لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۴۸

قانونگذاران اروپایی به «اولین مجموعه قوانین جامع جهان برای هوش مصنوعی» رای دادند


بات‌های مکالمه‌ (آرشیو)
بات‌های مکالمه‌ (آرشیو)

قانونگذاران پارلمان اروپا روز چهارشنبه ۲۴ خرداد، اولین مجموعه قوانین جامع جهان برای هوش مصنوعی را امضا کردند. این قوانین شامل مقرراتی هستند که می‌تواند یکی از مشکلات کلیدی؛ مهار هوش مصنوعی در سراسر جهان را حل کند.

به گزارش آسوشیتدپرس، رای پارلمان اروپا یکی از آخرین مراحل، پیش از تبدیل شدن مقررات به قانون است که می‌تواند الگویی برای سایر کشورهایی باشد که بر روی مقررات مشابهی کار می‌کنند.

بر اساس این گزارش، سال‌ها تلاش بروکسل، مقر پارلمان و اتحادیه اروپا، برای ایجاد دیواری محافظ در مقابل هوش مصنوعی، اکنون با پیشرفت‌های سریع در بات‌های مکالمه‌ای یا چت‌بات‌هایی مثل «چت‌جی‌بی‌تی»، فوریت بیشتری پیدا کرده است. اهمیت این موضوع از آن رو است که این فناوری جدید، علاوه بر مزایایی که دارد، می‌تواند خطرات جدیدی را به همراه داشته باشد.

قوانین هوش مصنوعی اتحادیه اروپا چگونه کار می کنند؟

این مصوبه که برای اولین بار در سال ۲۰۲۱ میلادی ارائه شد، بر هر محصول یا خدمات که از سیستم هوش مصنوعی استفاده می‌کند، نظارت خواهد کرد. این قانون، سیستم‌های هوش مصنوعی را بر اساس سطح خطر، به چهار دسته، از کمترین تا غیرقابل قبول، طبقه‌بندی می‌کند.

اپلیکیشن‌های پرخطرتر، مانند استخدام یا فناوری‌هایی که برای کودکان در نظر گرفته شده است، با الزامات و سخت‌گیری‌های بیشتری از جمله شفاف‌تر بودن و استفاده از داده‌های دقیق مواجه خواهند شد.

به‌کارگیری این قوانین بر عهده ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا خواهد بود. ناظران می‌توانند شرکت‌ها را مجبور کنند که اپلیکیشن‌های خود را از بازار خارج کنند.

در موارد جدی‌تر، متخلفان تا ۴۰ میلیون یورو (۴۳ میلیون دلار) یا ۷ درصد از درآمد جهانی سالانه شرکت‌شان جریمه شوند. این جریمه در مورد غول‌های فناوری مانند گوگل و مایکروسافت می‌تواند به میلیاردها دلار برسد.

خطرات چیست؟

یکی از اهداف اصلی اتحادیه اروپا، حراست در برابر هرگونه تهدید هوش مصنوعی برای سلامت و ایمنی و حفاظت از حقوق و ارزش‌های اساسی است.

از جمله مواردی که استفاده از آنها به خاطر خطر‌ات بالقوه‌شان برای افراد و جوامع منع شده‌اند، استفاده از برخی سیستم‌های «امتیاز اجتماعی» که افراد را بر اساس رفتارشان قضاوت می‌کنند، صد درصد ممنوع است.

همچنین سوء‌ استفاده هوش مصنوعی از افراد آسیب پذیر، از جمله کودکان، یا دستکاری پنهانی در سیستم‌ها که می‌تواند منجر به آسیب شود، ممنوع است. برای مثال، دستکاری در یک اسباب بازی که گفتگوی تعاملی کودکان را به انجام رفتار خطرناک تشویق می‌کند.

ابزارهای پیش‌بینی‌کننده پلیس، که از داده‌ها برای پیش‌بینی اینکه چه کسی مرتکب جرم می‌شود، استفاده می‌کند، نیز قدغن است.

قانونگذاران پارلمان اروپه همچنین با پیشنهاد اصلی کمیسیون اروپا، شاخه اجرایی اتحادیه اروپا، برای گسترش ممنوعیت تشخیص چهره از راه دور و شناسایی بیومتریک در ملاء عام موافقت کردند. این فناوری، از هوش مصنوعی برای تطبیق چهره یا سایر ویژگی‌های فیزیکی آنها با پایگاه داده‌ها استفاده می‌کند.

در این حال، یک اصلاحیه بحث‌برانگیز به این قانون، که به پلیس اجازه استفاده از فناوری اسکن عابران را در موارد استثنایی مانند یافتن کودکان گم‌شده یا جلوگیری از تهدیدهای تروریستی می‌داد، تصویب نشد.

سیستم‌های هوش مصنوعی که در زمینه‌هایی مانند اشتغال و تحصیلات استفاده می‌شوند و بر روند زندگی افراد تأثیر می‌گذارند، با الزامات سختی مانند شفافیت با کاربران و برداشتن گام‌هایی برای ارزیابی و کاهش خطرات تبعیض از الگوریتم‌ها مواجه هستند.

این کمیسیون می‌گوید که اکثر سیستم‌های هوش مصنوعی، مانند بازی‌های ویدیویی یا فیلترهای اسپم یا هرزنامه، در گروه کم خطر یا بدون خطر قرار می‌گیرند.

XS
SM
MD
LG