لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۳۷

واکنش نشریات حاشیه خلیج فارس به توافق ژنو


برخی از توافق استقبال کردند و برخی دیگر نسبت به تهدیدهای ناشی از مداخله ایران در امور منطقه ابراز نگرانی کرده اند.

روز ۲۵ نوامبر (چهارم آذر) در نسخه اینترنتی نشریه الوطن چاپ مسقط کارتونی از یک کاریکاتوریست عمانی منتشر شد که یک مرد ایرانی را در حال سوار شدن به هواپیما همراه با یک راکت «هسته ای» به نام «ایران»، و یک تبعه کشورهای حاشیه خلیج فارس را در حال بالا رفتن از نردبانی با پلکان ساخته شده از اسلحه نشان می دهد.

روزنامه های چاپ کشورهای حاشیه خلیج فارس سرمقاله، تفسیر سیاسی، و گزارش های ویژه خود را به واکنش به توافق ۶ قدرت بزرگ جهان بر سر برنامه اتمی ایران اختصاص دادند. برخی از آنها از توافق به دست آمده استقبال کردند و آن را خنثی کننده تنش های فزاینده در منطقه قلمداد کردند؛ اما برخی دیگر نسبت به «تهدیدهای» ناشی از «مداخله» سیاسی ایران در امور منطقه ابراز نگرانی کردند.

العرب، روزنامه پرتیراژ پان عرب چاپ دوحه - که با خاندان سلطنتی قطر پیوندهای نزدیکی دارد اما در عین حال نشریه ای مستقل به شمار می رود - در نسخه اینترنتی اش تفسیر سیاسی ای دارد به قلم احمد بن سعید الرمیحی، که در آن نسبت به توافق غرب با ایران بر سر برنامه اتمی ایران و تهدیدی که از این رهگذر متوجه منافع کشورهای عرب و به ویژه کشورهای حاشیه خلیج فارس می شود هشدار داده است. الرمیحی می نویسد از آنجا که چنین توافقی بدون حضور هیچیک از کشورهای عربی به دست آمده، منافع اعراب در آن نادیده گرفته شده است؛ و از کشورهای عضو شورای همکاری خلیج [فارس] می خواهد تا برای بازیافتن توازن قوا در منطقه، در اقتصاد و سیاست خارجی شورا بازنگری کنند و متحدان جدیدی – مثل ترکیه – بیابند.

در نسخه اینترنتی روزنامه الوطن چاپ دوحه، ابتسام السعد از روابط حسنه میان ایران و ایالات متحده که منجر به تأیید برنامه هسته ای ایران شد انتقاد کرده است. خانم السعد به طور ضمنی اشاره می کند که دوستی ایران با آمریکا خیانت به اعتماد شورای همکاری خلیج فارس بوده؛ و آمریکا قصد دارد من بعد چشمان خود را به روی آمال «گسترش طلبانه» ایران در منطقه ببندد. نویسنده اعضای شورا را به تغییر یکپارچه در سیاست خارجی منطقه فرا می خواند.

نامه سردبیر روزنامه قطری الرای به این اشاره دارد که توافق ۵+۱ می تواند سرآغاز یک موافقتنامه تاریخی – نه تنها برای ایران، بلکه برای کل منطقه باشد. سرمقاله اشاره می کند به این که چنین توافقی می تواند به متوقف کردن تولید و گسترش سلاح های هسته ای، و حفظ «صلح و ثبات» در خاورمیانه کمک کند.

تفسیر سیاسی روزنامه کویتی الوطن به قلم احمد الدواس به این نکته پرداخته است که حل معضل هسته ای ایران و رفع تحریم ها علیه آن کشور هم برای ایران و هم برای آمریکا منافع بسیاری دربر خواهد داشت: دولت ایران می تواند به وضع آشفته اقتصادی اش سروسامان ببخشد؛ و آمریکا در بازارهای بین المللی سرمایه گذاری های سودآوری خواهد کرد.

مقاله ای در اخبار الخلیج چاپ منامه پیشنهاد کرده است که کشورهای حاشیه خلیج فارس باید با استفاده از قدرت سرمایه گذاری خود بر اروپا فشار بیاورند تا به قیمت منافع خود و امنیت خلیج فارس به ایران امتیاز ندهند. به نظر نویسنده مقاله، اروپا در میانه بحران اقتصادی است و موضعگیری های سیاسی اش «بر مبنای دستاوردهای اقتصادی استوار است»؛ و کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس که «تنها نقطه قوتشان فعلاً پول است»، باید از همین سلاح استفاده کنند.

در تفسیر سیاسی نشریه کویتی الجریده آمده است اعضای شورای همکاری خلیج (فارس) از توافق ژنو بر سر برنامه هسته ای ایران استقبال نمی کنند، چون ایران با «مداخله» در امور داخلی کشورهای عرب هیچ «نیت خیری» به آنها نشان نداده، و تهدید ایران رو به افزایش است. این روزنامه در ادامه نوشته اسرائیل نمی تواند با این توافق مخالفت کند چون خود تنها کشور منطقه است که «با تبانی آمریکا و اروپا» به ارزش های پیمان منع تکثیر و گسترش سلاح های اتمی پایبندی نشان نداده. الجریده می نویسد تا زمانی که ایران از «مداخله نظامی آشکار» در سوریه، لبنان، یمن و اردن دست برندارد، هرگونه سازش و نزدیکی میان ایران و غرب با واکنش مشابهی از سوی اعضای شورای همکاری خلیج (فارس) رو به رو خواهد شد.

روزنامه قطری الشرق در مقاله ای توافق کوتاه مدت هسته ای ایران را به نفع صلح در شبه جزیره عرب خوانده و نوشته است هم دولت آمریکا و هم آیت الله علی خامنه ای رهبر ایران از آن قویاً حمایت کرده اند؛ بنابراین تندروهای ایران و اسرائیل نمی توانند آن را نیمه کاره بگذارند. نویسنده مقاله در عین حال اشاره می کند که هیچیک از مسائل منطقه در توافق ژنو مطرح نشده است.

XS
SM
MD
LG