در آستانه شروع بازیهای المپیک زمستانی سال ۲۰۲۲ پکن، فشارهای بینالمللی بر چین به دلیل نقض حقوق اقلیتهای قومی بیشتر شده است.
در حالی که سفر مشعل المپیک زمستانی از المپیا، زادگاه المپیک باستانی در جنوب یونان، به سوی شهر پکن آغاز شده است، نقض حقوق بشر همچنان بزرگترین اتهام چین به شمار میرود؛ اتهامی که دولتمردان چینی آن را بهکلی رد میکنند.
تعدادی از فعالان حقوق بشر در یونان به هنگام روشن کردن مشعل المپیک زمستانی ۲۰۲۲ پکن با برهمزدن نظم مراسم توجهها را به خود جلب کردند. آنها با در دست داشتن پرچم تبت وارد محوطه باستانی المپیا شدند و با پارچهای که روی آن نوشته شده بود «نسلکشی ممنوع» به سمت مشعل تازه روشن شده دویدند.
هر چند که آنها پیش از رسیدن به معبد هرا توسط نیروهای پلیس بازداشت شدند، ولی توانستند پیام خود مبنی بر نقض حقوق بشر در چین را انتقال دهند.
یکی از معترضان بازداشت شده در مراسم حمل مشعل المپیک در یونان گفت، چگونه میتوان در شرایطی که دولت چین مرتکب نسلکشی مسلمانان اویغور در منطقه سین کیانگ در شمال غربی چین شده است، به پکن اجازه میزبانی بازیهای المپیک را داد؟
پس از تصویب قانون امنیت ملی توسط کنگره ملی خلق چین در تابستان گذشته و ایجاد محدودیتهای جدید برای هنگکنگ، پارلمان اروپا و برخی از قانونگذاران ایالات متحده و نهادهای حقوق بشری خواستار تحریم المپیک چین به دلیل نقض حقوق اقلیتها شدند.
واکنش خشن چین در برابر دموکراسیخواهان در هنگکنگ، سرکوب اویغورها در استان سین کیانگ، نقض حقوق تبتیها، و سیاستهای پکن در قبال مغولستان و تایوان، موضوعاتی است که فعالان حقوق بشر بر اساس آنها، خواستار بازپسگیری میزبانی از چین هستند.
پکن که ۱۴ سال پیش به هنگام میزبانی بازیهای تابستانی ۲۰۰۸ هم با تظاهرات دموکراسیخواهانه روبهرو شده بود، تنها شهری خواهد بود که میزبانی هر دو المپیک زمستانی و تابستانی را بر عهده داشته است. به رغم انتقادهای گسترده بینالمللی به پیشینه نقض حقوق بشر در چین، کمیته بینالمللی المپیک همچنان با اعلام این که صلاحیت بررسی این اتهامات را ندارد، از میزبانی پکن حمایت میکند.
پیش از المپیک تابستانی ۲۰۰۸ و در پی اعتراضات عمومی به دلیل نقض حقوق بشر در چین، کمیته بینالمللی المپیک استدلال کرد که المپیک ۲۰۰۸ باعث تغییر چهره و بهبود وضعیت حقوق بشر در آن کشور خواهد شد.
همچنین سال گذشته، پیش از برگزاری جلسه هیئت اجرایی کمیته المپیک در سوئیس، برخی از نمایندگان گروههای مدافع حقوق بشری با رئیس کمیته بینالمللی المپیک، توماس باخ، دیدار و گفتوگو کردند.
آنها با اشاره به سرکوب تبت توسط چین، وضعیت دالاییلامای تبعیدی، و رفتار دولت چین با اقلیتهای قومی، از این نهاد خواستند با لغو میزبانی پکن در المپیک ۲۰۲۲، اشتباه خود را در اعطای این میزبانی جبرانکند. اما کمیته بینالمللی المپیک همچنان بیتوجه به اعتراضها از میزبانی چین حمایت میکند.
در فاصله صد روز تا برگزاری المپیک، توماس باخ بدون اشاره به اتهام نقض حقوق بشر و اعتراضهای مخالفان میزبانی پکن در المپیک زمستانی، از مشارکت مردم چین قدردانی و نسبت به موفقیتآمیز بودن این بازیها ابراز اطمینان کرده است.
توماس باخ با تکرار صحبتهای شی جین پینگ، رئیسجمهوری چین، مبنی بر چشمانداز مشارکت ۳۰۰ میلیونی مردم آن کشور، افزود که او واقعا از این شور و شوق مردم چین در ورزشهای زمستانی هیجانزده است. او تلاشهایی را که چین برای ترویج ورزشهای زمستانی در بین مردم خود انجام داده است، یکی از بزرگترین میراثهای المپیک خواند.
باخ همچنین گفت، برگزاری موفقیتآمیز این رویداد بزرگ ورزشی با پیامهای مثبت متعدد باعث شادی ورزشکاران و علاقهمندان به ورزش در سراسر جهان خواهد شد.
این در حالی است که مقامات چینی، از جمله سخنگوی وزارت امور خارجه چین، گروههای مدافع حقوق بشری را به تلاش برای سیاسی کردن ورزش متهم كرده است.
چین همواره اتهام نقض حقوق بشر را انکارکرده است.
بازیهای زمستانی المپیک ۲۰۲۲ پکن ۱۵ بهمن ماه تا یکم اسفند ماه برگزار خواهد شد.