لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۲۵

باستان‌شناسان یک «بازی فکری تخته‌سنگی» چهار هزار ساله را در عمان کشف کردند


حفاری در یکی از سکونتگاه‌های باستانی در عمان که حدود ۵ هزار سال قدمت دارد - آرشیو
حفاری در یکی از سکونتگاه‌های باستانی در عمان که حدود ۵ هزار سال قدمت دارد - آرشیو

باستان‌شناسان در حین حفاری یک سکونت‌گاه مربوط به عصر برنز و عصر آهن در نزدیکی روستای «عین بنی سعیده» در عمان، یک بازی فکری تخته‌ای را که از سنگ ساخته شده و قدمت آن به چهار هزار سال پیش باز می‌گردد، کشف کردند.

بنا بر گزارشی که نشریه علمی «هریتج دیلی» روز شنبه ۱۸ دی منتشر کرد، این حفاری توسط مرکز باستان‌شناسی مربوط به مدیترانه لهستان در دانشگاه ورشو، به عنوان بخشی از پروژه عمانی-لهستانی موسوم به «توسعه سکونتگاه‌ها در کوه‌های شمال عمان در عصر برنز و عصر آهن» انجام شده است.

این پروژه در حال مطالعه سکونتگاه‌های درون دره قمیره است، جایی که بنا بر پژوهش‌های اولیه، اردوگاه‌های ماقبل تاریخ، قبرستان‌ها، سکونتگاه‌ها، و بناهای برجی همه در یک جا در نزدیکی عین بنی سعیده قرار دارند.

این دره یک ناحیه بسیار کوچک است که بقایای باستان‌شناسی زیادی را در امتداد یک حفره ۱۰ کیلومتری به شکل حرف الفبای انگلیسی «اِل» بین توده‌های بزرگی از رشته کوه جبل هاجر در خود جای داده است. در دوران باستان این مسیر اصلی‌ بود که بت در جنوب، بریمی و العین در شمال، و سواحل [دریای عمان و اقیانوس هند] در شرق کشور را به هم متصل می‌کرد.

باستان‌شناسان در جدیدترین پژوهش خود یک سکونتگاه باستانی مربوط به دوره «ام النار» ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح را شناسایی کردند که در آن بقایای چندین برج بزرگ مدور و بناهای عصر برنز را کشف کردند.

قابل توجه‌ترین یافته، یک بازی فکری تخته ‌سنگی است که طرح‌های مشابه آن در هند، میان‌رودان (بین النهرین)، و مناطق مدیترانه شرقی نیز پیدا شده است.

پژوهشگران همچنین شواهدی را از فراوری مس و اشیای مسی در این مکان کشف کرده‌اند. با استناد به متون نوشته شده با خط میخی که در میان‌رودان پیدا شده، عمان در آن دوره از بابت تجارت مس شهرت داشت.

پرفسور پیوتر بیلینسکی، از مرکز باستان‌شناسی مربوط به مدیترانه لهستان در دانشگاه ورشو، می‌گوید: «انبوه آثار ثبت شده از سکونتگاه‌های دوران مختلف ثابت می کند که این دره در دوران ماقبل تاریخ، و شاید حتی در تاریخ عمان مکانی بسیار مهم بوده است.»

XS
SM
MD
LG