لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۵۴

پژوهش جدید: واکسن‌های سینوفارم، اسپوتنیک و جانسون در برابر امیکرون کارآیی پایینی دارند


خبرگزاری بلومبرگ در گزارشی از نتایج پژوهشی گفته است که نشان می‌دهد واکسن‌های چینی، واکسن آمریکایی «جانسون اند جانسون» و واکسن روسی «اسپوتنیک» علیه گونه امیکرون آنتی‌بادی کمی تولید یا اصلاً هیچ آنتی‌بادی تولید نمی‌کنند.

پژوهشگران دانشگاه واشنگتن و یک شرکت داروسازی سوئیسی، کارآیی شش واکسن را در برابر نوع بسیار مسری و جهش یافته کرونا ارزیابی کرده‌اند.

تنها سه نفر از ۱۳ نفری که هر دو دز واکسن سینوفارم را تزریق کرده بودند، آنتی بادی‌های خنثی کننده در برابر گونه اومیکرون ویروس کرونا نشان دادند. برای واکسن جانسون اند جانسون، این رقم به یک مورد از ۱۲ مورد کاهش پیدا کرد.

برای واکسن روسی اسپوتنیک، هیچ یک از ۱۱ نفری که به طور کامل واکسینه شده بودند آنتی بادی تولید نکردند.

این پژوهش که به صورت پیش‌مقاله منتشر شده و هنوز مورد داوری قرار نگرفته، نشان داده است که کمترین کاهش در آنتی‌بادی‌های محافظ با ترکیبی از ابتلای قبلی و دو دز واکسن «ام آر ان ای» فایزر حاصل شده است.

مؤسسه گامالیای روسیه که سازنده واکسن اسپوتنیک است، در بیانیه‌ای گفته است که بر اساس نمونه‌های سرم مورد استفاده در این پژوهش نمی‌توان در مورد کارآیی واکسن علیه امیکرون نتیجه‌گیری کرد.

از طرفی، هیأت مشاوران مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا در اقدامی نامعمول، اعلام کرد در شرایط کنونی شیوع ویروس، واکسن‌های مبتنی بر فن‌آوری «ام آر ان ای» به واکسن جانسون اند جانسون اولویت دارند.

فناوری واکسن جانسون اند جانسون شبیه واکسن آسترازنکا است و از نسخه اصلاح‌شده یک ویروس رایج سرماخوردگی برای انتقال دستورالعمل ساخت پروتئتین اسپایک ویروس کرونا بهره می‌برد اما این واکسن بر خلاف آسترازنکا، تک دز است.

تصمیم اولویت داشتن واکسن‌های مبتنی بر «ام آر ان ای» با رأی مثبت هر ۱۵ عضو گروه مشاوران مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا تصویب شد.

رئیس مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا نیز حمایت خود را در بیانیه‌ای اعلام کرد و گفت این تصمیم بر اساس شواهد علمی دنیای واقعی گرفته شده است.

سازمان بهداشت جهانی نیز روز پنجشنبه، شانزدهم دسامبر رهنمودی را در رابطه با انتخاب دزهای یادآور منتشر کرد.

این نهاد بهداشتی توصیه کرده است که بسته به موجودی واکسن، کسانی که از واکسن‌های غیرفعال مانند واکسن چینی سینوفارم استفاده کرده‌اند، برای دز سوم، واکسن آسترازنکا و یا یکی از واکسن‌های مبتنی بر «ام آر ان ای» مانند فایزر یا مدرنا را برگزینند‌‌.

در ایران، در حال حاضر افراد بالای ۴۰ سال، مشمول دز یادآور هستند که عمدتا با واکسن‌های سینوفارم، پاستوکووک، و آسترازنکا انجام می‌شود.

مردم ایران به دلیل ممنوعیت واکسن‌های فایزر و مدرنا توسط رهبر جمهوری اسلامی ایران به واکسن‌های «ام آر ان ای» دسترسی ندارند.

گروه مشاوره راهبردی سازمان بهداشت جهانی هنگام حمایت این سازمان از واکسن چینی سینوفارم، ابهاماتی را در مورد کارآیی واکسن در گروه بالای ۶۰ سال و افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای مطرح کرده بود و به دلیل تعداد اندک داوطلبان و نداشتن گروه کنترل، گفته بود نمی‌توان کارآیی و عوارض جانبی وخیم آن را با اطمینان ارزیابی کرد.

امارات متحده عربی و بحرین که به صورت گسترده از واکسن سینوفارم استفاده کرده‌اند، در ماه مه گذشته گفتند به دلیل نگرانی از اثربخشی پایین این واکسن، دز سوم را عمدتا با فایزر ارائه خواهند کرد.

در ماه اوت، ترکیه هم تزریق واکسن فایزر را برای افرادی که با سینووک واکسینه شده بودند آغاز کرد، اما دلیل آن را «اطمینان بیشتر بین‌المللی» به واکسن فایزر عنوان کرد.

گونه امیکرون ویروس کووید-۱۹ حدود ۷۰ برابر سریعتر از دلتا سرایت پیدا می‌کند و هنوز به طور قطعی مشخص نیست علائم آن نیز خفیف‌تر از دلتا باشد.

نهادهای بهداشتی بسیاری از کشورها برای مقابله با این گونه جدید، به تزریق دز سوم -عمدتا با واکسن‌های «ام آر ان ای» - سرعت بخشیده‌اند.

XS
SM
MD
LG