه خود را به عربستان سعودی و بحرین از امروز (شنبه ۲۶ آذر ماه) آغاز کرد.
وزارت خانه داری آمریکا طی بیانیه ای اعلام کرد:« دیوید کوهن در ملاقات با مقامات ریاض و منامه در خصوص تحریم های احتمالی علیه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران گفت و گو خواهد کرد.»
احمد علوی، کارشناس اقتصاد مالی و استاد دانشگاه در سوئد، در این زمینه به صدای آمریکا گفت:
«در چارچوب ادبیات تحریم اقتصادی گفته می شود که شرط لازم برای موفقیت آمیز بودن یک تحریم آن است که راه های فرار از تحریم بسته شود و تحریم کننده بتواند با ایجاد یک اعتلاف بزرگ و گسترده، راه های ضعیف کردن تاثیر آن تحریم را در واقع خنثی کنند. از این رو سفر معاون وزیر خرانه داری آمریکا نمی تواند بی انگیز با این دو انگیز باشد. چرا که عربستان سعودی و بحرین خودشان واردات و صادرات مستقیمی به ایران ندارند، بلکه می توانند به عنوان راه حل گریز از تحریم بخصوص در عرصه مالی و به اصطلاح جا به جای ارزی یا اعتباری موثر واقع شوند. هم چنین آمدن دیوید کوهن به منطقه ارزش سمبولیک هم دارد چرا که نشان می دهد که حلقه تحریم اقتصادی بین المللی علیه ایران تنها حدود به کشورهای اروپایی و یا آمریکایی شمالی نیشت بلکه در خاورمیانه و حتی خاور دور نیز به تدریج تکمیل می شود.»

صادق زیبا کلام، استاد دانشگاه تهران و نویسنده کتاب «ما چگونه ما شدیم؟» در سرمقاله امروز روزنامه شرق (شنبه ۲۶ آذر ماه) با اشاره به تصویب لایحه تحریم بانک مرکزی جمهوری اسلامی به وسیله مجلس نمایندگان و مجلس سنای آمریکا» نوشته است:
« تحريم‌هاي جديد كه در آمريكا به تصويب رسيده‌اند اگرچه به تعبيري يك‌جانبه هستند و نه به شوراي امنيت قرار است راه يابند و نه در دستور كار ۵ بعلاوه یک يا اتحاديه اروپا يا ساير متحدان قدرتمند واشنگتن قرار بگيرند، اما تجربه تحريم‌هاي ديگر حكايت از آن مي‌كند كه بسياري از آنها در ابتدا توسط آمريكايي‌ها مطرح يا اعمال شده‌اند و به تدريج ديگران هم به واشنگتن پيوسته‌اند. به عبارت ديگر، بعد از مدتي برخي كشورهاي اروپايي هم به تحريم‌هاي جديد خواهند
پيوست و بعد شايد نوبت به ديگراني نظير ژاپن برسد و آنقدرها طول نمي‌كشد كه كره‌جنوبي و در مرتبه بعدي حتي برزيل و آرژانتين هم همان تحريم‌ها را عليه ما به اجرا خواهند گذارد.»

