لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۰۹

بازدید قانون‌گذاران آمریکایی از «تونل حزب‌الله» در اسرائيل؛ گزارش صدای آمریکا از شرایط در مرز لبنان


تصویری که ارتش اسرائيل از بازدید قانونگذاران آمریکایی در بیرون یکی از تونل‌های حزب‌الله ارائه کرده است
تصویری که ارتش اسرائيل از بازدید قانونگذاران آمریکایی در بیرون یکی از تونل‌های حزب‌الله ارائه کرده است

همزمان با افزایش تنش‌ها در مرز اسرائيل و لبنان، به تازگی ۲۴ نفر از قانون‌گذاران دموکرات آمریکا از مرز شمالی اسرائيل با لبنان بازدید کردند، جایی که ارتش اسرائيل چند سال قبل و در پی دستیابی به یک فناوری ویژه توانست چندین تونل بین مرزی گروه مسلح حزب‌الله لبنان را کشف و مسدود کند. کشف تونل‌های حزب‌الله نشان دهنده عزم این گروه برای توطئه علیه اسرائيل بوده است.

خبر بازدید این گروه از قانون‌گذاران را ارتش اسرائيل ۱۱ اوت (۲۰ مرداد) امسال اعلام کرد. رهبری هیئت قانون‌گذاران آمریکایی را حکیم جفریز و ستنی هویر برعهده داشتند.

سیزدهم اوت (۲۲ مرداد) نشریات اسرائيلی از انفجار بمب‌ آتش‌زا در منطقه مرزی متولا خبر دادند که به تاسیسات آب و کابل‌های برق آسیب زد. ارش اسرائيل به این اقدام واکنش نشان نداد. ماه آوریل نیز مقامات اسرائيل اعلام کردند که حزب‌الله مسئول یک «بمب‌گذاری نادر» (بمب‌گذاری کنار جاده‌ای) در تقاطع مجیدو در ماه مارس بوده است. این انفجار منجر به مجروح شدن یک عرب-اسرائيلی شد. رویترز پیشتر به نقل از ارتش اسرائیل گزارش داد که نیروهای امنیتی مردی را که جلیقه انفجاری داشت، پس از آن که ظاهرا از لبنان به اسرائیل رفت و در روز ۱۳ مارس بمبی را در نزدیکی تقاطع مجیدو در شمال اسرائیل منفجر کرد، کشتند.

جاناتان کنریکس، سخنگوی سابق بین‌المللی ارتش اسرائيل، در تشریح شرایط فعلی و احتمال وقوع درگیری میان اسرائيل و حزب‌الله به بخش فارسی صدای آمریکا گفت: «مشخصات شرایط امروز، رفتارهای متخاصم حزب‌الله در امتداد مرز، اقدامات تحریک‌آمیز مختلف در سراسر 'خط آبی' (مرزی که با بشکه‌های آبی رنگ مشخص شده)، و افزایش اظهارات جنگ‌طلبانه نصرالله علیه اسرائیل است.»

او گفت: «احتمال درگیری در ماه‌های گذشته تا حدودی افزایش یافته است، به ویژه پس از بمب‌گذاری در (تقاطع) مجیدو (حدود ۶۰ کیلومتری جنوب مرز لبنان)، اما به نظر می‌رسد که هر دو طرف هنوز احتیاط می‌کنند که شرایط به یک درگیری آشکار تبدیل نشود. حزب الله به ساخت سلاح‌های هدایت شونده دقیق در مناطق بیروت و بعلبک (شمال شرق بیروت) ادامه می‌دهد که ممکن است تعادل را در منطقه بی ثبات کند.»

گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان، که در فهرست تروریستی آمریکا و اسرائيل قرار دارد، به گفته کارشناسان مسلح‌ترین گروه شبه‌نظامی جهان است که کمک‌های فراوانی را سوی جمهوری اسلامی گرفته است. طبق برخی برآوردها جمهوری اسلامی سالانه ۷۰۰ میلیون دلار خرج حزب‌الله لبنان می‌کند. ارائه این کمک‌ها و همچنین کمک‌های مشابه جمهوری اسلامی به گروه‌های شبه‌نظامی دیگر از جمله دلایلی است که آمریکا نام ایران را در راس چهار دولت «حامی تروریسم» در جهان قرار داده است.

