لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۰۲

«خودداری ایران» از گفت‌وگو؛ کانادا و سه کشور دیگر پرونده هواپیمای اوکراینی را «طبق قوانین بین‌المللی حل و فصل» می‌کنند


تصاویر خدمه پرواز اوکراینی پی‌اس ۷۵۲ - آرشیو
تصاویر خدمه پرواز اوکراینی پی‌اس ۷۵۲ - آرشیو

کانادا، بریتانیا، سوئد و اوکراین اعلام کردند تلاش‌ها برای گفتگو با جمهوری اسلامی ایران برای پرداخت غرامت هواپیمای سرنگون شده اوکراینی را کنار گذاشته‌اند و سعی می‌کنند این پرونده را طبق قوانین بین‌المللی حل و فصل کنند.

بیشتر ۱۷۶ سرنشین آن هواپیما که با شلیک دو موشک سپاه پاسداران در نزدیکی فرودگاه بین‌المللی امام خمینی در حومه تهران و در ژانویه ۲۰۲۰ سرنگون شد، شهروندان این چهار کشور بودند. این کشورها یک گروه هماهنگی ایجاد کردند تا حکومت ایران را پاسخگو و وادار به پرداخت غرامت کنند.

در بیانیه این کشورها آمده است که علیرغم تلاش‌های آنها در دو سال گذشته و «تلاش‌های متعدد» برای حل این موضوع از طریق مذاکره، «گروه هماهنگی» تشخیص داده است که تلاش‌های بیشتر برای مذاکره با ایران «بی‌ثمر» است.

این کشورها همچنین دربیانیه خود که دولت بریتانیا نیز آن را در یک سایت دولتی منتشر کرده است، می‌گویند که پس از گذشت دو سال از سرنگونی هواپیمای پرواز پی‌اس۷۵۲ «روشن است که ایران از مسئولیت‌های بین‌المللی قانونی خود از جمله از طریق خودداری از مذاکرات بیشتر با گروه هماهنگی، و پرداخت غرامت کامل به خاطر اقداماتش، سر باز می‌زند.»

این کشورها گفته‌اند که «ما این بی‌حرمتی به یاد ۱۷۶ قربانی بی‌گناه را تحمل نمی‌کنیم.»

این بیانیه در ادامه می‌گوید که گروه هماهنگی اکنون بر اقدامات بعدی برای حل این موضوع مطابق با قوانین بین المللی تمرکز خواهد کرد. این بیانیه جزئیات بیشتری ارائه نکرد.

دولت ایران پس از سرنگونی هواپیمای اوکراینی از پذیرفتن اینکه این هواپیما با شلیک موشک‌های ضد هوایی سرنگون شده است برای چند روز خودداری می‌کرد تا اینکه دولت‌های غربی به ویژه آمریکا اعلام کردند که شواهد از جمله اسناد شنود و تصاویر ماهواره‌ای حاکی از آن است که مقامات جمهوری اسلامی با شلیک موشک سامانه‌های ضدهوایی، این هواپیمای مسافربری را سرنگون کرده‌اند.

سپاه پاسداران پس از انتشار این گزارش‌ها در رسانه‌های خارجی، اعتراف کرد که این هواپیما را به «اشتباه زده» است. مقامات جمهوری اسلامی استدلال کردند که پس از حمله موشکی به پایگاه عین الاسد در عراق که میزبان نیروهای آمریکایی بود، در آمادگی بسیار بالایی برای واکنش احتمالی آمریکا قرار داشتند و در آن شرایط آن هواپیما سرنگون شد. حمله موشکی سپاه در واکنش به کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه بود که در نزدیکی فرودگاه بغداد و به دستور دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا، در یک حلمه پهپادی کشته شد.

دادگاهی در منطقه انتاریو در کانادا اردیبهشت گذشته ایران را مسئول سرنگون کردن پرواز شماره ۷۵۲ خطوط هوایی اوکراین در دی ماه ۱۳۹۸ شناخت و در حکمی اعلام کرد که سرنگونی هواپیما توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یک اقدام «عامدانه تروریستی» بوده است.

XS
SM
MD
LG