لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۰ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۴۴

واکنش رسانه های ایران به موضع فرانسه در مذاکرات


در شرایطی که موضع فرانسه در مذاکرات نمایندگان کشورهای غربی با مقامات ایرانی واکنش های بسیاری را برانگیخته است، رسانه های ایران در این مورد اظهار نظرهای متفاوتی ارائه کرده اند.

خبرگزاری مهر به نقل از اسماعیل کوثری، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس نوشته است اگر مذاکره کنندگان ٥ + ١ تحت تاثیر عربستان و اسرائیل باشند، نتیجه ای از مذاکرات حاصل نمی شود ... این که در مذاکرات هسته ای ایران با گروه ٥ + ١ به توافق برسد به ضرر عربستان و اسرائیل است، لذا عربستان به همین منظور امتیازهایی را برای فرانسه قائل شده تا از طریق فرانسه به اهداف خود برسد.
این خبرگزاری از آقای کوثری نقل کرده است که این بار نقش برهم زننده مذاکرات به فرانسه واگذار شده و روابط ایران و فرانسه در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مورد بررسی قرار می گیرد.

این عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس گفته است «در این مذاکرات خباثت های کشورهای استکباری، آمرکا، انگلیس و فرانسه وجود داشت، مجدداً خود را نشان داد ...این کشورها ابتدا بحث و مذاکره می کنند و وقتی به نتیجه می رسند در زمان امضا توافق حاصله تحت تاثیر رژیم غاصب اسرائیل زیر حرف خود می زنند و این نشان می دهد که به صورت تخصصی به مذاکره نگاه نمی کنند و این دفعه نیز این نقش به فرانسه واگذار شد».

پایگاه خبری انتخاب در مقاله ای با عنوان «مواضع فرانسه در ژنو، پای به پای افراطیون در تهران» با اشاره به مقاله روزنامه فیگارو چاپ فرانسه نوشته است «آنچه که شاید انتظارش نمی رفت، این بار به جای آمریکا، فرانسه لحن تندی نسبت به مواضع ایران اختیار کرده و در متن طرح ابتدایی توافق ایران و کشورهای غربی، خواهان تضمین هایی درباره عدم استفاده از راکتور اراک، شفافیت در مورد سرنوشت ذخایر بیست درصدی و مسئله غنی سازی در ایران شده است».

مذاکرات فشرده و سه روزه نمایندگان ایران و کشورهای غربی در شرایطی به پایان رسید که کاترین آشتون، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران مذاکرات را مثبت خواندند اما عدم دستیابی به یک توافق نهایی را به معنای شکست گفتگوها قلمداد نکردند.

در شرایطی که طرفین مذاکرات از برگزاری مجدد گفتگوها در ١٠ روز دیگر خبر دادند اسماعیل کوثری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس یادآوری کرده است تا زمانی که این کشورها «تحت تاثیر لابی صهیونیستی و عربستان قرار گیرند، نتیجه ای در روند مذاکرات حاصل نخواهد شد».

روزنامه کیهان نیز در خبر ویژه ای نوشته است در مذاکرات ژنو نقش ها بین آمریکا، اسرائیل و فرانسه تقسیم شده بود. این روزنامه به نقل از تحلیلگران و رسانه های غربی نوشته است «مخالف خوانی فرانسه و اسرائیل با توافق هسته ای ٥ + ١ با ایران یک تقسیم کار از پیش طراحی شده با مضمون پلیس خوب، پلیس بد و در جهت گرفتن امتیازهای بیشتر از ایران است».

کیهان در خبر ویژه خود در مورد نقش فرانسه در گفتگوهای ژنو نوشته است به نظر می رسد یکی از دلایل اصلی به نتیجه نرسیدن مذاکرات ژنو زمینه سازی برای اخذ امتیاز هر چه بیشتر از ایران به شیوه تظاهر به بی نیازی به توافق است، ضمن این که مقاومت تیم مذاکره کننده کشورمان در برابر باج خواهی های یکسویه غرب نیز در این امر موثر بوده است».

روزنامه اصلاح طلب شرق در مقاله ای زیر عنوان فرانسه علیه فابیوس به قلم فرنگیس بیات می نویسد «اظهارت هیات دیپلماتیک فرانسه در چندین نوبت باعث شد تا فرانسه مسئول انسداد مذاکرات ژنو معرفی شود». وی یادآوری می کند «موضع فرانسه بر سر روشن‌کردن وضعیت راکتور آب سنگین اراک و سطح غنی‌سازی به‌طور کلی زمینه‌ساز توقف پیشبرد مذاکرات بوده است».

