لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۱۳

روز جهانی دختر ۲۰۲۱؛ تاکید امسال دسترسی برابر به اینترنت و ابزارهای دیجیتالی برای دختران است


آرشیو
آرشیو

یازدهم اکتبر برابر با نوزدهم مهر از سوی سازمان ملل «روز جهانی دختر» نامگذاری شده است.

امسال نهادهای وابسته به این سازمان، در راستای تلاش برای رفع چالش‌های جنسیتی، با توجه به شیوع کرونا در سطح جهان در نظر دارند روز جهانی دختر را تحت عنوان «نسل دیجیتال، نسل ما» گرامی بدارند. این درحالی است که در ایران معضلاتی نظیر فقر و نبود ابزار مناسب برای آموزش راه دور دانش آموزان، باعث محرومیت از تحصیل بسیاری از کودکان و افزایش ازدواج اجباری دختران خردسال شده است.

روز جهانی دختر امسال می‌کوشد بر لزوم دسترسی برابر به اینترنت و ابزارهای دیجیتالی برای دختران و هدایت خلاقیت آنان برای کسب حقوق و تامین استقلال بدنی تمرکز کند و تلاش دارد انقلابی دیجیتالی را در سطح جهان برای غلبه بر نابرابری و محرومیت‌ها و شکاف جنسیتی عمیقی که در دوره همه‌گیری کرونا در زمینه ایمنی آنلاین و ارتباط ایجاد شده فراهم کند و راه‌های جدیدی را نیز برای مشارکت دیجیتالی و یادگیری و کسب درآمد برای دختران باز کند.

ولی در بسیاری از کشورها، از جمله ایران، براساس گزارش نهادهای رسمی، گستردگی فقر، و نبود ابزار مناسب برای آموزش راه دور باعث افزایش آمار دختران بازمانده از تحصیل و تشدید آمار ازدواج اجباری و کودک همسری شده است.

پگاه بنی‌هاشمی، حقوقدان و فعال حقوق بشر مقیم شیکاگو، معتقد است که فرهنگ سنتی و رویکرد قانونگذار به عنوان عوامل موثر بر نابرابری جنسیتی بشمار می‌رود.

وی با تاکید بر این که زنان نیمی از هر جامعه‌ را تشکیل می‌دهند و معمولا تربیت فرزندان یک جامعه را نیز بر عهده دارند، به کلیشه‌های جنسیتی که «از زمان کودکی همراه ما است» و «بعضا صحبت از این می‌کند که دختر در نهایت کارش بزرگ کردن بچه است و یا حرف‌های محدودکننده ای که از ورود زنان به عرصه‌های شغلی و عرصه های برابری شغلی جلوگیری می‌کند» گفت که قانون هم به این فرهنگ سنتی بیشتر دامن می‌زند و باعث می‌شود که دختران نتوماند «برای خودشان نقش خاصی را متصور شوند.»

جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور ایران، در تازه‌ترین گزارش خود با اشاره به رواج کودک‌همسری در ایران، گفته در جمهوری اسلامی «همچنان با زنان و دختران به عنوان شهروند درجه دو رفتار می‌شود.»

XS
SM
MD
LG