پس از حدود ۱۵۰ سال سیزده اثر باستانی دزدیده شده از اتیوپی سرانجام پس از ماهها مذاکره از بریتانیا به اتیوپی بازگشت.
به گزارش رویترز در روز دوشنبه، ناسیس چالا، وزیر گردشگری اتیوپی، گفت: «تاریخ تمدن باستانی کشور ما، آثار باستانی، اثر انگشت دانش بومی، فرهنگ ... در جنگ غارتشده و به صورت غیرقانونی به خارج منتقل شده است.»
به گفته مقامات، بازگرداندن این اقلام، از جمله یک سپر امپراتوری قرمز و برنجی تزئین شده لسا، بخشی از بزرگترین اقدام در تاریخ اتیوپی برای بازپسگیری آثار باستانی غارتشده آن کشور است.
این آثار در سال ۱۸۶۸ پس از نبردی میان امپراتوری بریتانیا و اتیوپی به تصرف در آمد. برخی از آن اشیاء در یک حراجی در بریتانیا در ماه ژوئن توسط یک فروشنده خصوصی عرضه شده بود. این شخص از نوادگان یک سرباز بریتانیایی است که در جنگ سال ۱۸۶۸ شرکت کرده بود.
تفری ملس، سفیر اتیوپی در بریتانیا، گفت آثار باستانی زیادی در آن جنگ غارت شده است و «ما نتوانستیم همه آنها را بازگردانیم، اما این اولین بار در تاریخ کشور است که این تعداد آثار باستانی غارت شده را باز میگردانیم.»
تعدادی از این اشیا توسط «بنیاد شهرزاد»، یک سازمان غیرانتفاعی فرهنگی، خریداری و در ماه سپتامبر به سفارت اتیوپی تحویل داده شد. آنها چند روز قبل به آدیس آبابا بازگردانده شدند و در موزههای اتیوپی به نمایش گذاشته میشوند.
سفیر اتیوپی در بریتانیا میگوید آدیس آبابا مذاکراتی را با موزه بریتانیا برای بازگرداندن اقلامی دیگر که به کلیسای ارتدکس اتیوپی، یکی از قدیمیترین کلیساهای جهان، تعلق دارند آغاز کرده است.
«موزه بریتانیا» میگوید که در ماه سپتامبر با هیاتی از اتیوپی «گفتگوهای صمیمانهای» انجام داده است.
سفیر اتیوپی در بریتانیا گفت: «اگر گنجینهای نباشد یعنی تاریخی نیست؛ اگر تاریخی نباشد، ملتی نیست.»
موزههای بریتانیا مدتها است که در برابر کارزارهای بازگرداندن آثار هنری مقاومت میکنند و اغلب به قوانینی اشاره میکنند که آنها را از دور ریختن مجموعههایشان منع میکند. اما فشارها بر آنها افزایش یافته است.
اتیوپی بیش از یک سال است که درگیر یک جنگ داخلی است و دولت فدرال با جبهه آزادیبخش خلق تیگرای میجنگد. تصور میشود برخی آثار فرهنگی در این جنگ آسیب دیدهاند.