لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۱۵

ایران در شاخص تبعیض جنسیتی جهان، ششم از آخر


فروم اقتصاد جهان، گزارش سال ۲۰۱۴ خود را در زمینه تبعیض جنسیتی در جهان منتشر کرد. در این گزارش، ایران از میان ۱۴۲ کشور، در رده ۱۳۷، یعنی ششمین رتبه از آخر و تنها بالاتر ازکشورهایی چون مالی،سوریه، چاد، پاکستان و یمن قرار گرفته است. عربستان سعودی که به داشتن قوانین ضد زن مشهور است، دراین فهرست در مرتبه ۱۳۰ قرار گرفته است.

رتبه بندی گزارش سالانه تبعیض جنسیتی در جهان، بر اساس چهار شاخص تعیین می شود: نسبت مشارکت اقتصادی مرد و زن، نسبت دستیابی زنان و مردان به آموزش، نسبت بهداشت و طول عمر زنان به مردان، و نسبت توانمندی سیاسی زنان در برابر مردان. به هر شاخص ارقامی بین یک تا صفر تعلق می گیرد. رقم یک نشان دهنده برابری کامل، و صفر نماینده نابرابری کامل است.

مشارکت سیاسی و اقتصادی، مهم ترین زمینه تبعیض جنسیتی در ایران

در این رده بندی، ایران بر اساس چهار شاخص یادشده، ۰/۵۸۱ امتیاز آورده است. این در حالی ست که در زمینه آموزش و بهداشت به ترتیب به رقم های بالایی مانند ۰/۹۵۷ و ۰/۹۷۱ دست یافته اما امتیازهایش در شاخص مشارکت اقتصادی، ۰/۳۵۹ و در زمینه توانمندی سیاسی ۰/۰۳۷ بوده که نشان دهنده تبعیض گسترده میان زن و مرد در زمینه اقتصادی و به ویژه مشارکت سیاسی آنان در ایران است. یمن که در پایین ترین رتبه این فهرست قرار دارد ۰/۵۱۴۵ امتیاز به دست آورده است.

بهترین ها و بدترین ها از نظر تبعیض میان زن و مرد

کشور ایسلند با آوردن ۰/۸۵۹۴ امتیاز در رتبه اول و کشورهای فنلاند و نروژ در رتبه های دوم و سوم شاخص تبعیض جنسیتی در سال ۲۰۱۴ قرار دارند. سوئد، دانمارک، نیکاراگوئه، رواندا، ایرلند، فیلی پین، بلژیک، سویس و آلمان ده کشور بعدی اند. فرانسه در این شاخص در رده ۱۶، کانادا، در رده ۱۹ و آمریکا در رده ۲۰ قرار گرفته اند.

کشورهای ساحل عاج، لبنان، اردن ، مراکش، گینه، موریتانی، مصر، عمان، اتیوپی، همه بالاتر از ایران و در رده های بین ۱۳۶ تا ۱۲۷ قرار دارند. در میان کشورهای همسایه ایران، امارات متحد عربی در رده ۱۱۵، کویت ۱۱۳، قطر ۱۱۶ و ترکیه در رده ۱۲۵قرارگرفته اند. روسیه در این فهرست در جایگاه ۷۵، چین در رتبه ۸۷ ، اسراییل در رتبه ۶۵ و کوبا در رتبه ۳۰ قرار دارند.

کشورهای عراق و افغانستان در این فهرست دیده نمی شوند.

سابقه گزارش تبعیض جنسیتی در جهان

فروم اقتصاد جهان در ژانویه ۱۹۷۱ و به هنگام گردهمایی گروهی از رهبران اقتصادی و بازرگانی جهان تحت مدیریت کمیسیون اروپا و انجمن های صنعتی اروپا تأسیس شد. ریاست این نشست با کلاوس شواب، استاد سیاست بازرگانی در دانشگاه ژنو، و محل آن در داوس سویس بود. این سازمان بعدها به عنوان بنیادی غیرانتفاعی شکل گرفت.

انتشار گزارش سالانه تبعیض جنسیتی در جهان یکی از اقدام های این فروم است که از سال ۲۰۰۶ آغاز شده است

نزول سالانه شاخص تبعیض جنسیتی در ایران از ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۴

در سال ۲۰۱۴ کشور ایران در حالی به رتبه ۱۳۷ نزول کرده که در سال گذشته، سال ۲۰۱۳، در رده ۱۳۰ قرار داشت و کشورهایی چون ساحل عاج و موریتانی پایین تر از آن قرار داشتند. اما در سال ۲۰۱۴ پیشی گرفته و بالاتر رفته اند. ایران به ترتیب در سال های ۲۰۱۲، ۲۰۱۱ و ۲۰۱۰ در رده های ۱۲۷، ۱۲۵ و ۱۲۳ بوده است. در سال های ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۹ جایگاه ایران در این فهرست در رده های ۱۰۸، ۱۱۸ ، ۱۱۶ و ۱۲۸ بوده است.

شاخص تبعیض جنسیتی در جهان، نشان می دهد که زنان ایران هرسال، نسبت به سال پیش، با تبعیض بیشتری روبرو شده اند به طوری که در هفت سال گذشته این کشور از مرتبه ۱۰۸ به ۱۳۷ در میان ۱۴۲ کشور نزول کرده است.

XS
SM
MD
LG