به نوشته صادق زیبا کلام، « آنچه كه تحريم‌هاي جديد را قابل تامل مي‌كند و لاجرم بر توجه و هوشياري ما بايد بيفزايد اين واقعيت است كه تحريم‌هاي آمريكايي‌ها به تدريج دارند بخش انرژي و نفت و گاز ما را هدف قرار مي‌دهند. متاسفانه و با وجود تاكيد و تصريح‌هاي بسيار، وابستگي ما به درآمد‌هاي نفتي نه تنها كاهش نيافته بلكه به نسبت گذشته بيشتر هم شده است. البته بخت با مسوولان ما يار بوده و ظرف شش سال گذشته ايران توانسته به يمن بهاي بالاي نفت در بازار جهاني، نفتش را بالاي بشكه‌اي ۸۰ دلار و حتي صد دلار به فروش برساند اما اگر تغيير و تحولي در بازار نفت به وجود آيد و بهاي نفت سقوط كند و به زير بشكه‌اي ۸۰ دلار و حتي كمتر از آن برسد، حاجت به گفتن نيست كه ما با چه چالش‌هاي اقتصادي جدي‌اي روبه‌رو خواهيم شد.»
صادق زیبا کلام با اشاره به آنانی که بر طلب بی اثر بودن تحریم ها می کوبند، نوشته است:
«متاسفانه آنچه اين مسوولان در نظر نمي‌گيرند آن است كه مساله صرفا نخريدن نفت از ايران نيست. مساله اساسي‌تر و بحراني‌تر موضوع حياتي سرمايه‌گذاري در بخش نفت و گازمان بوده و اين دقيقا هدف تحريم‌هاي جديد واشنگتن است. تا همين جا هم ما در بخش نفت و گاز، صنايع پتروشيمي و بالادستي نفتي صدمات جدي ديده‌ايم، اينكه قطر موفق شده تا دوبرابر ما از حوزه نفتي گازي مشترك‌مان در خليج‌فارس (پارس‌جنوبي) برداشت كند يا سعودي‌ها دارند حدود ۴۰۰ هزار بشكه نفت در روز از ميدان نفتي مشترك‌مان (حوزه نفتي فروزان) در خليج‌فارس برداشت مي‌كنند. در حالي‌كه ما همچنان معتقديم كه تحريم‌ها بي‌اثر بوده‌اند. يك حساب سرانگشتي ساده حكايت از آن دارد كه اگر تفاوت برداشت روزانه ميان ما و عربستان از حوزه فروزان را ضرب در ۳۶۵ روز در سال و بشكه‌اي ۱۰۰ دلار و دلار ۱۳۰۰ توماني كنيم رقمي باور نكردني به‌دست مي‌آيد كه تقريبا معادل با بودجه سالانه وزارت بهداشت و درمان‌كشورمان مي‌شود. اين واقعيت‌هاست كه انسان را وامي‌دارد به خودمان يادآور شويم تحريم‌ها را بايد با واقع‌نگري جدي‌تر بگيريم و به دور از شعارزدگي در مقام چاره‌سازي‌هاي كارساز برآييم.»

احمد علوی، در واکنش به اظهارت صادق زیبا کلام به صدای آمریکا گفت:
«این تحریم ها اثرات بسیار گوناگون اقتصادی درعرصه کوتاه مدت و بلند مدت دارد. در کوتاه مدت این اثرات را به شکل افرایش نرخ تورم، نایابی برخی از کالاها، کاهش اشتغال و افزایش نرخ بیکاری، و در واقع نابرابر شدن توزیع در آمد در کشور خواهیم دید. اما در بلند مدت، در کاهش آهنگ توسعه اقتصادی، در کنار توقف و انزوای و دور افتادن ایران از کاروان تمدن بشری و این که ایران نتواند هم پا با جهانیان رشد و توسعه پیدا کند. از این رو ایران به یک کشور حاشیه ای تبدیل می شود که نمی تواند در ارتباطات جهانی نقش خود را بازی کند و این مسئله دارای صدمات بزرگ برای ملت ایران و کل کشور است.»

با این وجود محمد رضا رحیمی، معاون اول رئیس جمهوری اسلامی ایران، امروز (شنبه ۲۶ آذر ماه) در مراسم افتتاح نمایشگاه راه و شهرسازی تهران گفت:
«طولی نخواهد کشید که همه قدرت های که ایران را تحریم کرده اند به دستبوسی بیایند.»
محمد رضا رحیمی، البته زمانی مشخصی را برای این پیش بینی خود اعلام کرد.
علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز، بعد از ظهر امروز (شنبه ۲۶ آذر ماه) در گفت با خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا)، تحریم صنایع نفت و گاز ایران را به سادگی قابل اعمال ندانست و گفت:
«خود را برای بدترین شرایط آماده کرده ایم.»

احمد علوی، با تاکید بر این موضوع که « نشانه ها و علائم در عرصه سیاسی و اقتصادی نشان از این دارد که حلقه تحریم ها علیه ایران، دائما گسترده تر و تنگ تر از پیش می شود » به صدای آمریکا گفت:
«با توجه به این که حکومت ایران در انزوای سیاسی و اقتصادی قرار دارد، و اساسا جا پای محکمی در جهان ندارد، از این جهت چنین ادعای با نشانه های موجود سازگاری ندارد و در واقع ادعای است که نمی توان با در نظر گرفتن به شرایط فعلی و موقعیت ایران آن را تایید کرد.»
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران از ماه گذشته میلادی به وسیله بریتانیا تحریم شده است و تحریم این نهاد بوسیله واشنگتن تنها در انتظار امضای رئیس جمهوری آمریکا است.

XS
SM
MD
LG