لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۳ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۵۲

رابرت مک‌فارلین، مشاور امنیت ملی دولت رونالد ریگان، درگذشت


رابرت سی مک‌فارلین - ۱۳ مه ۱۹۸۷
رابرت سی مک‌فارلین - ۱۳ مه ۱۹۸۷

رابرت مک‌فارلین، مشاور امنیت ملی رونالد ریگان رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده و از مقامات اصلی درگیر در ماجرای «ایران‌-کنترا»، روز ۱۲ ماه مه در بیمارستانی در شهر لنسینگ میشیگان درگذشت.

رابرت مک‌فارلین تنها مقامی بود که در پرونده موسوم به «ایران-کُنترا» یا «ماجرای مک‌فارلین» داوطلبانه خود را مقصر دانست و استعفا داد.

علت مرگ وی تشدید بیماری مضمن ریوی اعلام شد. آقای مک‌فارلین در شهر واشنگتن پایتخت آمریکا زندگی می‌کرد و هنگامی که برای ملاقات با خانواده‌اش به میشگیان رفته بود در بیمارستان بستری شد.

رابرت مک‌فارلین، سرهنگ بازنشسته تفنگداران دریایی آمریکا، در ده‌های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ در تشکیلات نظامی و سیاسی مشغول به کار بود. وی پسر یک نماینده کنگره، فارغ‌التحصیل آکادمی نیروی دریایی ایالات متحده، و کهنه‌سرباز دریافت‌کننده مدال :جنگ ویتنام» بود.

مک‌فارلین در کابینه رونالد ریگان معاون مشاور امنیت ملی آمریکا شد و در سال ۱۹۸۲ برای استقرار تفنگداران دریایی ایالات متحده در لبنان برای یک ماموریت حفظ صلح در منطقه تلاش کرد. اما این اقدام مخاطره‌آمیز با فاجعه انفجار پایگاه تفنگداران دریایی آمریکا توسط تروریست‌ها و کشته شدن ۲۴۱ سرباز آمریکایی در اکتبر ۱۹۸۳، یعنی تنها دو هفته پس آغاز به کار او به عنوان مشاور ارشد امنیت ملی ریگان، همراه شد.

رابرت مک‌فارلین به عنوان مشاور ارشد امنیت ملی، در شکل‌گیری ابتکار دفاع راهبردی پدافند موشکی ریگان، که با نام پروژه «جنگ ستارگان» شناخته می‌شد، شهرت داشت. اما تقریباً تمام دستاوردهای او تحت‌الشعاع رسوایی سیاسی «ماجرای ایران-کنترا» در دوره دوم ریاست جمهوری رونالد ریگان قرار گرفت.

در «ماجرای ایران-کنترا» مقامات دولت ریگان به امید کسب آزادی گروگان‌های آمریکایی محبوس در لبنان، به طور غیرقانونی به ایران که تحت تحریم تسلیحاتی قرار داشت اسلحه می‌فروختند. عوامل این پروژه، با محوریت آقای مک‌فارلین، ده‌ها میلیون دلار سود حاصل از فروش غیرقانونی تسلیحات به ایران را برای کمک به گروه‌های شورشی نیکاراگوئه موسوم به «کنتراها» که با دولت کمونیست آن کشور می‌جنگیدند و از حمایت آمریکا برخوردار بودند، روانه می‌کرد. کنگره ایالات متحده اوایل دهه ۱۹۸۰ از طریق یک سری قوانین، کمک نظامی مستقیم ایالات متحده به شورشیان را محدود و سپس ممنوع کرد.

مک‌فارلین روز ۴ دسامبر ۱۹۸۵ استعفای خود را تسلیم رونالد ریگان، رئیس جمهوری وقت آمریکا، کرد. او پس از ترک دولت، به عنوان فرستاده غیررسمی کاخ سفید در تلاش برای آزادی گروگان‌های آمریکایی که توسط حزب الله، گروه تروریستی مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران در لبنان، نگهداری می‌شدند باقی ماند.

رابرت مک‌فارلین به هنگام مرگ ۸۴ ساله بود.

XS
SM
MD
LG