سازمان دیدهبان حقوق بشر با انتشار بیانیهای به مناسبت ششصدمین روز بازداشت یوهان فلودروس، شهروند سوئدی و کارمند دستگاه دیپلماسی اتحادیه اروپا، توسط جمهوری اسلامی ایران، آزادی فوری او را خواستار شد.
در این بیانیه که روز جمعه ۱۷ آذر منتشر شده، آمده است که این شهروند ۳۳ ساله سوئدی روز ۲۸ فروردین ۱۴۰۱ در حالی که با دوستانش از سفر به خانه باز میگشت در فرودگاه بینالمللی تهران بازداشت شد و «به اتهام جاسوسی، بدون آن که رسما علیه او طرح اتهام شود، در زندان اوین نگهداری میشود.»
این سازمان در ادامه میافزاید: «بازداشت طولانی او مطابق با الگوی بازداشتهای مستبدانه دوتابعیتیها و اتباع خارجی، یعنی عملا گروگانها، است که به عنوان ابزار معامله در مناقشات دیپلماتیک جمهوری اسلامی مورد استفاده قرار میگیرد.»
دیدهبان حقوق بشر خواستار آزادی فوری یوهان فلودروس شده و از مقامات سوئدی خواسته است در این زمینه بیشتر تلاش کنند.
به گفته این سازمان، در حالیکه «دولت سوئد و اتحادیه اروپا بیسر و صدا در پشت صحنه برای آزادی فلودروس کار میکردند، پرونده او در ابتدا به طور علنی فاش نشد. اما خانواده این شهروند سوئدی در ماه شهریور سکوت را شکست و خواستار افزایش تلاشها برای آزادی فرزند خود شدند.»
در ادامه این بیانیه به نقل از خانواده فلودروس آمده است که مقامات زندان آزار و اذیتهای مختلف مانند «روشنایی ۲۴ ساعته در سلول که بر خواب تأثیر میگذارد، تغذیه نامناسب و ناکافی، عدم معاینه پزشکی، و محدودیت برای هواخوری و استفاده از نور خورشید» را بر این زندانی اعمال کردهاند.
دیدهبان حقوق بشر میگوید: «فلودروس تنها پس از چند اعتصاب غذا، موفق شد با خانوادهاش تماس بگیرد. او همراه با چند ایرانی دوتابعیتی و اتباع خارجی دیگر زندانی شده است.»
به گفته این سازمان، احمدرضا جلالی، دانشگاهی ایرانی با اقامت دائم سوئد نیز در سال ۱۳۹۵ در ایران بازداشت، و به اتهام جاسوسی به اعدام محکوم شده است. گروه کاری سازمان ملل متحد در سال ۱۳۹۶ گفت که بازداشت او توسط جمهوری اسلامی خودسرانه بوده است و خواستار آزادی احمدرضا جلالی شد.
دیدهبان حقوق بشر در این بیانیه مداخلات دیپلماتیک معمول برای آزادی شهروندانی که «به ناحق» توسط جمهوری اسلامی بازداشت شدهاند را :تا حد زیادی ناکارآمد» توصیف کرده و از سوئد و اتحادیه اروپا خواسته است که تلاشهای پشت پرده را با طرحهای علنی - مانند قطعنامه ماه گذشته پارلمان اروپا در حمایت از آزادی فوری فلودروس، جلالی، و همه شهروندان اروپایی که در ایران مستبدانه بازداشت شدهاند - ترکیب کنند.
این سازمان میگوید: «آزادی فوری و بدون قید و شرط فلودروس و سایر بازداشتشدگان خودسرانه باید اولویت اصلی سوئد و همچنین اتحادیه اروپا در روابط با ایران باشد. سوئد باید اتحادیه اروپا را وادار کند تا با متحدان خود برای آزادی آنها و احترام به حقوق بشر در ایران بیشتر فشار بیاورد. جامعه بین المللی باید از ایران بخواهد که به بازداشتهای مستبدانه پایان دهد و به تعهدات بینالمللی خود در زمینه حقوق بشر پایبند باشد.»
به گفته این سازمان «به نظر میرسد یوهان فلودروس قربانی دیگری از الگوی نگرانکننده جمهوری اسلامی در گروگانگیری اتباع خارجی برای اهداف سیاسی شده است. او در کنار همه افراد دیگری که به ناحق در سیستم قضایی معیوب ایران بازداشت شدند، باید فورا آزاد شود.»
منبع : سازمان دیدهبان حقوق بشر