لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۴۳

افت رشد اقتصادی چین؛ چالشی نامنتظر


با اُفت بازارهای خارجی، چین می کوشد اقتصاد خود را به سوی اقتصاد مصرفی متکی بر بازار داخلی سوق دهد، کاری که خطر بی ثباتی اجتماعی را در پی دارد .

با انتشار آمار ضعیف و نامنتظر بازرگانی چین در ماه ژوئن، نشانه دیگری از ضعف دومین قدرت اقتصادی جهان به نمایش درآمد.

آمارهای دولتی چین نشان می دهد که صادرات چین در ماه ژوئنِ امسال، در مقایسه با سال گذشته در همین ماه ۱/۳ درصد کاهش داشته است. این رقم پایین تر از رقم رشدی بوده که برای صادرات این ماه پیش بینی شده بود. رقمی که برای رشد صادرات چین در ماه ژوئن پیش بینی شده بود، برابر ۴ در صد رشد بود. واردات چین نیز در این ماه ۰/۷ درصد کاهش یافته است. رقمی که بسیار کمتر از میزان پیش بینی ها بوده است. بر اساس داده های دولت چین، میزان مازاد تجارت چین در ماه ژوئن تنها ۲۷ میلیارد دلار بوده است.

سخنگوی گمرک چین به خبرنگاران گفته است تجارت خارجی چین با «چالش های وخیمی» روبروست و هشدار داد که چشم انداز برای سه چهارم صادرات چین، «تیره» به نظر می رسد. او کمبود تقاضای خارجی برای تولیدهای چینی، بالارفتن نرخ کار، و قوی شدن نرخ ارز یوان را از عوامل اصلی این امر برشمرد.

پس از سخت گیری های دولت در مورد داده های غلط صادرکنندگان، که به آمارهای بازرگانی نادرست منجر شده بود، کاهش رشد بازرگانی در ماه ژوئن قابل پیش بینی بود.

دولت چین با تلاش برای انتقال از اقتصاد متکی به صادرات، به اقتصاد برای مصرف کنندگان داخلی، رشد آهسته تر اقتصاد خود را پیش بینی می کرد.
اما رابرت بولم از مؤسسه مشاورتی منابع آسیا در هنگ کنگ به صدای آمریکا می گوید آمار و اقام ضعیف واردات نشان می دهد که پکن برای گسترش مصرف داخلی کار دشواری در پیش دارد.

او می گوید:« در ماه ژوئن، سقوط میزان واردات که به معنی اقتصاد مصرفی ست، نشان می دهد که هنوز اقتصادِ به اصطلاح مصرفی در چین باید راه زیادی را بپیماید».

او می گوید شاهدی بر اُفت رشد اقتصاد چین را می توان در بسیاری از طرح های ساختمانی رو به احتضار در سراسر کشور مشاهده کرد.

به گفته او: «قطعات مجتمع های مسکونی را می بینید که دور بدنه آن ها را برای جلوگیری از ورود خاک و خاشاک با پارچه پوشانده اند. کار بکلی تعطیل است . نظیر این منظره در همه شهرهای چینی مشاهده می شود».

اقتصاد چین می کوشد خود را از اُفتی بلند مدت که پس از سه دهه رشد نامنظم حاصل شده ،نجات دهد. اقتصاد چین سال گذشته رشدی برابر با ۷/۸ درصد داشت که کم ترین میزان رشد آن در ۱۳ سال اخیر بود. پکن رقم رشد اقتصادی خود رابرای سال ۲۰۱۳ تنها ۷/۵ درصد پیش بینی کرده است.

آخرین داده ها را در همین هفته صندوق بین المللی پول به دست داد که برای جهان رشد اقتصادی کمتری را پیش بینی کرد و هشدار داد که چین با خطر «افت شدید رشد» روبرو خواهد شد.

تحلیل گران می گویند باز سازی اقتصاد چین به گونه اقتصادی متکی بر مصرف داخلی، احتمالا روندی تدریجی و طولانی خواهد داشت. اما برخی تحلیل گران احتمال می دهند که آمارهای اخیر بازرگانی، دولت چین رابر آن دارد تا به منظور تحریک نرخ رشد و جلوگیری از بی ثباتی اجتماعی، این روند را به طور موقت به تعویق اندازد.
XS
SM
MD
LG