رهبران اتحادیه اروپا به منظور یافتن راه های همکاری با ترکیه برای مهار بحران کنونی مهاجرت، برای گفتگو با مقامهای آن کشور به آنکارا سفر کردند.
دونالد تاسک رئیس شورای اتحادیه اروپا، که ریاست همایش این اتحادیه را به عهده داشت، از توافق با ترکیه در این زمینه خبر داد و گفت "امشب رهبران اتحادیه اروپا تصمیمهای مهمی گرفتند که کنترل مرزهای اتحادیه را تضمین خواهد کرد. ما از طرح مشترک اتحاده اروپا و ترکیه برای مهار بحران مهاجرت استقبال میکنیم."
رئیس کمیسیون اروپا نیز پس از پایان این همایش، یکی از پیشنهادات ارائه شده به آنکارا را تسهیل در صدور ویزا برای شهروندان ترکیه اعلام کرد.
ژان کلود یونکر گفت "ما با متحدمان ترکیه، توافق کردیم که به روند تسهیل در صدور ویزا سرعت داده شود. البته این به این معنا نیست که ما معیارهای اصلی در این رابطه را نادیده بگیریم و معیار خاصی برای ترکیه در نظر گرفته خواهد شد. بلکه ما در بهار سال ۲۰۱۶، پیشرفت در این رابطه را ارزیابی خواهیم کرد."
دهها هزار مهاجر از کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا در ماههای اخیر خود را به کشورهای اتحادیه اروپا رساندهاند و این سیل مهاجران و پناهجویان همچنان ادامه دارد.
اتحادیه اروپا میخواهد ترکیه این سیل ورود پناهجویان را مهار کند و به شرایط زندگی بیش از دو میلیون پناهجوی سوری در آن کشور بهبود بخشد. این اتحادیه آماده است حدود ۳ میلیون یورو در این راستا به ترکیه کمک کند و در عین حال به گفتگوها برای عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا سرعت بخشد.
صدراعظم آلمان در حاشیه نشست رهبران اتحادیه اروپا گفت، همکاری با ترکیه برای مدیریت بحران مهاجرت به این معنی است که اتحادیه اروپا در تحمل بار رسیدگی به میلیون ها پناهجو در ترکیه سهیم باشد
به گفته آنگلا مرکل، "در مدت کوتاهی، مسائل اساسی در رابطه با مهاجرت بحث و تبادل نظر شد که به شکل همکاری با ترکیه برای مدیریت بحران مهاجرت مربوط می شود. این ارتباط به این معنی است که از یک طرف ترکیه متعهد شود به پناهجویان در آن کشور رسیدگی کند، و از سوی دیگر ما هم آمادهایم در تحمل بار این فشار سهیم شویم."
وی اضافه کرد "از این رو اتحادیه اروپا باید با روحیه همکاری و با روحیه همبستگی با همسایگانش، راه های مدیریت مشترک برای این بحران را بیابد."
فرانسوا اولاند رئیس جمهوری فرانسه نیز به خبرنگاران در بروکسل گفت، باید برای کنترل مرزها در اتحادیه اروپا و کاهش سیل مهاجران از ترکیه و آسیا به اروپا همکاری کرد، در غیر این صورت بحران مهاجرت منطقه شنگن را از بین خواهد برد.
در همین حال، رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه بدون آن که به بحران مهاجرت اشاره کند، گفت کشورش در کمک به سیل مهاجران از اروپا بسیار جلوتر است، اما اتحادیه اروپا، به گفته او، "در برخورد با این بحران صادق نیست."