لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۰۵

چین مذاکرات تسلیحات هسته‌ای با واشنگتن را در پی فروش سلاح از آمریکا به تایوان متوقف کرد


پرچم‌های چین و آمریکا در محل مذاکرات دو کشور بر سر منع تکثیر تسلیحات هسته‌ای در پکن - ژانویه ۲۰۱۹
پرچم‌های چین و آمریکا در محل مذاکرات دو کشور بر سر منع تکثیر تسلیحات هسته‌ای در پکن - ژانویه ۲۰۱۹

وزارت امور خارجه چین روز چهارشنبه اعلام کرد در واکنش به فروش تسلیحات از سوی آمریکا به تایوان، مذاکرات عدم گسترش تسلیحات هسته‌ای و کنترل تسلیحات را با واشنگتن به حالت تعلیق درآورده است.

آمریکا و چین نوامبر گذشته مذاکرات نادری در مورد کنترل تسلیحات هسته‌ای داشتند. این مذاکرات بخشی از تلاش برای کاهش بی اعتمادی پیش از برگزاری نشست سران دو کشور، جو بایدن و شی جین‌ پینگ، بود.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، از آن زمان به‌طور علنی گفت‌وگوی بیشتری اعلام نشده است و یکی از مقامات کاخ سفید در ژانویه از پکن خواست تا به «برخی از ایده‌های اساسی‌تر ما در مورد کاهش خطرات» پاسخ دهد.

اما سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز چهارشنبه گفت فروش اخیر تسلیحات آمریکا به تایوان «به طور جدی فضای سیاسی برای مشورت‌های ادامه‌دار کنترل تسلیحات بین دو طرف را تضعیف می‌کند.»

لین جیان گفت، «ایالات متحده به فروش تسلیحات خود به تایوان ادامه داده و مجموعه‌ای از اقدامات منفی را انجام داده است که به طور جدی به منافع اصلی چین آسیب می‌زند و اعتماد متقابل سیاسی را تضعیف می‌کند.»

او در ادامه اضافه کرد، «به همین دلیل، چین تصمیم گرفته است که مذاکرات با ایالات متحده را در مورد دور جدیدی از رایزنی‌های کنترل تسلیحات و عدم گسترش [هسته‌ای] متوقف کند.»

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در کنفرانس خبری روز چهارشنبه خود، تصمیم پکن را «تأسف برانگیز» دانست و گفت، «ما فکر می کنیم چنین رویکردی ثبات استراتژیک را تضعیف می کند.»

متیو میلر اضافه کرد، «ما تلاش کردیم دفاع متحدان و شرکایمان در (منطقه اقیانوس های) هند و آرام را مستحکم کنیم و در مواجهه با تهدیدهای چین علیه امنیت آنها، به این تلاش ها ادامه هم خواهیم داد.»

واشنگتن در ماه ژوئن دو فروش نظامی به تایوان را به ارزش تقریبی ۳۰۰ میلیون دلار در مجموع تصویب کرد که به طور عمده قطعات یدکی و تعمیر هواپیماهای جنگنده اف-۱۵ تایوان را شامل می‌شود.

وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، اکتبر گذشته در گزارشی که کنگره آن را موظف کرده است تهیه کند، گفت چین سریع‌تر از آن چیزی که ایالات متحده پیشتر پیش‌بینی کرده بود در حال توسعه زرادخانه هسته‌ای خود است.

بر اساس گزارش «موسسه تحقیقات صلح بین المللی استکهلم» ایالات متحده در حال حاضر حدود ۳۷۰۰ کلاهک هسته‌ای دارد، روسیه حدود ۴۵۰۰ کلاهک، و چین ۴۱۰ کلاهک هسته‌ای دارد.

به گفته سخنگوی وزارت خارجه چین، پکن حاضر است «ارتباط با ایالات متحده را در مورد کنترل تسلیحات بین المللی حفظ کند ... اما ایالات متحده باید به منافع اصلی چین احترام بگذارد و شرایط لازم را برای گفت‌وگو ایجاد کند.»

ایالات متحده در سال ۱۹۷۹ موضع دیپلماتیک خود را در به رسمیت شناختن «تایپه» تغییر داد و آن را بخشی از چین می‌داند، اما همچنان مهمترین شریک تایوان و بزرگترین تامین کننده تسلیحات آن باقی مانده که انتقادهای پیاپی پکن را در پی داشته است.

XS
SM
MD
LG