لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۴۴

بازگشت مازوت به نیروگاه‌های ایران؛ مقامات حفاظت محیط زیست: دستور «شورای امنیت ملی» است


یک نیروگاه برق در ایران (آرشیو)
یک نیروگاه برق در ایران (آرشیو)

با وجود اعلام سازمان حفاظت محیط زیست ایران مبنی بر ممنوعیت مصرف سوخت مازوت، استفاده از این سوخت سرطان‌زا در نیروگاه‌های ایران از جمله در تبریز، مشهد، اصفهان، و همدان از سرگرفته شده است. مقامات سازمان حفاظت از محیط زیست می‌گویند بازگشت مازوت به نیروگاه‌ها به دستور شورای امنیت ملی ایران صورت گرفته است.

این در حالی است که پنجم آذرماه سازمان حفاظت محیط زیست ایران برای رفع نگرانی شهروندان از افزایش میزان آلایندگی‌های سرطانزا مصرف مازوت یا نفت کوره را در نیروگاه‌ها، و واحدهای صنعتی و معدنی ممنوع کرده بود.

اما با کاهش دمای شهرها و افزایش مصرف برق، استفاده دوباره از این سوخت در نیروگاه‌های کلان‌شهرهایی همچون تبریز، مشهد، اصفهان، همدان و شماری دیگرآغاز شده است.

به گفته مهران زینلیان، معاون امور عمرانی استانداری اصفهان، بازگشت مصرف مازوت در نیروگاه‌های اصفهان به دستور شورای امنیت ملی ایران بوده است.

وی با اشاره به پیامدهای این اقدام هشدار داده اگر شاخص آلودگی هوا از این میزان بالاتر رود، شاید با تعطیلی مطلق اصفهان مواجه شویم.

تبریز یکی دیگر از شهرهای گرفتار آلایندگی ناشی از مصرف سوخت مازوت در ماه‌های اخیراست و به گفته سازمان حفاظت محیط زیست، «نیروگاه تبریز به هنگام مازوت‌سوزی به تنهایی سهم ۲۷ درصد از آلودگی هوای این شهر دارد.»

اما چرا مصرف مازوت برای سلامتی شهروندان این همه خطرناک است؟

داریوش گلعلیزاده، معاون مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط‌ زیست ایران، می‌گوید: «الان وضعیت نیروگاه‌ها از نظر سیستم کنترلی خیلی خراب است. به‌ دلیل این که نیروگاه‌ها فرسوده هستند. و الان نزدیک به ۲۴ درصد محصولات پالایشگاه‌های ما به ‌دلیل فرسودگی تبدیل به مازوت می‌شود. در حالیکه نرم در دنیا ۱۲ درصد است. پالایشگاه‌های ما فرسوده هستند، هم مشکل اعتبارات داریم و هم مشکل تکنولوژی. در چند سال اخیر تکنولوژی جدید وارد کشور نشده است.»

همچنین محسن طرزطلب، مدیر عامل شرکت تولید نیروی برق حرارتی گفته است: «در شرایط موجود اگر بنا باشد به سمت استفاده از سوخت مایع نرویم مجبوریم نیمی از نیروگاه‌های شبکه را خاموش کنیم.»

در حالی که مقامات حکومتی انگشت اتهام را به سوی مصرف‌کنندگان شهری نشانه رفته‌اند، کارشناسان محیط زیست ایران، رواج ماینیگ بیت‌کوین حتی در نهادهای حکومتی بهره‌مند از مصرف رایگان برق، همچنین مصرف بالا و تقریبا رایگان برق توسط صنایع بزرگ پتروشیمی، فولاد و سیمان با سودهای چند هزار میلیاردی را عامل اصلی این بحران می‌دانند که با برخورداری از رانت‌های حکومتی حتی حق آلایندگی خود را نیز نمی‌پردازند.

XS
SM
MD
LG