نهادهای حقوق بشری گزارش دادند که دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران احکام اعدام دستکم ۱۰ تن را در ۲۴ ساعت اجرا کرد.
سازمان حقوق بشر ایران روز جمعه ۱۴ دی نوشت: حکم اعدام دستکم ۹ زندانی از جمله دو تبعه کشور افغانستان که با اتهام «قتل عمد» و یا اتهامات مربوط به «مواد مخدر» به قصاص نفس و یا اعدام محکوم شده بودند، صبح روز چهارشنبه ۱۲ دی در زندان قزلحصار کرج به اجرا درآمد.
همچنین بنابر اعلام این سازمان، در روز سه شنبه ۱۱ دی حکم اعدام یک زندانی بهنام یاور عبدولی که با اتهام «قتل عمد» به قصاص نفس محکوم شده بود، در زندان دزفول به اجرا درآمد.
سازمان حقوق بشری ههنگاو نیز به نقل از یک منبع مطلع در مورد اعدام این زندانیان نوشت: «برخی از این زندانیان از زندانهای اوین و تهران بزرگ برای اعدام به زندان قزلحصار منتقل شده بودند.»
به گزارش ههنگاو اعدام زندانیانی که با اتهامات مربوط به «مواد مخدر» اعدام شدهاند، در چهار سال گذشته بهطور مستمر و هر ساله، افزایش شدیدی داشتهاند. از جمله این که سال ۲۰۲۳ در مقایسه با سال ۲۰۲۲ که ۲۵۶ تن با اتهامهای مرتبط با مواد مخدر اعدام شده بودند، ۸۴ درصد افزایش را شاهد بوده و ۴۷۱ اعدام با این اتهام به ثبت رسیده است.
این سازمان همچنین در مورد اجرای حکم اعدام یاور عبدولی به نقل از منابع مطلع نوشت: «آقای عبدولی سه سال پیش از بابت اتهام قتل بازداشت و سپس توسط دادگاه کیفری به اعدام محکوم شده بود.»
صدور و اجرای حکم اعدام با عنوان «قصاص نفس» در جمهوری اسلامی ایران در شرایطی انجام میشود که مطابق قوانین حکومتی، قتل عمد، درجهبندی نشده است و «هر نوع قتلی فارغ از شدت و ضعف و انگیزه متهم، منجر به صدور حکم اعدام میشود.»
پیش از این، زندانیان سیاسی عضو کارزار سهشنبههای نه به اعدام بارها اعلام کردهاند که صدور و اجرای احکام اعدام توسط جمهوری اسلامی در ایران برای «ایجاد رعب و وحشت» صورت میگیرد.
همچنین مای ساتو، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر ایران، با انتقاد از وضعیت حقوق بشر و افزایش شمار اعدامها در زندانهای جمهوری اسلامی خواستار کاهش صدور احکام اعدام در ایران شده است.
اعدام زندانیان در ارتباط با مواد مخدر در چهار سال گذشته به دست مقامات قضایی جمهوری اسلامی به طور مداوم افزایش یافته، چنانکه به گزارش سازمان حقوق بشر ایران، شمار اعدامها در سال گذشته میلادی نسبت به سال پیش از آن، با رشد ۸۴ درصدی به «۴۷۱ اعدام» رسیده است.
با وجود اینکه قوه قضاییه جمهوری اسلامی در بسیاری از موارد به طور رسمی اعدامها را اعلام نمیکند، اما بنا بر مستندات گردآوری شده توسط نهادهای مستقل حقوق بشری، شمار اعدامها در ایران مقام نخست جهانی نقض حق حیات توسط حکومت را نشان میدهد.