رهبران جهان به خبر درگذشت رئیسجمهوری پیشین آمریکا، جیمی کارتر، که بین مصر و اسرائیل صلح را برقرار کرد و بعدها بهخاطر فعالیتهای انساندوستانهاش جایزه صلح نوبل را دریافت کرد، واکنش نشان دادند.
جیمی کارتر، سی و نهمین رئیس جمهوری ایالات متحده، روز یکشنبه ۹ دی ۱۴۰۳ در ۱۰۰ سالگی در منزل خود در شهر پلینز، واقعدر ایالات جورجیا، درگذشت.
رئیسجمهوری مصر عبدالفتاح السیسی در بیانیه خود گفت، در این لحظه اندوهناک صمیمانهترین تسلیتهای خود را به خانواده رئیسجمهوری پیشین آمریکا، جیمی کارتر، و همچنین به رئیسجمهوری و مردم ایالات متحده ابراز میکنم. نقش برجسته او در تحقق توافقنامه صلح بین مصر و اسرائیل در تاریخ ثبت خواهد شد و فعالیتهای انساندوستانهاش الگویی والا از عشق، صلح و برادری است. میراث پایدار او باعث میشود او بهعنوان یکی از برجستهترین رهبران جهان در خدمت به بشریت یاد شود.
نخستوزیر کانادا جاستین ترودو در بیانیهای گفت، میراث جیمی کارتر پر از شفقت، مهربانی، همدلی و سختکوشی است. او تمام عمر خود را در خدمت به دیگران، چه در خانه و چه در سراسر جهان، سپری کرد و از انجام آن لذت میبرد. همیشه در مشورتهایش به من سخاوتمند و متفکر بود. صمیمانهترین تسلیتهای خود را به خانواده کارتر، عزیزان او و مردم آمریکا، که در سوگ رئیسجمهوری پیشین و یک انساندوست واقعی هستند، ابراز میکنم. باشد که خدمت بیچشمداشت او الهامبخش ما برای سالهای آینده باشد.
رئیسجمهوری فرانسه امانوئل ماکرون در پیام تسلیت خود آورده است که در طول زندگی، جیمی کارتر مدافعی ثابتقدم برای حقوق آسیبپذیرترین افراد بود و بیوقفه برای صلح مبارزه کرد. فرانسه صمیمانهترین همدردیهای خود را به خانواده او و مردم آمریکا تقدیم میکند.»
روبرتا متسولا رئیس پارلمان اتحادیه اروپا نیز در بیانیه تسلیت خود جیمی کارتر را قهرمان خستگیناپذیر صلح و حقوق بشر خواند و افزود، جایزه صلح نوبلی که به کارتر داده شد گواهی بر «نقش قاطع» کارتر در «حل اختلافاتی است که مسیر تاریخ را تغییر دادند.»
پادشاه بریتانیا، چارلز سوم، از شنیدن خبر درگذشت جیمی کارتر رئیس جمهوری اسبق آمریکا ابراز تاسف عمیق کرد و گفت او خدمتگزاری متعهد بود که زندگیاش را وقف ارتقای صلح و حقوق بشر کرد.
او در بیانیهای گفت، خدمات و روحیات جیمی کارتر الهامبخش بسیاری در جهان بوده و من سفر سال ۱۹۷۷ او را به بریتانیا بهخوبی به یاد دارم. پادشاه بریتانیا در پایان با خانواده کارتر و مردم آمریکا ابراز همدردی کرد.
رئیسجمهوری پاناما خوزه رائول مولینو در بیانیه ای گفت تسلیت خود را به خانواده و مردم و دولت ایالات متحده بابت درگذشت جیمی کارتر رئیس جمهوری پیشین ابراز میکنم. دوران ریاستجمهوری او در زمانهایی دشوار رقم خورد و برای پاناما در مذاکره و امضای معاهدههای یتوریخوس-کارتر در سال ۱۹۷۷ حیاتی بود، معاهداتی که کانال پاناما را به پاناما بازگرداند و حاکمیت واقعی را برای کشور ما به ارمغان آورد.
دولت ونزوئلا به ریاست نیکلاس مادورو نیز در بیانیهای گفت جمهوری بولیواری ونزوئلا درگذشت رئیسجمهوری پیشین ایالات متحده، جیمی کارتر، را تسلیت میگوید و صمیمانهترین همدردیها را به خانواده و دوستان او ابراز میکند. به گزارش رویترز، در این بیانیه آمده است: رئیسجمهوری پیشین آمریکا، کارتر، مردی با تعهد اثباتشده به صلح و گفتگو بود. مشارکتهای او در سیاست جهانی و تلاشهایش برای صلح، اثری ماندگار در جهان بهجا گذاشت.
نخستوزیر استرالیا، آنتونی آلبانیزی در پیامی گفت رئیسجمهوری اسبق آمریکا، جیمی کارتر، از آغازی فروتنانه به جایگاهی رسید که میراثی چشمگیر بر جای گذاشت. فراتر از انتخاب شدن به ریاستجمهوری یا دریافت جایزه صلح نوبل، میراث جیمی کارتر را باید در زندگیهایی که تغییر داد، نجات داد و بهبود بخشید، ارزیابی کرد.
در داخل آمریکا نیز چهرههای برجسته آمریکایی به درگذشت جیمی کارتر واکنش نشان دادهاند.