لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۴ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۱۰

امنیتی شدن انتخابات اتاق بازرگانی؛ وزارت اطلاعات ورود کرد


برگزاری انتخابات هیات رئیسه اتاق بازرگانی ایران با حواشی همراه بود.
برگزاری انتخابات هیات رئیسه اتاق بازرگانی ایران با حواشی همراه بود.

انتخابات هیات رئیسه اتاق بازرگانی ایران در حالی امروز در تهران برگزار شد که ورود وزارت اطلاعات به این موضوع برای حذف یکی از کاندیداها بی نتیجه ماند و با اعلام کاندیداتوری حسین سلاح‌ورزی؛ از اعضایی که گزینش آنها کامل نشده بود خواسته شد که از شرکت در انتخابات انصراف دهند.

این درخواست با این بهانه مطرح شد که «تا ۱۰ روز دیگر وزارت اطلاعات می‌تواند در صورت مخالفت مانع حضور فرد منتخب شود.» اما این تهدید هم بی اثر بود و در نهایت سلاح ورزی با کسب اکثریت آرا به عنوان رئیس دوره دهم اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران انتخاب شد.

رسانه‌ها در ایران گزارش دادند که در جریان انتخابات امروز، انجمن نظارت بر انتخابات اتاق ایران اعلام کرد که «حراست وزارت صمت» حضور ۳۷ نامزد در انتخابات اتاق بازرگانی را «بلامانع» اعلام کرده است و در مورد یک نفر اعلام نظر نکرده است.

بر همین اساس شورا از اعضایی که گزینش آنها کامل نیست درخواست کرد که خود از شرکت در انتخابات انصراف دهند، چون به گفته آنها «تا ۱۰ روز دیگر وزارت اطلاعات می تواند در مورد این موضوع اعلام نظر کند و اگر با افراد مذکور مخالفت کند مسئولیت حضور آنها در انتخابات بر ذمه خود آنها خواهد بود.»

به باور برخی تحلیل‌گران این دوره از انتخابات اتاق بازرگانی در ظاهر با ادوار دیگر تفاوت داشت و دستگاه‌های امنیتی با حساسیت بیشتری آن را دنبال می‌کردند. در همین رابطه وب‌سایت «نور نیوز» وابسته به شورای عالی امنیت ملی از ضرورت تغییرات و پالایش در اتاق بازرگانی نوشت و تاکید کرد که به گفته علی خامنه ای باید «جهت‌گیری جدید اقتصاد با امعان نظر ویژه به بخش خصوصی» صورت پذیرد.

این وب‌سایت وابسته به نهادهای امنیتی در چرایی تشدید نظارت و دخالت در انتخابات اتاق بازرگانی؛ بخش خصوصی را به انفعال و بی تحرکی متهم کرده است. به نوشته این رسانه «واقعیت این است تاکنون کمتر پیش آمده بخش خصوصی در قامت یک بازیگر فعال، پرتحرک و پویا در نقش و جایگاه قانونی خود ظاهر شود.»

از نگاه نویسنده مطلب اگر یک روز تقویت بخش خصوصی نیازمند تغییر نگاه «ارکان حاکمیتی» بود، امروز نوبت اتاق‌‌های فکر و تصمیم‌‌گیر و تصمیم‌ساز در بخش خصوصی است که به این «دگردیسی تن داده و بضاعت و برنامه­‌شان را با قواعد دنیای جدید سازگار و به‌روز کنند.»

فشارها و به تعبیر برخی «جریان‌سازی‌ها» برای انتخابات اتاق بازرگانی در نهایت باعث شد تا وزارت صمت به نیابت از وزارت اطلاعات با حضور حسین سلاح ورزی مخالفت کند و سلاح ورزی هم بدون توجه به تهدیدها و دستورها در انتخابات اعلام کاندیداتوری کند.

حضور سلاح‌ورزی در انتخابات اسفند ماه سال گذشته در اتاق بازرگانی خرم‌اباد نیز با حاشیه همراه شد و در همان ساعات ابتدایی عده‌ای به محل برگزاری انتخابات اتاق بازرگانی خرم آباد حمله کردند و اجازه برگزاری انتخابات را در این حوزه ندادند.

معترضان حاضر در محل به بهانه اینکه اتاق بازرگانی محل فساد و جمع شدن «سرمایه‌داران زالوصفت» است تهدید کرده بودند که اجازه برگزاری انتخابات را نخواهند داد.

‌ٰاتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران به عنوان موسسه غیرانتفاعی به ثبت رسیده است که به منظور «ایجاد هماهنگی و همکاری بین بازرگانان، صاحبان صنایع و معادن، با نهادهای دولتی، فعالیت می‌کند.» در جلسات این اتاق، نمایندگان دولت و بخش خصوصی شرکت می‌کنند. اتاق ایران، مدیریت دبیرخانه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی را نیز بر عهده دارد. از مهم‌ترین اتاق‌های شهرستان‌ها اتاق تهران است این اتاق ۶۰ نماینده دارد که ۴۰ نماینده آن از بخش خصوصی و ۲۰ نماینده آن از طرف دولت انتخاب می‌شوند.

هیات نمایندگان اتاق ایران متشکل از نمایندگان تشکل‌ها و اتاق‌های شهرستان هم‌اکنون بیش از ۴۰۰ عضو دارد.

XS
SM
MD
LG