اسرائيل چند سال پیش شش تونل را در خاک خود و در مرزهای شمالی خود با لبنان کشف و پنج تونل را نابود کرد. اما یک تونل را که پیشرفته‌ترین آنها بود تا مرز موسوم به «خط آبی» نگه داشت و در نقطه مرزی آن را مسدود کرد. قانون‌گذاران دموکرات آمریکایی از این تونل بازدید کردند. اسرائيل در مورد تونل هفتمی که وارد خاک آن نشده بود، کار مشابهی انجام نداد.

این تونل‌ها از نظر پیچیدگی با تونل‌هایی که حماس در مرز غزه با اسرائيل ساخته است، چند تفاوت اساسی دارد که مهمترین آن ویژگی سنگ و خاک منطقه است. به طوری که مقامات اسرائيل شاید کمتر انتظار ساخت چنین تونل‌هایی را در آن منطقه داشتند.

بر خلاف تونل‌های حماس که حفاری آنها به خاطر شرایط زمین راحت‌تر بوده است، تونل‌های حزب‌الله در دل سنگ‌های بسیار محکم ساخته شده است، کاری که کمتر انتظار آن می‌رفت.

ارتش اسرائيل در عملیات «سپر شمالی» تونل‌های حزب‌الله را در ژانویه ۲۰۱۹ شناسایی و خنثی کرد.

کنریکس به بخش فارسی صدای آمریکا گفت که اسرائيل تخمین می‌زند که حفاری هر تونل حزب‌الله دستکم ۷ سال طول کشیده است. او توضیح داد که حزب‌الله توانسته بود با اختصاص منابع قابل توجهی کار دشوار حفر این تونل‌ها در زیر زمین را در طول این مدت، از چشم اسرائيل پنهان کند.

پیشرفته‌ترین تونل حزب‌الله که وارد خاک اسرائيل شده است و قانون‌گذاران آمریکایی نیز چند روز قبل از داخل آن بازدید کردند، فقط چند متر تا کامل شدن فاصله داشت. این تونل در عمیق ترین نقطه ۸۰ متر یا حدود یک ساختمان ۲۲ طبقه در زیرزمین حفر شده است. چندان با قطعیت نمی‌توان گفت که آیا حزب‌الله این تونل را در همان حالت و تا زمان انجام یک عملیات باقی گذاشته بود و یا این که ارتش اسرائيل در میانه برنامه‌های حزب‌الله برای تکمیل آن، این تونل را کشف و خنثی کرد.

او در مورد تونل‌های کشف شده دیگر حزب‌الله به صدای آمریکا گفت برخی از تونل‌ها کوتاه‌تر و عمیق‌تر نبودند (در منطقه متولا)، اما آخرین تونل بین تمام تونل‌های حزب‌الله، طولانی‌ترین، عمیق‌ترین و پیشرفته‌ترین تونل بود که تنها چند متر مانده تمام شود.

سخنگوی سابق بین‌المللی ارتش اسرائيل گفت قرار بود این تونل‌ها بخش «مخفی» و «غافلگیرکننده» طرح تهاجمی حزب‌الله برای حمله به اسرائیل باشد، عملیاتی که به گفته کنریکس «فتح گالیله» نام داشت.

او گفت حزب‌الله از این تونل‌ها می‌خواست با نیروهای نخبه خود که بیشتر از «واحد رضوان» بودند برای نفوذ به اسرائیل و حمله به پایگاه‌های ارتش اسرائیل استفاده کند. در چند متری پیشرفته‌ترین تونل حزب‌الله یک شهرک اسرائيلی قرار دارد. به گفته کنریکس، حزب الله می‌خواست با ورود به اسرائيل مردم منطقه را بکشد و اجساد اسرائیلی‌ها را برباید.

این سخنگوی سابق ارتش اسرائيل گفت حزب‌الله پس از کسب تجربه نبرد با نیروهای ایرانی، روسیه و سوری در سوریه، این طرح تونل را پرورش داد . او در این مصاحبه مکتوب گفت برآورد اسرائيل این است که هر تونل حداقل ۵ میلیون دلار برای حزب الله هزینه داشته است.

او گفت اسرائیل از آغاز عملیات به وضوح اهداف خود را اعلام کرد و مطمئن شد که حزب‌الله را از پاسخ خشونت‌آمیز باز دارد. ارتش اسرائیل نیروها و دارایی های قابل توجهی را در امتداد مرز مستقر کرد و به صراحت اعلام کرد که برای نبرد آماده است، در حالی که نشان داد که فقط در سمت اسرائیلی «خط آبی» عمل می کند.

XS
SM
MD
LG