سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اعلام کرد که جمهوری اسلامی و دولت کانادا در پی ایجاد دفاتر حفاظت از منافع در پایتختهای دو کشور هستند.
بهرام قاسمی روز دوشنبه سوم آبان به خبرنگاران گفت که گفت و گوها بین ایران و کانادا ادامه دارد و هنوز برخی از مسائل حقوقی و سیاسی بین دو کشور باقی مانده است اما اضافه کرد که هر دو کشور برای روابط با یکدیگر اهمیت قائل هستند.
او ضمن ابراز امیدواری به اینکه دو کشور با حل و فصل برخی مسائل بتوانند دفاتر حفاظت از منافع خود را ایجاد کنند، گفت که ایجاد این دفاتر به ارائه خدمات به شهروندان دو کشور کمک میکند.
کانادا روابط خود با جمهوری اسلامی ایران را در سال ۲۰۱۲ با بستن سفارت خود در تهران و اخراج دیپلماتهای ایرانی از کانادا قطع کرد اما با روی کار آمدن دولت جدید این کشور و در پی موفقیت مذاکرات ایران و ۱+۵ در دستیابی به توافق هستهای، استفان دیون، وزیر خارجه جدید کانادا، تماسهای رسمی در مسیر تدریجی عادیسازی روابط دو کشور برقرار کرد.
ایران خواستار بازگشایی سفارتخانههای دو کشور بوده است اما برقراری دوباره روابط مخالفانی در داخل کانادا دارد. دولت و پارلمان کانادا از منتقدان جدی نقض حقوق بشر در ایران هستند.
در این بین حکم دادگاه کانادایی در مبنی بر پرداخت غرامت به بازماندگان قربانیان تروریسم از اموال دولت ایران در این کشور و باقی ماندن نام ایران در فهرست کشورهای حامی تروریسم از سوی دولت کانادا، به موانع اصلی تداوم قطع روابط دو کشور تبدیل شده است.
با این حال، تماسهای دیپلماتیک کانادا با ایران موجب شد تا دستگاه قضایی جمهوری اسلامی اوایل مهر ماه هما هودفر، پژوهشگر ۶۵ ساله ایرانی کانادایی را پس از ماهها بازداشت آزاد کند.
تلاش برای بازگشایی دفاتر حفاظت منافع دو کشور در حالی از سوی سخنگوی وزارت خارجه ایران اعلام شده است که در حال حاضر کاناداییها برای اخذ ویزای سفر به ایران و ایرانیان مقیم کانادا برای انجام کارهای حقوقی باید به دفتر حافظ منافع ایران در واشنگتن مراجعه کنند. ایرانیهای داخل ایران هم برای سفر به کانادا باید به سفارت آن کشور در آنکارا بروند.