رئیس جمهوری ایران روز سهشنبه در سخنانی در میان دانشجویان دانشگاه تهران خواهان افزایش آزادیهای آموزشی در دانشگاههای کشور شد و گفت اعمال محدودیتهای بیمورد در دانشگاهها، منجر به رانده شدن افراد لایق و بالا آمدن تملقگوها میشود.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس از تهران، حسن روحانی در سخنانی در آستانه آغاز سال تحصیلی جدید در دانشگاه تهران گفت «سختگیریهای بیمورد منجر میشود به عدم تساهل، عدم تساهل منجر میشود به رانده شدن افراد لایقی که بیانشان صریح است؛ سختگیری منجر به بالاآمدن تملقگوها می شود.»
آقای روحانی در ادامه سخنان خود، که متن کامل آن در وبسایت رسمی ریاست جمهوری ایران منتشر شد، با اشاره به حذف برخی از اساتید دانشگاهها در سالهای اخیر گفت «ما نباید بترسیم که اساتید ما در کلاسها سخنان متفاوتی را بیان میکنند ... سخن متفاوت غیر از سخن مغرضانه است. یک کسی مغرض است بحث دیگری است، اما کسی نظری دارد و آن نظر را میخواهد بیان کند؛ خواهش میکنم سختگیری نکنید.»
به گزارش آسوشیتدپرس، چند دانشجو نیز پلاکاردهایی حمل میکردند که روی آنها نوشته شده بود «ما منتطریم به وعدههایتان عمل کنید.» اشاره آنها ظاهراً به انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته بود که در آن روحانی وعده تغییر داده بود.
یکی از وعدههای رئیس جمهوری ایران در دوران تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری خرداد ۱۳۹۲ برچیدن فضای امنیتی در دانشگاههای کشور بود که آقای روحانی در این زمینه گفت «تلاش ما بر این بوده که در دانشگاههای ما فضای آرامش باشد، ضمن این که همه گروهها نظرات سیاسی خودشان، نقد خودشان را داشته باشند؛ در عین حال همه بدانند که اینجا دانشگاه است، باشگاه سیاسی نیست. مرکز فعالیت احزاب نیست.»
رئیس جمهوری ایران همچنین با اشاره به تلاش ها برای حذف رشته های علوم انسانی از دانشگاهها و با بیان این که میخواهند بخشی از علوم را حذف کنند، گفت «اسلامی کردن علوم انسانی به آن مفهوم نیست که دانش بشری را در بخش علوم انسانی به طور کامل کنار بگذاریم.»
رئیس جمهوری ایران در ادامه سخرانی خود با این پرسش که «چطور عدهای به فکر افتادهاند که بخشی از علوم را حذف کنند» گفت «علم را باید نقد کرد، نباید حذف کرد. علم ممکن است ابطال شود، ولی حذف نمیشود.»
سخنان آقای روحانی در حالی بیان میشود که رهبر جمهورى اسلامى ایران از مدافعان جدى اسلامى كردن دانشگاهها و بازبينى دروس رشتههاى علوم انسانى در دانشگاههای ایران است؛ رشتههایی که به گفته او ریشه در تئورىهاى غربى داشته و سكولاريسم را ترویج می کنند.
آیتالله علی خامنهای در شهریور ۱۳۸۸ و چند ماه پس از آغاز تظاهرات خیابانی در اعتراض به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری، که منجر به انتخاب دوباره محمود احمدینژاد شد، از تحصيل دو ميليون دانشجوی ايرانى در رشتههاى علوم انسانى ابراز نگرانى کرد و گفت «آموزش علوم انسانى در دانشگاهها منجر به ترويج شكاكيت و ترديد در مبانى دينى و اعتقادى خواهد شد.»
بر اساس گزارش وبسایت ریاست جمهوری ایران، آقای روحانی در بخش دیگری از سخنرانی روز سهشنبه خود به تعامل با دنیا و ارتباط با دانشگاههای خارجی پرداخت و گفت «میگویند اگر تماس داشته باشیم با خارج، استادهای ما بروند و استادهای آنها بیایند، نکند یکی در میان آنها جاسوس در بیاید. دست بردارید از این بهانهجوییها.»
وی در ادامه با بیان این که به هر حال باید احتیاط لازم را کرد، اما گفت «بگذاریم کاری کنیم اساتید خارجی بیایند و اساتید ما خارج روند و با هم ارتباط داشته باشیم. ایرانیان بسیار فرهیختهای در خارج داریم، اساتید دانشگاه ما در کشورهای خارج، بیایند اینجا و ما یک ترم دانشجو را بفرستیم یک کشور خارج.»
آقای روحانی همچنین با اشاره به کشمکش بین دولت و مجلس برای کرسی وزارت علوم، گفت «بخاطر یک اشکال کوچک و یک اشکال خرده اشکال آدمهای بزرگ را کنار نگذاریم ... به این راحتی ما آبروی مردم را معامله میکنیم، اسمشرا میگذاریم دقت نظر. این دقت نظر نیست این تخریب مسلمان است.»
آقای روحانی در ادامه گفت «البته حق مجلس شورای اسلامی است که اگر وزیری را تحت عنوان استیضاح به او رأی ندهد، این حق قانونی آنهاست، اما ما هم نمیتوانیم تأسف خود را ابراز نکنیم از اینکه یک وزیر عالم، دانشمند، انقلابی را از دست دادیم.»
موضوع افشای «بورسیههای غیرقانونی» یکی از دلایل استیضاح رضا فرجی دانا، وزیر پیشین علوم کابینه حسن روحانی، در جلسه ۲۹ مرداد ماه مجلس ایران بود.