لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۲۶

چین و روسیه قطعنامه علیه کره شمالی را وتو کردند؛ آمریکا: این وتوها «خطرناک» هستند


پرتاب سه موشک، از جمله یک موشک بالستیک قاره‌پیما، توسط کره شمالی (آرشیو)
پرتاب سه موشک، از جمله یک موشک بالستیک قاره‌پیما، توسط کره شمالی (آرشیو)

چین و روسیه روز پنجشنبه یک قطعنامه مورد حمایت ایالات متحده در شورای امنیت سازمان ملل متحد را که تحریم‌های جدید شدیدی را علیه کره شمالی به دلیل پرتاب موشک‌های بالستیک قاره‌پیما با توانایی حمل سلاح‌های هسته‌ای اعمال می‌کرد، وتو کردند.

این رای‌گیری که در مجمع ۱۵ عضوی شورای امنیت انجام شد به رغم کسب ۱۳ رای موافق، به دلیل مخالفت چین و روسیه - دو عضو از پنج عضو دائمی و دارای حق وتوی این شورا – به نتیجه نرسید. این اولین اختلاف جدی میان پنج عضو دائمی شورای امنیت در مورد قطعنامه‌های تحریمی علیه کره شمالی محسوب می‌شود.

لیندا توماس-گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل متحد، ضمن ابراز ناامیدی از نتیجه رأی‌گیری، پرتاب ۲۳ فروند موشک بالستیک کره شمالی در سال جاری، از جمله شش موشک بالستیک میان‌قاره‌ای پس از پنج سال وقفه، را «تهدیدی جدی برای صلح و امنیت بین‌المللی» دانست.

او با اشاره به «پیگیری مستمر کره شمالی در زمینه جنگ‌افزارهای کشتار جمعی»، گفت: «جهان با خطر آشکار و موجود از سوی کره شمالی رو‌به‌رو است.»

شورای امنیت به دنبال نخستین آزمایش هسته‌ای کره شمالی در سال ۲۰۰۶ به اتفاق آرا تحریم‌هایی را علیه آن کشور اعمال کرد. این شورا طی سال‌های پس از آن با هدف مهار برنامه‌های هسته‌ای و موشک‌های بالستیک کره شمالی و قطع مسیر تامین مالی آن برنامه‌ها، با صدور مجموعا ۱۰ قطعنامه دیگر آن تحریم‌ها را تشدید کرد.

در آخرین قطعنامه تحریمی که در دسامبر ۲۰۱۷ توسط این شورا به تصویب رسید، اعضا متعهد شدند در صورت اقدام کره شمالی در پرتاب موشک بالستیک بین قاره‌ای، صادرات نفت به آن کشور را محدودتر کنند.

پیش از رای گیری، لیندا توماس-گرینفیلد از شورای امنیت خواسته بود که با عمل کردن به تعهد خود، علیه پرتاب موشک‌های بالستیک بین‌قاره‌ای و برنامه هسته‌ای فزاینده کره شمالی، اقدام کند.

وی تاکید کرده بود که انفعال شورای امنیت کره شمالی را قادر خواهد کرد که برنامه‌های تسلیحاتی خود را تشدید کند، و گفت که ایالات متحده «تلاش‌های جدی و مستمری را، به طور علنی و خصوصی، برای پیگیری دیپلماسی با کره شمالی بدون هرگونه پیش شرط» انجام داده است.

نمایندگان ایالات متحده و بریتانیا نیز نسبت به ازسرگیری آزمایش‌های هسته‌ای توسط کره شمالی ابراز نگرانی کرده‌اند.

جیمز کاریوکی، معاون سفیر بریتانیا، هشدار داد رای منفی روسیه و چین فقط کره شمالی را جسورتر می‌کند.

توماس-گرینفیلد پس از حضور در نشستی با حضور سفیران ژاپن و کره جنوبی، با قرائت یک بیانیه مشترک ضمن «خطرناک» توصیف کردن این وتوها، آنها را عامل تضعیف قطعنامه‌های پیشین شورای امنیت، که روسیه و چین نسبت به آنها متعهد شده‌اند، و نیز «تضعیف امنیت جمعی» دانست.

اما چین و روسیه به شورای امنیت گفتند که با تحریم‌های بیشتر مخالف هستند و تاکید کردند که در حال حاضر به تجدید گفت‌و‌گو میان کره شمالی و ایالات متحده نیاز است.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG