معاون وزیر نفت ایران میگوید توسعه صنایع نفت و گاز نیازمند ۱۶۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری است.
محسن خجستهمهر در نشست هماندیشی با حضور مدیران ارشد بانکها و فعالان بازار سرمایه، به لزوم سرمایهگذاری در شرکت ملی نفت ایران به عنوان یکی از اولویتها اشاره کرد و از نبود موفقیت در جذب سرمایه برای این صنعت انتقاد کرد.
او با اشاره به وفور نقدینگی در کشور، نبود جذابیت برای سرمایهگذاری در صنعت نفت را از دلایل این شرایط برشمرد.
صنعت نفت ایران به دلیل وجودتحریمها و همچنین موانع موجود ناشی از عدم شفافسازی مالی و همچنین موانع نقل وانتقال مالی ناشی از محدودیتهای «اف ای تی اف» سالهاست که نتوانسته سرمایهگذاری خارجی مورد نیازش را جذب کند.
این درحالی است که رضا پدیدار، رئیس کمیسون انرژی اتاق بازرگانی در مصاحبهای با خبرگزاری کار ایران در شهریور ماه گذشته تصریح کرد که صنعت نفت ایران نیاز به تجهیزاتی دارد که باید از خارج از کشور تهیه شود. او در این گفتگو صراحتا گفت که راه اندازی«پروژههایی که صددرصد ایرانی و داخلی باشد و امکان تامین مالی هم فراهم شود، بسیار کم است.»
بنا به ارزیابی مرکز پژوهشهای مجلس، عدم سرمایهگذاری کافی در بخش اکتشاف و تولید نفت ایران به عنوان یکی از اهرمهای توسعه این صنعت، منجر به این شده که ضریب بازیافت میادین نفتی ایران از نزدیک ۲۹ درصد در سال ۹۲، به زیر ۲۸ درصد در سال ۹۸ کاهش یابد.
کاهش این ضریب به معنی از بین رفتن توانایی استخراج طبیعی از یک مخزن است.
بسیاری از میادین فعال نفتی ایران در نیمه دوم عمر خود قرار دارند و به دلیل استفاده از تجهیزات قدیمی و عدم استفاده از فناوریهای مدرن، از میزان تولید آنها به شدت کاسته شده است.
این در حالی است که در برخی از میادین تازه توسعه یافته ایران، این ضریب بازیافت بسیار پایین و در برخی از پروژهها حتی کمتر از ۱۰ درصد است.
صنعت گاز ایران نیز از نارساییهای مشابهی رنج میبرد و برای رسیدن به ظرفیت تولید روزانه یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون متر مکعب متناسب با نیاز کشور تا سال ۱۴۰۴ ، نیازمند ۷۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری است.