نویسنده شرق از دیپلماتی که نخواسته نامش فاش شود، نقل کرده است «حرکت فابیوس(وزیر امور خارجه فرانسه) در حرکت مخالفت دقیقه آخر خود با پیش نویس موافقتنامه را نوعی خودنمایی دیرهنگام وی توصیف کرده است».

شرق می افزاید«فابیوس نزاکت دیپلماتیک را رعایت نکرد و منتظر اعلام خبر توسط سخنگوی گروه ٥ + ١ نشد ... و نه وزیر خارجه آمریکا و نه کاترین اشتون از موضع فرانسه آشکارا انتقاد نکردند».

نویسنده شرق با مطرح کردن پرسش «چرا فرانسه آنقدر زیاده خواه است»، نوشته است در این میان فرانسه خواسته‌های تکنیکی بیشتر و زیاده‌خواهانه‌تری دارد، فرانسه می خواست تلاش کند راکتور اراک به مرحله عملیاتی نرسد و خواست دوم فابیوس، وزیر خارجه هم این بود که اورانیوم غنی شده ایرانی به نحوی از انحا دور از دسترس مهندسان ایرانی قرار بگیرد.

خانم بیات در مقاله خود در شرق افزوده است «فرانسه در حالی که برای حضور در خاورمیانه تخت فشار است ... نگران است که جای پای خود را هم در خاورمیانه از دست بدهد و این در حالی است که آمریکا یک توافق بالقوه خطرناک را هم نخواهد پذیرفت» و چنین وضعیتی به طور خاص برای اسرائیل خوب است و موضع فرانسه این کشور را تبدیل به مخاطب خاص عربستان بدل کرده و «نباید چنین ترتیباتی را از بازی پنهان و پشت صحنه این مذاکرات تاریخی نادیده بگیریم».

شرق با اشاره به تاکید فرانسه بر تعهد جدی تر ایران نسبت به برخی از فعالیت های هسته ای و انتقاد مذاکره کنندگان غربی و تهران به این امر می نویسد دیپلمات های فرانسوی معتقدند «نباید مسحور نیمه پرلیوان شویم».

در حالی که برخی دیگر از رسانه های ایران نیز این رویکرد فرانسه را «زیاده خواهی فرانسوی» خوانده اند، روزنامه محافظه کار رسالت نیز در مورد نقش فرانسه در مذاکرات ژنو به نقل از صالح اسکندری، عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی نوشته است «این مذاکرات نشان دهنده هماهنگی پشت پرده آمریکا و فرانسه در تاکتیک پلیس خوب و بد است».

آقای اسکندری در مصاحبه با فارس گفته است «علیرغم ادعای جان کری، وزير امور خارجه آمريکا مبنی بر اختلاف نظر فرانسه و تلاش‌های لوران فابيوس، وزير امور خارجه فرانسه، در مذاکرات اخير ژنو که طی چند روز گذشته برگزار شد، به‌نظر می‌رسد يک توافق نانوشته بين وزيران خارجه آمريکا و فرانسه رخ داده بود تا در راستاي اجرای تاکتيک پليس خوب و پليس بد، نقش پليس بد را به دولت فرانسه و نقش پليس خوب را به دولت آمريکا بدهند».

وی یادآوری کرده است «در واقع حضور همراه با خشم لوران فابيوس، وزير امور خارجه فرانسه در آخرين روز مذاکرات ژنو حکايت از هماهنگی ويژه آمريکايی‌ها با دولت فرانسه داشت تا کاراکتر منفی اين دوره از مذاکرات را فرانسوی ها برعهده بگيرند و آمريکايی‌ها که احساس مي‌کنند نوعي خوشبينی در بين مذاکره‌کنندگان ايرانی وجود دارد نقش پليس خوب را ايفا کنند».

مذاکرات نمایندگان کشورهای ٥ + ١ و ایران روز ٢٠ نوامبر از سر گرفته خواهد شد. در شرایطی که جزئیات پیشنهادها و توافق ها و احتمالاً اختلاف نظرهای موجود بین طرفین گفتگوها افشا نشده اند، اما خانم اشتون و آقای ظریف به نزدیک تر شدن به توافق نهایی ابراز امیدواری کرده اند.
XS
SM
MD
LG