لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۵۴

واکنش به "فحاشی" یالثارات به بازیگران بالا گرفت؛ از یادداشت توکلی تا بیانیه انجمن بازیگران


چند روز پس از انتشار یادداشتی با عنوان "دیوث کیست؟" در نامه یالثارات، واکنش‌های چهره‌های شناخته شده به این موضوع بالا گرفت.

هفته نامه یالثارات، ارگان انصار حزب الله در آخرین شماره خود با انتشار تصاویر هنرپیشه‌های مرد ایرانی در کنار همسرانشان که در جشن حافظ شرکت کره بودند، یادداشتی با عنوان "دیوث کیست؟" منتشر کرده و به نقل از پیامبر اسلام نوشت: "هر مردی که زنش خود را آرایش کند و با آن حالت از منزلش بیرون آید، آن مرد دیوث می‌باشد..."

این یادداشت ابتدا واکنش بازیگران و کاربران فضای مجازی را به دنبال داشت. مهران غفوریان، که یکی از هنرپیشگانی بود که یالثارات عکس او و همسرش را منتشر کرده بود، عکسی از خود در اینستاگرام منتشر کرد که در آن کنار فردی که پتو روی خود انداخته بود، ایستاده بود. غفوریان زیر این پست نوشت: "لباس پیشنهادی برای جشن حافظ سال ۹۶."

مهراب قاسم خانی، فیلمنامه نویس نیز در اینستاگرام خود با انتشار تصویر یادداشت یالثارات، از جامعه هنری خواست که واکنش نشان بدهند.

واژه دیوث برای اولین بار توسط هفته نامه ۹ دی با اشاره به یکی از سخنرانی‌های آیت الله جوادی آملی به ادبیات رسانه‌ای وارد شد. آیت الله جوادی آملی در سخنانی گفته بود مسئولی که بیگانه را به کشور راه می دهد دیوث سیاسی است. هفته نامه ۹ دی هم با استفاده از این سخنان، تیتر: "سیاستی که عین دیاثت است" را انتخاب کرده بود.

چندی بعد، یک منتقد سینما در برنامه سینمایی هفت، در نقد فیلمی از کمال تبریزی از او با عنوان "دیوث فرهنگی" نام برد.

توهین به کمال تبریزی از صدا و سیما در آن موقع واکنش‌ زیادی در پی نداشت، اما یادداشت یالثارات دست کم تا امروز در میان جامعه هنری و برخی از چهره‌های شناخته شده مورد انتقاد قرار گرفته است.

یادداشت انجمن بازیگران و احمد توکلی

احمد توکلی، نماینده سابق مجلس و از چهره‌های سیاسی اصولگرایان، در یادداشتی در کانال تلگرام خود نوشت که نشریه یالثارات در این ماجرا بازنده تر از هنرپیشگان است.

آقای توکلی با انتقاد از رفتار هنرپیشگان مرد به خاطر پوشش همسرانشان، یالثارات را به خاطر انتشار یادداشت و آن تصاویر مرتکب گناهی بزرگتر دانست. او نوشت: "وقتی به مردی بگوییم "دیّو..." در آن واحد به دو نفر دو نسبت میدهیم: نسبت زنا به زن عفیف (معنای خاص آن در نظر است؛ بی حجاب بی عفت نیست) و نسبت " ...کشی" به شوهر که مخاطب آن فحش بوده است."

او نوشت که حتی اگر قرار به مجازات باشد، مجازات فرد بی حجاب بسیار کمتر و سبکتر از مجازات کسی است که تهمت ناروا به مردم زده است.

او در نهایت از هر دو دسته خواسته است که توبه کنند.

در این بین انجمن بازیگران خانه سینما نیز با انتشار بیانیه‌ای به این یادداشت اعتراض کرده است. در این بیانیه که از یادداشت یالثارات با عنوان فحاشی به بازیگران یاد شده، آمده است: "انجمن بازيگران سينمای ايران پس از چند روز خويشتن‌داری و با مشاهده عدم برخورد مناسب با اين هجمه اخلاقی،... برخورد قاطع مسئولین قضايی و قانونی ذیربط با این بی حرمتی را کمترین انتظار هنرمندان می‌داند."

نشریه یالثارات زمستان سال گذشته به دلیل توهین به معاون امور زنان رئیس جمهوری، از سوی هیات نظارت بر مطبوعات توقیف شد اما بعدا با حکم قضایی به انتشار ادامه داد. دلیل لغو امتیاز یالثارات در آن پرونده این بود که شهیندخت مولاوردی، معاون رئیس جمهوری را "سلیطه" خوانده بود.

XS
SM
MD
LG