منابع دیپلماتیک میگویند با وجود نگرانیهای بعضی از متحدان کییف از یک سو و انتقاد روسیه از سوی دیگر، فرانسه ممکن است بهزودی مربی نظامی به اوکراین اعزام کند.
سه منبع دیپلماتیک روز پنجشنبه دهم خرداد به خبرگزاری رویترز گفتند احتمال دارد فرانسه تصمیم خود را هفته آینده در جریان سفر رئیس جمهوری اوکراین اعلام کند.
آنها گفتند پاریس امیدوار است با همراهی کشورهایی که چنین کمکی را به کییف ارائه میدهند، ائتلافی ایجاد کند و رهبری آن را به دست گیرد؛ حتی اگر برخی از شرکای اتحادیه اروپا بیم داشته باشند چنین اقدامی ممکن است احتمال درگیری مستقیم با روسیه را بیشتر کند.
دو تن از دیپلماتها گفتهاند فرانسه برای ارزیابی شیوههای چنین مأموریتی ابتدا تعداد محدودی از پرسنل خود را به کییف اعزام میکند، و سپس چندصد مربی برای آموزشهای جنگی اعزام خواهد کرد.
به گفته منابع خبرگزاری رویترز، آموزش نظامی به اوکراین حول محور مینزدایی، و تعمیرات و نگهداری تجهیزات عملیاتی و فنی برای هواپیماهای جنگی خواهد بود که توسط غرب ارائه میشود.
پاریس همچنین یک تیپ موتوری اوکراینی را تأمین مالی و تسلیح میکند و آنها را آموزش خواهد داد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، قرار است در روز ۱۶ خرداد – مصادف با هشتادمین سالگرد عملیات فرود نیروهای متفقین در نرماندی برای بیرون راندن نیروهای آلمان نازی در جریان جنگ جهانی دوم – به فرانسه برود. او در پاریس با امانوئل ماکرون رئیس جمهوری فرانسه گفتگو خواهد کرد.
رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح اوکراین روز دوشنبه اعلام کرد اسنادی را امضا کرده که به مربیان نظامی فرانسوی اجازه می دهد به زودی از مراکز آموزشی در اوکراین بازدید کنند.
وزارت دفاع اوکراین نیز در یک «بیانیه توضیحی» گفت که کییف از بهمن گذشته به طرح پذیرش مربیان خارجی ابراز علاقه کرده است.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، حضور نظامی منظم فرانسه در اوکراین را «گامی به سوی درگیری جهانی» توصیف کرد.
در خبری دیگر، دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، خواستار بحث در مورد محدودیتهای تسلیحاتی ارسالی غرب به اوکراین شد.
ینس استولتنبرگ روز پنجشنبه در یک سخنرانی در پراگ پیش از نشست وزیران امور خارجه کشورهای عضو ناتو گفت: «زمان آن فرا رسیده اعضای ائتلاف نظامی در برخی محدودیتهای مرتبط با استفاده از تسلیحاتی که برای حمایت از اوکراین در مبارزه با روسیه اعمال کردهاند، بازنگری کنند.»
او افزود، «متحدان حمایتهای نظامی مختلفی را به اوکراین ارائه میکنند و برخی از آنها محدودیتهایی را برای استفاده از این سلاحها اعمال کردهاند. این تصمیمات ملی است. اما من فکر میکنم با توجه به این که این جنگ چگونه پیش رفته، وقت آن است برخی از این محدودیتها بازنگری شود تا اوکراینیها بتوانند واقعاً از خود دفاع کنند.»