آخرین گزارش شاخص مدیران خرید (شامخ) از افول دوباره فعالیتهای اقتصادی در تیرماه ۱۴۰۲ و قرار گرفتن آنها در شرایط حساس حکایت دارد.
وبسایت فردای اقتصاد با بررسی گزارش «شامخ» نوشته است که بر اساس نظرات فعالان اقتصادی، قطعی برق، کمبود شدید نقدینگی و منابع مالی شرکتها، عدم همکاری بانکها در ارائه تسهیلات بهمنظور تأمین مواد اولیه مورد نیاز، بر تولید و هزینههای شرکتها فشار مضاعف وارد کرده است.
بر همین اساس بسیاری از کسبوکارها نیز از ترس کاهش تقاضا، قیمتها را افزایش ندادند و همین موضوع برخی را در حاشیه زیان قرار داده است.
گزارش «شامخ» هر ماه بر مبنای اطلاعات حاصل از نظرسنجی از فعالان و بنگاههای اقتصادی توسط مرکز پژوهشهای اتاق ایران منتشر میشود.
در آخرین گزارش که مربوط به تیرماه است، شاخص مدیران خرید برای کل اقتصاد ایران به ۵۰.۶۳ رسیده که نسبت به ماه قبل از آن ۲.۶۵ واحد کاهش نشان میدهد. همچنین شامخ بخش صنعت در این ماه با کاهش ۵.۲۱ واحدی به رقم ۵۰.۰۹ رسیده است که مرز میان رکود و رونق محسوب میشود.
مشکلات صنعت فارغ از تحریمها شامل بروکراسی پیچیده اداری و همچنین قوانین دست و پا گیر میشود. در کنار این موارد موضوع عدم تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی نیز در یکسال گذشته به یکی از مشکلات اساسی صنعت تبدیل شده است.
بر همین اساس اکثر صنایع قادر به دریافت ارز مورد نیاز برای واردات مواد اولیه و ماشینآلات مورد نیاز نبودهاند. تولید مواد غذایی از جمله گوشت قرمز و مرغ نیز متاثر از همین موضوع بوده است.